Medicii de la „Pădurea Verde” au implantat în inima băieţelului o sondă defibrilatoare care îi va da şocuri electrice de fiecare dată când va sesiza o anomalie a ritmului cardiac, care, practic, îl va salva de la moarte subită.
Intervenţia a fost dificilă din cauza faptului că, la această vârstă, atât pereţii venei prin care a fost introdusă această sondă, cât şi cei ai inimii sunt extrem de fragili, orice neatenţie putând să ducă la o ruptură. Din fericire, operaţia realizată de prof. dr. Sorin Pescariu, care a durat aproximativ două ore şi jumătate a decurs normal. Aceasta este pentru prima dată când în România o echipă de medici implantează acest aparat unui pacient atât de tânăr, de obicei aceste operaţii fiind realizate doar pe adulţi.
Înainte de intervenţie, băiatul a suferit câteva episoade în care, din cauza ritmului cardiac anormal şi-a pierdut cunoştiinţa. Pescariu a afirmat că, dacă aceste episoade ar fi durat mai mult de trei minute, copilul ar fi putut suferi o moarte subită.
„Este vorba despre un implant al unui defibrilator-cardioverter care s-a efectuat la un copil de şase ani, din Arad, care, în timp ce era spitalizat la noi a împlinit şapte ani, această intervenţie reprezentând o premieră naţională, din cauza vârstei băiatului. Motivele implantului au ţinut de o tulburare congenitală genetică, o tulburare majoră a sistemului electric al inimii, pe care pacientul o avea din naştere, cu risc mare de moarte subită şi care se numeşte sindrom QT lung congenital. Practic, copilul prezentase până acum câteva episoade de pierdere a cunoştinţei care, din fericire, s-au remis spontan”, a afirmat Pescariu.
Acum însă, băiatul are toate şansele să ducă o viaţă normală, deşi va trebui să poarte o sondă defibrilatoare în inimă şi aparatul care i-a fost implantat în muşchii pectorali. El va putea chiar să facă şi sport, unul din lucrurile care până acum ar fi putut să îi provoace decesul, însă în limite moderate.
Aparatul implantat în premieră în România unui pacient de şase ani are o durată de viaţă de până la şapte ani, după aceeastă perioadă fiind nevoie de o nouă intervenţie. Acest tip de defibrilator costă în jur de 7.000 de euro, costurile intervenţiei fiind suportate în întregime de Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
Pescariu a afirmat că, în timp ce la noi această intervenţie reprezintă o premieră, în ţările occidentale este deja un lucru normal.
La nivel mondial, statisticile arată că doar doi din 10.000 de copii suferă de această boală genetică.
La Institutul de Boli Cardiovasculare au fost realizate, doar anul acesta, 32 de astfel de intervenţii, însă pacienţii erau cu toţii majori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!