Proiectul privind majorarea prețului la gigacalorie, retras din plenul CL deja de două ori, a intrat marți la vot.
Vă reamintim, se propune dublarea prețului gigacaloriei, în timp ce subvenția municipalității rămânea la fel, pentru că a ajuns la nivelul maximum. De la 415,39 lei/MWh inclusiv TVA (483,10 lei/Gcal inclusiv TVA), gigacaloria livrată consumatorilor casnici ar urma să ajungă la 851,27 lei/MWh (990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh). Din această sumă 207,27 de lei/MWh acoperă primăria prin subvenție, astfel că timișorenii ar trebui să plătească, dacă propunerea va trece în cele din urmă, diferența până la 644 lei/MWh inclusiv TVA. Deci, de la 208 lei la 644 lei/MWh.
„A mai fost pe ordinea de zi, v-am rugat și atunci ca aceste lucruri să fie analizate din toate punctele de vedere și nu numai cu privire la subvenția pe care o va plăti sau n-o va plăti consiliul local în vederea unui preț mai scăzut pentru populație. (…) Și celelalte orașe și-au votat în mare parte prețul la gigacalorie și v-aș citi cum arată acest clasament. Pe primul loc, înainte de amendament, Timișoara, 750 de lei gigacaloria, pe locul 2, la mare distanță, se clasează Craiova cu 462 de lei. Urmează Buzău cu 448 de lei, și apoi, nu în ordine neapărat descrescătoare, Oradea – 396, Sibiu – 351, Brașov – 265. Toți și-au actualizat aceste prețuri, Pitești – 385 lei, Cluj – 278 lei”, a spus Dan Diaconu de la PNL.
Primarul Dominic Fritz l-a contrazis, spunând că prețul a rezultat „după un calcul foarte clar de la ANRE. Acest calcul este corect. Dincolo de orice calcul, vreau să subliniez că noi știm câți bani plătim”.
„Nici măcar acest calcul nu reflectă creșterile de preț la gaz în aceste săptămâni. (…) Contractul pe care l-am încheiat este în jur de 700 lei / MWh, iar acum câteva săptămâni, când am primit bani de la guvern, era în jur de 500 lei / MWh. Acesta este motivul pentru care ați votat încă 5 milioane pentru Colterm. Nici măcar cele 53 de milioane de la guvern, care erau gândite pentru noiembrie și decembrie, nici măcar acești bani nu ne ajung”, a spus Dominic Fritz.
Primarul este de acord că „această triplare nu este fezabilă”, tocmai de aceea a formulat un amendament pentru ca prețul pentru MW / h să fie 416,24 lei, începând cu 1 ianuarie 2022.
„Există niște reguli în privința schemei de ajutor de stat, unde există acest plafon anual de 15 milioane de euro, pe care putem să-l dăm pentru subvenție. În acest an am sărit de acest plafon. Notificăm Comisia Europeană că am sărit de această sumă. CE va stabili dacă am dat ilegal ajutor de stat pe care trebuie să-l cerem înapoi de la Colterm sau dacă este în regulă. Eu mă aștept și sper că, tocmai pentru că trăim o criză energetică fără precedent în Europa, aceste plafoane să fie adaptate în următoarele luni. De aceea vă propun un amendament în care notăm foarte specific că va trebui să ne conformăm dispozițiilor legale în materie de ajutor de stat. (…) Noi putem să ne asumăm o subvenție de 435 de lei, doar că probabil vom atinge pe parcursul anului viitor, același plafon din nou. În funcție de răspunsul CE, vom afla dacă putem în continuare să dăm acești bani. (…) Trebuie să subvenționăm în limitele legale prețul la gigacalorie. Mi-aș dori să nu trebuiască să votăm acest HCL, eu nu văd o altă cale (…)”, a explicat Dominic Fritz.
„Aș vrea să vă propun acest amendament care, pe de o parte, stabilește prețul pentru MW / h la 416,24 lei, inclusiv TVA, începând cu 1 ianuarie 2022. (…) În al doilea rând vă propun o subvenție de 435 lei MW / h, dar să includem în HCL că suma anuală nu va depăși plafonul de 15 milioane de euro, în funcție de cum se va dezvolta legislația și de răspunsul pe care îl primim pentru anul 2021 de la Comisia Europeană”, a continuat edilul-șef.
„În primăvară nu veți mai avea abonați, cu siguranță”
„Suntem printre puținele orașe care au posibilitatea de a arde cărbune. Că nu-l avem, asta este cu totul altă discuție (…) Acest preț este calculat cu 50% CET Centru, 50% CET Sud, în condițiile în care aceste luni de iarnă s-a lucrat în mod majoritar clar cu CET Sud. CET Sud are un preț de producție de 280 și ceva de lei. Nu puteți să-l amestecați cu un preț de producție dus către 1.000 de lei în CET Centru. (…) Acest calcul prin ușurința cu care ne uităm la el înseamnă finalul sistemului centralizat de încălzire. În primăvară nu veți mai avea abonați, cu siguranță. Putem să ne uităm la debranșările pe care le veți avea din martie până în iunie. Nu veți mai avea cui să livrați”, a spus Dan Diaconu.
A intervenit și Ruben Lațcău, care a ținut să precizeze că „dacă noi funcționăm în totalitate în luna ianuarie cu CET Sud pe cărbune, costurile ar fi de circa 20 de milioane de lei ca să susținem o lună de iarnă, iar la gaz ar fi de 30 milioane de lei, poate și mai bine (…) Costul la gaz, pe zi, în momentul în care funcționăm cu trei cazane în întregime la CET Sud, este de un milion de lei”.
S-a trecut la vot. În prima fază s-a votat amendamentul propus de primarul Dominic Fritz, apoi proiectul în integralitate. Amendamentul a trecut cu 14 voturi pentru, cinci împotrivă și o abținere. Doar 18 consilieri au votat însă și proiectul. Au fost 13 voturi pentru și cinci împotrivă.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XInteresant va fi atunci in momentul cand Curtea de Coturi va baga pe gatul Consilierilor locali toata pierderea Colterm generata din nemajorarea tarifului.
Pe mine nu ma intereseaza pierderi-nepierderi, noua sa ne dea gigacaloria la pretul de anul trecut! fritz asta vrea sa ne aduca la sapa de lemn! Domnule Robu, veniti inapoi, ca nu mai putem! 🙁
-
asta cu robu inapoi e dovada ca suferi de boli psihice.
La Craiova 462 de lei gigacaloria; la Buzău cu 448 de lei, Oradea – 396, iar la Timișoara, 416 lei. Dar noi ăștia cu centrale termice ce facem, cât vom plăti să ne încălzim?
-
poate fi si 10000000 gigacaloria in timisoara, nu stiu daca cunosti pe cineva care se incalzeste la colterm, dar caloriferele sunt RECI. asa ca orice pret ar avea gigacaloria, factura mea e 0.
-
Depinde cat consumi. Daca esti in limitele legii privind plafonarea, vei plati un pret decent. Daca nu, ghinion.
Plafonul indicat in lege este suficient pentru o casa de pana in 120 mp, decent izolata.