Perioada executivului tehnocrat ar trebui să se apropie de final. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, după vizita efectuată la centrul Oncogen din Timişoara, că guvernarea ţării ar trebui susţinută de un guvern politic în perioada următoare. În plus, el insistă că România nu poate fi împărţită în multe felii mici, iar fiecare minister să se ocupe de una dintre acestea, în cadrul unui guvern inteligent.
„Strategie naţională în cercetare avem, dar mai este nevoie de o adaptare a acestei strategii, cum e cazul acestui centru, de la Timişoara. Aici se face cercetare în medicină, dar autorităţile nu sunt încă lămurite care ce parte gestionează. Este vital să avem o armonizare, şi mai avem şi alte centre similare, riscăm să le pierdem. Acestea sunt de abia deschise, dar o investiţie neîntreţinută şi neexploatată eficient se pierde. Această corelare trebuie făcută de un guvern smart, un guvern suficient de inteligent, care să înţeleagă că ţara nu poate fi tăiată în felii mici şi fiecare felie să fie administrată de un minister. Trebuie să înţelegem că sunt probleme care se administrează în comun, probleme de multe ori birocratice, care trebuie eliminate din zona dintre ministere sau mai multe entităţi, despre asta vorbim când spunem că vrem să eliminăm birocraţia, că vrem să simplificăm proceduri. În esenţă, un guvern trebuie să fie politic. Doar în anumite situaţii speciale este bine să existe un guvern tehnocrat, pentru o perioadă care este întotdeauna limitată în timp”, a declarat Iohannis.
Şeful statului insistă că România trebuie să continue competitivă pe plan european, exact prin proiecte importante de acest fel, ca şi centrul Oncogen din Timişoara.
„Trebuie să ne decidem ce ne dorim, să avem oameni high tech sau să fie oameni care se mulţumesc cu lucruri simple. Să decidem dacă ne propunem să rămânem doar o ţară de consumatori sau să fim o ţară dezvoltată”, a mai declarat Iohannis.
În finalul discuţiilor purtate de preşedinte cu specialiştii centrului timişorean, el a declarat că a descoperit aici cu mult mai mult decât se aştepta, că ceea ce se realizează aici este ceva extraordinar. El a mai spus că poate considera că vizita în oraşul de pe Bega a avut şi o a treia componentă, pe lângă cea universitară şi cea referitoare la titlul de Capitală Culturală Europeană, şi anume Timişoara ştiinţifică, un domeniu în care municipiul este la fel de competitiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!