„Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie «Dr. Victor Babeș» din Timișoara se află într-o situație fără precedent datorită situației financiare deficitare, iar conducerea unității ia în calcul refuzul de a semna contractul cu CJASTM, deci implicit de a mai face internări. Din nefericire, s-a ajuns în această situație din cauza mai multor factori și instituții care nu înțeleg, sau nu vor să înțeleagă, că sănătatea oamenilor este mai presus de orice interese”, a declarat Dobra în urma apariției articolului de pe tion.ro
El susține că s-a ajuns în această situație deoarece spitalul nu a putut deconta aproape 6 milioane de lei.
„Trebuie spus că, Spitalului de Boli Infecțioase, din 1 ianuarie 2013 și până acum nu i s-au decontat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timișoara peste 400 cazuri, adică aproape 1 milion lei. La această sumă se adaugă peste 4,8 milioane lei din perioada 2013-2016, ajungându-se la o sumă restantă de 5,78 milioane lei nedecontați, în timp ce datoriile spitalului au ajuns la aproape 3,6 milioane de lei. Cum spuneam, situația este tragică, iar pericolul unor situații dezastruoase este foarte mare”, mai spune Dobra.
Președintele Consiliului Județean Timiș solicită Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș și Primăriei Timișoara să sprijine financiar spitalul pentru ca acesta să nu își închidă porțile, dar și pentru alte investiții și reparații.
„Având în vedere situația dată, solicit de urgență Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș deblocarea sumelor restante către Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. De asemenea, fac un apel către Primăria Timișoara la responsabilitate și conștientizare a pericolului, ținând cont de faptul că municipalitatea are posibilitatea legală de a sprijini financiar Spitalul, dar, din investiții și reparații ale clădirii. Ținând cont de complexitatea actului medical care se desfășoară în unitatea spitalicească și de gravitatea bolilor tratate aici, toți factorii implicați în soluționarea acestei probleme trebuie să coaguleze și să ia măsurile care se impun pentru sănătatea timișenilor și timișorenilor. Vorbim în acest caz de un spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie, unde pacienții trebuie internați și izolați în momentul îmbolnăvirii, ei nu pot fi puși pe liste de așteptare și nici îndrumați către alt spital pentru că acesta este singurul spital de profil din vestul țării. Neinternarea pacienților ar însemna punerea în pericol a sănătății publice cu implicații legale și morale deosebit de grave în special în actualul context al epidemiei de rujeolă”, a concluzionat Dobra.
Articole pe aceeași temă:
Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara isi inchide portile. Nu mai sunt bani, numai datorii
Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes mai are bani doar pentru salarii
Citiți principiile noastre de moderare aici!