Tion.ro, timisoara.adevarul.ro, deBanat.ro, opiniatimisoarei.ro, agenda.ro, ziuadevest.ro, dar şi platformele media locale ale evz.ro, junalul.ro, click.ro, stirileprotv.ro şi realitatea.net sunt cele 11 site-uri care vor fi monitorizate până la finalul anului 2012. Grupurile ţintă ale proiectului sunt cele minoritare: imigranţi, refugiaţi, solicitanţi de azil, minorităţile etnice, religioase, persoane cu dizabilităţi şi femei.
Potrivit reprezentanţilor Institutului Intercultural din Timişoara, prin acest proiect se doreşte îmbunătăţirea modului de transmitere a mesajelor jurnalistice atât din punct de vedere deontologic, cât şi a corectitudinii informaţiei.
„Acţiunile proiectului se vor împărţi în două. Una va fi monitorizarea care va fi făcută zilnic, şi naţional şi local. Pe baza articolelor analizate se vor extrage articolele cu tentă peiorativă. Aceste articole vor fi analizate şi rescrise de grupuri de observatori locali, grupul de observatori fiind alcătuit din membrii ai comunităţilor minoritare şi jurnalişti. Acea analiză va fi agregată într-un material, care va fi pe de o parte trimis public printr-un newsletter colaboratorilor intsitutului şi nu numai, şi pe de o parte trimis către redacţiile avizate şi monitorizate”, ne-a spus coordonatoarea proiectul din cadrul Institutului Intercultural din Timişoara, Daniela Crăciun.
De la începutul lunii septembrie şi până în data de 27 noiembrie reprezentanţii Institutului Intercultural din Timişoara au monitorizat activitatea platformelor online, care nu este tocmai pe placul acestora. În această monitorizare au fost vizate persoanele de etnie romă.
„Din 41 de articole din presa locală care au fost analizate referitoare la etnia romă, 21 sunt articole care leagă etnia romă de o infracţiune şi din punctul acesta de vedere codul deontologic al jurnalistului spune că etnia se foloseşte în articole de presă doar atunci când ea este subiectul acţiunii, pe când subiectul articolelor respective era infracţiunea şi au devenit ştiri prin simpla asociere a cuvântului ţigan cu o infracţiune”, a mai precizat Daniela Crăciun.
Legat de redactarea articolelor de presă referitoare la romi, reprezentanţii Institutului Intercultural din Timişoara au sesizat o creştere în ultima perioadă a apariţiei tot mai dese a cuvântului ţigan.
„Am sesizat că, mai ales în urma prezentării situaţiei romilor din România în Italia, au apărut mult mai multe referiri la etnia romilor, folosind de foarte multe ori termenul ţigan în presa din România, mai ales după anul 2006-2007, cu o tendinţă de creştere în ultima perioadă. Considerăm că este anormal acest lucru, este contrar codului deontologic al jurnaliştilor. Pe de o parte, utilizarea termenului de ţigan este incorectă, pentru că termenul pe care şi-l asumă etnia este cel de rom şi este normal să respectăm acest lucru, pe de altă parte orice asociere a apartenenţei etnice cu anumite comportamente antisociale, cu infracţiuni şi alte fenomene negative nu face decât să reproducă prejudecăţi şi stereotipuri şi contravine codului deontologic al jurnaliştilor şi reprezintă o lipsă de profesionalism”, ne-a spus directorul Institutului Intercultural din Timişoara, Călin Rus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!