De aproape cinci ani se discută despre renovarea Turnului de Apă din Iosefin. Însă nimic demn de menționat nu s-a întâmplat până în decembrie 2016, când reprezentanții municipalității anunțau că sunt tot mai aproape să îl transforme într-o cafenea culturală, cu spații de expoziție, să facă un fel de centru multifuncțional cultural.
„Proiectul este foarte interesant, vrem să facem un centru cultural, inclusiv o cafenea, este suficient loc. Nu va fi un spațiu pentru evenimente de mare anvergură, dar vor putea fi organizate diverse evenimente culturale acolo, de la expoziții de artă plastică, la cenacluri literare, la spectacole muzicale mai de nișă”, spunea, în 2016, primarul Nicolae Robu.
Mai trebuie menționat că tot în urmă cu doi ani Primăria Timișoara dezvăluia și un prim proiect de reabilitare a Turnului de Apă, estimările fiind că lucrările vor costa în jur de 200.000 de euro, însă primarul Nicolae Robu a decis că mai bine face un concurs de proiecte.
Însă abia în luna martie a acestui an a fost pornită licitația pentru desemnarea firme care se va ocupa de consultanța pentru acest concurs de soluții, iar în luna iunie a fost anunțat și câștigătorul: o firmă abonată la lucrările Primăriei Timișoara.
Rheinbrücke SRL și-a adjudecat contractul pentru suma de 117.000 lei cu tot cu TVA, adică puțin peste 25.000 de euro, cu 2.000 de euro mai puțin decât era dispusă să plătească primăria.
Firma a lucrat și la SF-ul pentru viitorul complex sportiv din Calea Lipovei și care lucrează și la cel pentru viitorul complex sportiv din Calea Buziașului și acum va trebui „să pregătească toată documentația aferentă concursului de soluții, să asigure consultanța pentru organizarea concursului de soluții, conform celor mai bune practici în domeniu, să asigure jurizarea concursului de soluții în urma căruia autoritatea contractantă va atribui concurentului câștigător contractul de servicii de întocmire a documentației tehnico-economice (DALI+PT) necesar realizării investiției”, se arată în contractul încheiat recent de cele două părți.
Interesant este că municipalitatea va plăti cu puțin mai mulți bani câștigătorului concursului de soluții, decât firmei care oferă consultanța pentru acest concurs. Premiul I propus de Primăria Timișoara este de 112.000 de lei, fără TVA.
Pentru a-i impulsiona pe arhitecți să depună proiecte, vor fi acordate și premiile II și III, respectiv 23.350 de lei pentru locul doi și 14.010 lei pentru ocupantul locului trei.
Organizarea concursului și premiile oferite trebuie să fie acceptate și de Consiliul Local Timișoara, în viitoarea ședință de plen, când se va supune la vot acceptarea acestui proiect.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2054999″]
[related-post post_id=”2008057″]
[related-post post_id=”1755974″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!