Actori în spectacolul regizat de Kedves Emoke sunt adolescenţi din Timişoara şi din Szeged, iar pentru a putea juca în acest proiect artistic inovativ, ei participă la un program de mentorat de peste 1000 de ore. Lecţiile de educaţie artistică s-au desfăşurat în cele două oraşe, dar şi online. Prima repetiţie de broadcasting s-a desfăşurat în data de 9 martie 2013, iar în 6-7 aprilie 2013 întreaga echipă a proiectului se va reuni la Timişoara, pentru a pregăti spectacolul final. Scenariul după celebra carte a lui Lewis Caroll a fost realizat, special pentru acest proiect, de unul dintre cei mai bine cotaţi dramaturgi contemporani din Ungaria, scriitorul Tasnadi Istvan. Spectacolul se va juca în limba engleză.
„Este o premieră absolută pentru România, căci această platformă tehnologică inovativă deschide posibilităţi infinite, dar şi dificultăţi, provocări nebănuite. Practic, Alice intră pe scenă la Timişoara şi iese la Szeged, spaţiul de joc este la fel ca şi oglinda prin care ea trece”, a explicat regizorul Ştefan Iordănescu, coordonatorul proiectului. Pentru asta, Alice are 6 interprete, iar fiecare personaj are costume „duplicate”, realizate de studenţi ai Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului transfrontalier „Virtual Theater- Cultural Bridge” E-THEATRUM, realizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara şi Inno-Motive Nonprofit Kft Szeged şi este susşinut de Uniunee Europeană printr-o finanţare în valoare de 274.067,11 euro în Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România, prin cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională.
„Până la decontarea de către Uniunea Europeană a acestei sume, finanţarea este asigurată de către Primăria Timişoara, care ne oferă astfel un sprijin substanţial pentru un proiect educativ, artistic şi de imagine major. Sperăm să facem din acest proiect un atu important pentru susţinerea candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Prefectura Timiş ne oferă, de asemeni, un important sprijin în diseminarea evenimentului”, a subliniat Balazs Attila, directorul Teatrului Mahiar.
„A fost şi pentru Primăria din Timişoara o premieră participarea la un astfel de proiect cultural european de anvergură, au fost şi momente dificile, important este că le-am depăşit şi sperăm ca acest eveniment să devină o platformă pentru ulterioare proiecte de acest fel”, a subliniat, în numnele primăriei, Lavinia Simion.
Cei 24 de adolescenţi cu aptudini scenice, selectaţi în luna septembrie, au participat la programul de educaţie artistică, sub îndrumarea mentorilor. Tinerii au luat lecţii de mişcare scenică, muzică, bazele actoriei. Din această săptămână ei vor avea un program intens de repetiţii. În această perioadă s-au realizat parteneriate cu Instituţia Prefectului Judeţului Timiş şi cu Universitatea de Vest, Facultatea de Arte şi Design. Studenţii specializărilor design vestimentar, sculptură, ceramică vor participa, voluntar, la proiectarea şi realizarea costumelor şi decorurilor pentru premiera-duplex, iar procesul de creaţie scenică, pregătire muzicală şi studiul actoriei este documentat cu sprijinul studenţilor de la secţia foto-video. Muzica spectacolului este compusă de Cari Tibor, laureatul Premiului Special pentru Muzică de Teatru la Gala UNITER 2013.
E-THEATRUM este un proiect conceput pentru a reuni producători, prin intermediul tehnologiei ICT, e-traineri, tineri cu aptitudini artistice, actori şi spectatori din spaţiul HU – RO şi de a realiza, împreună, un pod cultural, care oferă noi posibilităţi de comunicare şi conexiune între Public şi Teatru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!