La următoarea ședință de consiliu, aleșii municipali vor avea pe mese un proiect de hotărâre privind scăderea prețului local al energiei termice livrată de Colterm. Micșorarea TVA a intrat însă în vigoare încă de la începutul anului, iar reprezentanții societății de termoficare au trimis hârtii la primărie din februarie.
„Prețul de facturare la populație era, până în prezent, de 252 lei/Gcal cu tot cu TVA. În urma scăderii TVA, prețul de facturare către populație va fi de 243 de lei/Gcal”, ne declara, la începutul lunii ianuarie, Ofelia Herghelegiu, purtător de cuvânt Colterm.
Consilierii locali vor trebui acum „să aprobe prețul local de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către Colterm la valoarea de 365,69 lei/Gcal, inclusiv TVA de 20%”. Totodată, „se aprobă prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 244,03 lei/Gcal, inclusiv TVA de 20%”. Aleșii mai trebuie să fie de acord și cu asigurarea subvenției pentru timișoreni, adică acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare și prețul local facturat.
Hotărârea este normală, având în vedere faptul că vorbim despre bani publici, mai ales că reprezentanții companiei de termoficare au trimis adrese la primărie încă din luna februarie. A fost o eroare materială că nu a fost luată în calcul până acum, susține primarul Nicolae Robu.
„Trebuie să fie o hotărâre de consiliu local și ar fi trebuit să fie adoptată mai demult, dar, din cauza unor rătăciri, din cauza «specialiștilor» din primărie și de la Colterm nu s-a acordat suficientă atenție ca lucrurile să fie făcute mai devreme. Nu știu de când este venită hotărârea de la Colterm, cert este că e nevoie de această hotărâre și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Așa sunt regulile, orice lucru care vizează patrimoniul, vizează bani, trebuie să aibă în spate o hotărâre de consiliu local. Este o scădere, pentru că cetățenii plăteau inclusiv TVA. Și cum TVA s-a redus de la 24% la 20% este o scădere. Ce-ați fi vrut, dacă a greșit cineva, să amân până după alegeri și să remediez greșeala cu întârziere? De ce? De frica PSD? Hai să fim serioși!”, a spus Robu.
Edilul nu știe dacă greșeala celor din primărie ar trebui sancționată sau nu, dar spune că este în continuare conștient de erorile făcute de aparatul municipalității.
„Nu știu dacă greșeala este de natură să fie sancționată. Apar greșeli foarte multe, am spus-o de multe ori, că sunt nemulțumit de o bună parte dintre angajați, dar nu eu am făcut în țara asta legile pentru aparatele administrațiilor publice locale, mă descurc cu ele cum pot, nu mă lamentez, ci fac. Pentru mine nu sunt importante decât rezultatele, eu nu mă irosesc în dispute și în procese cu X sau Y. Trec peste tot, înghit în sec și îmi văd de treabă”, a conchis primarul Timișoarei.
Așadar, la următoarea ședință de consiliu, aleșii vor trebui să adopte o scădere a prețului gigacaloriei pusă în aplicare încă de acum patru luni.
Articole pe aceeași temă:
Scade pretul gigacaloriei la Timisoara. Facturi mai mici la caldura, apa si canalizare
Citiți principiile noastre de moderare aici!