“Prin crioaplazie, practic, porţiunea de venă care urmează să fie extrasă este îngheţată şi nu există riscul parezelor postoperatorii”, spune Sorin Olariu. Procedeul prezintă avantajul că scad riscurile, spre deosebire de metoda clasică, cea în care se pot intercepta şi fibre nervoase, iar pacientul poate să rămână cu parestezie postoperatorie. Acest lucru nu se întâmplă la crioaplazie.
Prin noua metodă riscurile postoperatorii sunt scăzute
Se practică şi termoaplazia cu radiofrecvenţă sau cu laser la Timişoara, dar, spre deosebire de aceste procedee, crioaplazia este mai ieftină, pentru că sonda cu care se face îngheţarea este resterilizabilă. Medicul s-a perfecţionat în folosirea acestei metode în Germania. Noutăţile procedurii constau atât în folosirea unui instrument recent achiziţionat, cât şi în reducerea costurilor intervenţiei pentru tratarea varicelor.
Medicii timişoreni au peste 20 de mii de operaţii şi au încercat să obţină toată aparatura necesară pentru a putea efectua intervenţiile la nivelul cerinţelor actuale. Prin noua metodă, riscurile postoperatorii sunt scăzute. Noua procedură va fi aplicată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte, fiind posibile şi alte tipuri de intervenţii. Pacienţii nu trebuie să-şi achiziţioneze fibra laser sau sonda de radiofrecvenţă, deoarece sonda de criostripping este resterilizabilă. Metoda se foloseşte în chirurgia de zi, pacientul părăsind spitalul în aceeaşi zi.
Metodă gratuită
Faţă de celelalte metode, cum ar fi laserul endovenos şi radiofrecvenţa (ambele care se efectuează în clinică), crioaplazia are avantajul costului redus. Față de metodele de operație cu laser, care costă 300 de euro, sau cu ajutorul radiofrecvenței, pentru care pacientul trebuie să dea 400 de euro, această nouă metodă are cel mai mare avantaj material, fiind gratuită. La Timișoara, primul pacient operat cu noul aparat a fost un bărbat de 30 de ani, care suferea de ani de zile de afecțiuni ale venelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!