Mihai Tudose nu a avut nimic de spus înainte de începerea ședinței, el dorind să vadă ce spun autoritățile timișene despre dezastrul lăsat în urmă de furtuna de duminică. La Comitetul pentru Situații de Urgență participă și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, dar și șefii principalelor instituții din județ.
UPDATE. Premierul Mihai Tudose a pus tunurile pe Enel, de la Timișoara. Promite ajutoare pentru școli și spitale
Premierul Mihai Tudose a participat la Comitetul pentru Situații de Urgență de la ISU Banat. La ieșire, a vorbit despre incompetența celor de la Enel, care nu au reușit încă să-și rezolve problemele cu rețelele din mai multe localități din Timiș.
„Cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate așa ceva. Astăzi încercau să explice că ei fac tot ce pot și că muncesc, dar mai durează câteva zile. Nu se poate așa ceva… Problemele mari sunt și în Timiș, pe infrastructura feroviară mai sunt încă trenuri care merg cu locomotive diesel, nu electrice. Și numai cât am trecut să văd prin oraș, orice copac căzut care ocupă mai mult de jumătate din carosabil reprezintă o problemă. Problemele mari sunt cu repunerea sub tensiune a localităților. Am văzut un tabel la Enel care spunea că 28 de localități nu au curent, nu știu ce înțeleg ei prin localități, eu prin localități înțeleg sat. Sunt 254 de sate astăzi în Timiș care nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu e curent la școală, la spital, la dispensar. În multe dintre localități lipsa energiei electrice atrage după sine instantaneu și lipsa de alimentare cu apă potabilă, că nu merg pompele și de aici încolo o mare poveste. Sunt școli care nu au pătimit din cauza vântului fizic, dar acum nu au curent și apă potabilă”, a declarat Tudose, la Timișoara.
Premierul spune că miercuri vor fi emise hotărâri de guvern pentru ca toate unitățile de învățământ sau spitalicești să poată beneficia de reparații cu bani de la bugetul de stat.
„Din ce informații avem, din punctul meu de vedere, cred că toată lumea s-a mobilizat exemplar. Unul dintre motivele pentru care suntem împreună aici este acesta: toată lumea se mobilizează acum să facă proiecte de hotărâri pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamitate și chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, vom intra în tranșa a doua, peste o săptămână, peste două săptămâni. Dar până mâine va trebui ca tot ce înseamnă școală, grădiniță, spital, utilități publice să fie pe hotărâre de guvern ca miercuri guvernul să dea banii”, a precizat Mihai Tudose.
Cât despre calamități, premierul României spune că nu poate da o lege care să interzică furia naturii.
„Nu putem interzice prin lege fenomene meteo periculoase, putem să facem tot ce putem ca oamenii să fie informați când vin și apoi să acționăm”, a mai spus acesta.
UPDATE2. Robu, după comandament: La astfel de evenimente, degeaba tragi sirena
Primarul Timișoarei a participat și el la Comitetul pentru Situații de Urgență la care a fost prezent și premierul Mihai Tudose, dar și ministrul de Interne, Carmen Dan. Robu a cerut ajutorul mai-marilor de la București pentru problemele cu Enel și a spus că la astfel de evenimente nici sirenele nu mai fac față, pentru că… reprezintă un mijloc primitiv.
„La astfel de evenimente degeaba tragi sirena. Este un mijloc primitiv care a funcționat când nu existau alt fel de sisteme. Ar trebui ca cetățenii să primească pe SMS, cu o alertă care să le spună clar că nu este o alertă de la un prieten, ci este unul special, un mesaj în care să se spune că urmează să se întâmple, unde, când și ce trebuie să se facă. (…) Noi am fost mobilizați rapid, am trimis pe teren forțele primăriei, alături de cele din subordinea ISU, Poliției, Jandarmeriei. Dar trebuie să putem să-i prevenim pe cetățeni. Nu m-am mai confruntat cu o astfel de furtună. Toți cei cu care am vorbit spun că nu s-a mai pomenit o asemenea furtună de o asemenea violență. Asta am discutat cu premierul, despre nevoia unui sistem de atenționare a cetățenilor, despre nevoia de a se asigura fonduri de la bugetul de stat pentru remedierea stricăciunilor produse de furtună. Mi-a spus că va genera urgent o hotărâre de guvern în acest sens”, a explicat Robu.
Primarul Timișoarei susține că a discutat cu premierul Mihai Tudose și despre capacitatea Enel, care nu și-a făcut treaba așa cum ar fi fost normal.
„Am mai discutat și o problemă punctuală care ține de capacitatea Enel. Eu am punctat că nu e vorba despre liderii locali Enel, cei locali sunt oameni care își fac treaba, cu care cooperăm foarte bine, dar Enel nu a făcut în termen de investiții ceea ce ar fi trebuit să facă și asta explică incapacitatea companiei de a remedia rapid defecțiunile și, pe deasupra, multele întreruperi care au loc în municipiul Timișoara. Nu suntem pe vârf de munte, avem iluminatul întrerupt în fiecare seară în oraș, am profitat de prim-ministru, pentru că dânsul oricum se va întâlni cu conducerea companiei Enel”, a precizat Robu.
Cât despre poarta de intrare în oraș, edilul-șef susține că va cere o expertiză și pentru cea de pe Calea Aradului, care este identică cu structura de pe Calea Lugojului, sub greutatea căruia a murit duminică un tânăr de 24 de ani.
„Totul s-a făcut legal și, în privința prețului, acolo sunt o mulțime de operații, sunt tarife stabilite de proiectanți, că doar nu primarul face acest lucru. Prima dată s-a făcut o expertiză, expertul a spus ce trebuie făcut. După ce s-a efectuat lucrarea a fost o recepție făcută de o comisie specială. Responsabilitățile sunt clare. Se va face o anchetă. Nu se poate răspunde a cui este responsabilitatea, de aceea procuratura face o anchetă, să vadă cine este responsabil. De unde să știu eu? Poate n-a fost proiectată bine în urmă cu zeci de ani, poate că a fost proiectată bine, dar nerealizată bine, poate că, nu e cazul, dar a fost o furtună care a depășit solicitarea prevăzute prin normative. Trebuie să ne pregătim pentru a face față mai bine unor astfel de provocări ale naturii, pentru că este de așteptat ca în anii următori, în urma schimbărilor climaterice, să ne confruntăm cu alte calamități cu care nu am fost obișnuiți. Voi cere o expertiză specială și la poarta de pe Calea Aradului. La poarta de pe Calea Lugojului, nimeni nu a sesizat că ar fi vreo problemă de structură. Nu putem să privim lucrurile simplist, nu putem exclude nici situația că, pur și simplu, a fost o solicitare datorită intensității vântului peste orice limită avută în vedere în realizarea unor astfel de obiective și n-a rezistat”, a mai spus Robu. Primarul Timișoarei a concluzionat că se întâmplă nenorociri și la fenomene extreme peste tot în lume.
UPDATE3: Premierul Tudose a ajuns la Spitalul Județean
Premierul Mihai Tudose a ajuns, luni după-amiaza, la Spitalul Județean din Timișoara, însoțit de președintele CJ Timiș, Călin Dobra și prefectul Eva Andreaș. Aici a fost primit de managerul Marius Craina și a plecat direct în biroul acestuia pentru discuții.
Premierul a declarat la sosire că a ținut în permanență legătura cu Craina pentru a afla starea răniților în furtuna violentă de duminică din Timișoara și județul Timiș. La ieșire, Tudose va da noi declarații.
UPDATE. Tudose, după vizita de la Județean: Am mulțumit personal doctorilor. Directorul Craina spune că n-au fost probleme cu generatorul
Premierul Mihai Tudose a vizitat mai multe secții din Spitalul Județean, unde a stat aproximativ o oră, dar și victimele furtunii de duminică. Acesta spune că este fericit că a apucat să le mulțumească personal doctorilor din spital pentru implicare și le-a ascultat și doleanțele.
„Am văzut cum arată un spital care tinde să fie unul dintre cele mai moderne din zonă, am mulțumit personal cadrelor medicale, domnului director, șefilor de secție, cred că e pe drumul cel bun. Evident, am primit și eu mulțumiri… aaa, solicitări pentru ceea ce le trebuie”, a transmis premierul, la ieșirea din spital. Acesta nu a vrut să facă altă declarații, dar nici nu a răspuns la întrebarea reporterului tion.ro, care a încercat să afle dacă există vreun număr de telefon la care oamenii pot suna pentru a afla în ce situație se află rudele lor din localitățile rămase fără curent, pe care nu reușesc să le contacteze.
Directorul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina, s-a declarat și el fericit că a reușit să își spună toate păsurile prim-ministrului României.
„I-am prezentat premierului situația pacienților, l-am informat despre problemele spitalului, despre investițiile care s-au derulat în ultima perioadă, despre prezent și viitor, am discutat o serie de probleme medicale legate de Spitalul Județean și de medicină în general, după care domnul prim-ministru a efectuat o vizită pe Secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean, unde a vizitat pacienții internați în urma traumatismelor suferite în cursul furtunii de ieri, după care am coborât spre Secția de Angiografie, i-am arătat centrul de Angiografie. Am mai discutat și despre problemele legate de Centrul de Mari Arși, de Unitatea de Primiri Urgențe, de structură, infrastructură, condiții hoteliere, atitudine personal medical, deci a fost o discuție foarte foarte foarte benefică pentru spital, având în vedere că totuși este prim-ministrul României care a efectuat o vizită aici”, a spus Craina.
Cât despre problema cu curentul de la Județean, din după-amiaza de duminică, de după vijelie, directorul susține că „nu a avut absolut nimeni de suferit la Spitalul Județean” și că totul a funcționat cum trebuie.
„Generatorul a funcționat, a fost o întrerupere de câteva secunde, urmată de reluarea curentului, iar a căzut câteva secunde, iar s-a reluat curentul, generatorul a intrat în funcție. Practic, până la reluarea funcționalității aparatelor, datorită sistemelor complexe de computer prin care acestea trec, a durat câteva minute. Deci, nu a fost vorba despre o întrerupere de lungă durată, nu a avut absolut nimeni de suferit la Spitalul Județean. Eu personal am fost la Maternitatea Bega, unde de asemenea a fost întrerupt curentul, funcționau aparatele de la Neonatologie, ventilatoarele pe baterii, am luat legătura cu specialiștii din spital și cu cei de la Enel, care au acționat imediat, așa că la maternitate, în circa 15 minute a fost reluată activitatea. Singurele probleme pe care le avem constau în fragilitatea aparatelor, pentru funcționarea lor fiziologică și normală, pentru consulturile personalului de specialitate au venit tehnicienii noștri care au reglat aparatele, pentru că au fost căderi de tensiune de câteva secunde, reluate, câteva secunde reluate, deci acele fluxuri nu au făcut bine aparaturii, dar asta s-a mai întâmplat, probabil că datorită deficiențelor pe sistemul energetic se vor mai întâmpla”, a explicat Craina.
Șeful instituției sanitare spune că așteaptă ajutor financiar de la Guvernul României pentru Secția de Mari Arși. Estimările arată că ar fi nevoie de 17,4 milioane de euro.
„I-am spus exact prim-ministrului care este situația de Mari Arși, investițiile derulate prin fonduri de la Consiliul Județean Timiș, situația exactă unde ne aflăm acum, estimarea făcută de medicii plasticieni privind suma vehiculată pentru dotarea cu aparatură medicală și sunt convins că prin faptul că i-am transmis exact prim-ministrului importanța acestei secții pentru această patologie de arsuri grave din vestul României ajutorul nu va întârzia să apară. (…) Din punctul nostru de vedere, o asemenea secție, având în vedere gravitatea acestor cazuri și complexitatea lor, este absolută obligatorie în Timișoara. Suma estimată este de 17,4 milioane de lei, în urma efectuării caietelor de sarcini și a consultărilor de specialitate, pentru aparatura care va deservi cinci paturi de Mari Arși”, a conchis Marius Craina.
[related-post post_id=”1899327″]
[related-post post_id=”1899691″]
[related-post post_id=”1899760″]
[related-post post_id=”1900056″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!