După o primă parte a anului în care a avut loc o creştere a preţurilor locuinţelor, trimestrul al treilea este apreciat de specialişti ca fiind unul mult mai liniştit. Totuşi, la nivel naţional, cu excepţia Bucureştiului, s-a înregistrat şi în această perioadă o creştere de 3,5% a preţului mediu. În general, în cea de a doua parte a anului se epuizează fondurile disponibile prin programul Prima Casă, ceea ce duce la scăderea numărului de clienţi şi la temperarea pretenţiilor proprietarilor.
Conform datelor unui raport realizat de unul dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţă, nivelul actual al prețurilor cerute pentru case și apartamente este cu 9,7% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut și, respectiv, cu circa un sfert mai mare decât cel din urmă cu doi ani. Pretențiile vânzătorilor sunt, astfel, cu 38% mai mici acum decât în urmă cu nouă ani (T3 2008), dar aproximativ egale cu media anului 2010. Spre comparație, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arătau că, în trimestrul al doilea al anului în curs, valoarea de tranzacționare a locuințelor din România era cu circa 14% mai mare decât în 2015. Potrivit Eurostat, această diferență se situa, la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, la doar +8%.
În Timișoara situaţia este ceva mai bună. Apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, până la 1.110 euro pe metru pătrat util, valoare cu 9,5% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut. Față de trimestrul al treilea din 2014, locuințele din oraș sunt cu 30,6% mai scumpe, chiar dacă acestea rămân cu 11,5% mai ieftine decât în trimestrul al treilea din 2008.
Citiți principiile noastre de moderare aici!