„EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” este cea mai nouă carte scrisă de președintele României. Klaus Iohannis și-a petrecut ziua de vineri la Timișoara. A vizitat Memorialul Revoluției, Universitatea de Vest din Timișoara, Sinagoga din Cetate, Muzeul de Artă, Colegiul C.D. Loga și Universitatea Politehnica, dar s-a plimbat și prin centrul istoric al orașului, iar în Piața Unirii s-a întâlnit și a stat puțin la discuții cu zeci de tineri liberali.
Președintele a avut numai cuvinte de bine despre Timișoara, i-a îndemnat pe oameni să meargă la vot, dar nu a promovat deloc referendumul din 26 mai.
Iohannis spune că ideea de a scris o carte despre Europa i-a venit după ce a participat la un summit în Bratislava, în urmă cu doi ani.
„Acum doi ani am fost la un summit informal, la Bratislava, oraș frumos. După summit, un grup de jurnaliști a început să interogheze pe liderii de acolo, apropo de viitorul Europei. Întrebarea pentru mine a fost «Cum văd viitorul Europei?». Am spus că eu sunt pro-european și convins. Am rămas foarte surprins că această afirmație a fost remarcată de foarte multă lume și mi-am pus întrebarea «Dacă un lider de stat spune că este pro-european, de ce este un lucru interesant? Mie mi se părea că este un lucru de la sine înțeles, cum ar veni un lucru normal». Iată că am ajuns în paradigma în care nu ești chiar mainstream când spui că ești pro-european. Acest lucru nu mi-a plăcut, recunosc. Am profitat de acest lucru și am decis să scriu o carte despre Europa. Nu este despre alții, o carte despre Europa este despre noi, noi suntem Europa. Noi suntem România și Europa este România”, a spus președintele, la lansarea de carte care a avut loc în Centrul de Conferințe al Universității Politehnica din Timișoara.
Președintele a vorbit și despre discursul politic din ziua de astăzi, pe care îl vede anti-european, mai ales în România.
„Aud în ultima vreme un discurs politic, spun degajat, scos din contextul campaniei electorale, un discurs politic abject. Umblă unii politicieni români prin țară să spună că problemele noastre vin de la Bruxelles. Altul zice că noi nu avem nimic împotriva UE, dar nu e bine cum e condusă de la Bruxelles și toți ăștia de la Bruxelles și inclusiv președintele Iohannis trebuie să dispară, că sunt din alt film. Am constatat nu un discurs eurosceptic, ci unul eurofob. Faptul că acest discurs a fost transformat în mesajul principal al campaniei de europarlamentare de partidul de guvernământ din România mi se pare absolut rejectabil, reprobabil. Putem să constatăm că euroscepticismul a apărut în bună măsură datorită unor astfel de populiști, care merg la Bruxelles și acolo toți sunt europeni. Cum vin acasă, aruncă vina pentru toate eșecurile și nerealizările lor pe Bruxelles. Acum se pune întrebarea «Cum poate fi combătută această prostie?». Păi prin informare. Eu sunt în continuare convins că lucrurile se pot îmbunătăți doar în măsura în care educație devine mai puternică, mai bună și informația reală devine mai pătrunzătoare. Din aceste motive și încă câteva am scris această carte despre Europa și România. Într-un fel, este o poveste a României în Europa sau a Europei în România. Am inclus, fără să fie un tratat de specialitate, chestiuni Europene, de Uniunea Europeană, se poate găsi foarte ușor o definiție, însă mi-am permis să exced un pic cadrul strict al UE și am abordat și teme care apar în discuția despre Europa, și în politica noastră, și în discuții informale. Am câteva referiri despre NATO, despre viitorul nostru în NATO, despre schimbările de climă. Ce nu puteți să găsiți decât într-o aluzie sau două este politica noastră cea neplăcută”, a explicat Klaus Werner Iohannis.
„A înfrunta viitorul de unul singur reprezintă o politică sortită eșecului”, a scris președintele României în cea mai nouă carte.
Klaus Iohannis a explicat că „poporul român, în înțelepciunea lui, are și un cântec despre asta: Hora Unirii”.
„Câteodată există lideri care inspiră, dar un lider singur este un om singuratic, un lider trebuie să-i inspire pe oameni să-l urmeze și să lucreze împreună. Deci unul singur poate să vină cu o idee, dar un lider este un om care îi duce pe alții cu el împreună. Același lucru este valabil și în Uniunea Europeană și eu sunt ferm convins că numai împreună putem să facem față competiției globale”, a completat președintele.
După jumătate de oră de discuții, Klaus Iohannis s-a oprit pe holul universității la o sesiune de autografe.
Vizita președintelui României la Timișoara se va încheia cu un dineu oferit de Universitatea de Vest.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/klaus-iohannis-la-aniversarea-a-100-de-ani-a-colegiului-c-d-loga-sunteti-o-generatie-tare/2252842
http://www.tion.ro/presedintele-iohannis-huiduit-la-sinagoga-din-cetate/2252796
http://www.tion.ro/presedintele-romaniei-klaus-iohannis-viziteaza-memorialul-revolutiei-in-timisoara/2252362
http://www.tion.ro/klaus-iohannis-la-75-de-ani-de-uvt-in-timisoara-ma-simt-ca-acasa/2252700
Citiți principiile noastre de moderare aici!