În 11 martie 1990, în Piața Operei s-a citit „Proclamația de la Timișoara”, în prezența a zeci de mii de timișoreni. Ca în fiecare an, Societatea Timișoara a anunțat premiile care vor fi acordate pentru anul 2020.
Premiile
Premiul „Speranța”, care se acordă „pentru cea mai însemnată contribuție la instaurarea democrației, destrămarea structurilor comuniste și menținerea speranței, ajunge la Thierry Wolton. Acesta este istoric specializat în istoria regimurilor criminale comuniste, autor al recentei trilogii publicate la Editura Humanitas: „O istorie mondială a comunismului. Călăii. Victimele. Complicii”.
Premiul „Secera și Ciocanul”, care se acordă „pentru efortul depus întru conservarea şi susținerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România“, merge la Renate Weber, pentru opunerea în Parlamentul european față de încercările de subminare a statului de drept în România, proces inițiat și promovat de Liviu Dragnea, fost președinte al PSD.
Premiul „Ion Monoran” se acordă „pentru stăruința în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească” lui Traian Orban. A fost rănit în revoluție și este fost președinte al Asociație Memorialul Revoluției.
Premiul „Alexandra Indrieș” se acordă „pentru contribuția avută, prin intermediul cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democrației și ale statului de drept în România” grupului de investigații „Recorder”.
Premiul „Oscar Berger” este decernat pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu responsabilitate și curaj a unor teme majore din societatea românească și pentru promovarea unui spirit de eleganță și bună credință jurnalistică. Ramona Ursu și Daniela Rațiu, jurnaliste la „ziare.com” primesc acest premiu.
Festivitatea de premiere va avea loc la Timișoara, în 15 iunie, la împlinirea a 31 de ani de la intervenția minerilor în Piața Universității din București. Cu aceeași ocazie se vor decerna și premiile Societății Timișoara pe anul 2019. Festivitatea care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.
Societatea Timișoara s-a născut în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989. Printre scopurile principale ale Societăţii se numără apărarea drepturilor omului, promovarea şi susținerea unei reale democraţii în spaţiul căreia libertatea cuvântului este de o importanţă vitală.
Trimite articolul
XFelicitari tovarasei Renate Weber pentru efortul sustinut si munca asidua de zi de zi in apararea poporului roman. Dupa Victor Ciorbea nu putea veni decat apocalipsa. Si pentru cei care nu inteleg primul pasaj e sarcasm…sau la misto pe intelesul tuturor