Gazul petrolier lichefiat rămâne cel mai ieftin combustibil auto existent în acest moment pe piaţă, cine şi-a montat o instalaţie de alimentare cu acest combustibil este mai mult decât câştigat. Este singurul tip de combustibil pentru care preţurile au scăzut şi au rămas la acelaşi nivel de mai mult timp. Dacă la GPL preţurile erau în jur de 3,10 – 3,15 lei pe litru, acestea au scăzut la 2 lei şi câţiva bani, iar în prezent un litru se vinde cu 2,50 – 2,55 lei.
Nu la fel de fericiţi sunt cei care au optat pentru alimentarea cu diesel. Chiar dacă la consum acest combustibil este mai economic decât benzina, preţul motorinei a urcat, în ultima perioadă, mai rapid decât cel al benzinei. De la începutul lunii septembrie, când un litru de motorină era 4,60 lei, acum s-a ajuns ca, la Timişoara, un litru să se vândă cu nu mai puţin de 5,45 lei, la pompele Petrom, unde de obicei e cel mai bun preţ. Preţurile urcă şi până la 5,64 de lei pe litru, la OMV.
Prima etapă a majorării accizelor decisă de guvernul PSD a adus o majorare medie de 19 bani pe litru, iar de atunci preţurile au tot crescut. Din cauza cotaţiilor internaţionale, spun comercianţii de combustibil, ceea ce în mare parte este adevărat. La aceasta mai adăugăm un leu tot mai jumulit, tot mai slab faţă de dolar, iar aşa obţinem şi preţurile combustibililor.
Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm momentul în care preţul va trece de şase lei pe litru. Pentru acest tip de carburant, România a ajuns să aibă preţuri mai mari decât Austria, Spania sau Luxemburg.
Desigur, nici preţurile la benzină nu au avut un traseu diferit, doar că plusul înregistrat este ceva mai mic. Miercuri, la Timişoara, benzina de 95 se vindea cu preţuri între 5,36 până la 5,51 de lei pe litru. La începutul lui septembrie, preţul era de aproximativ 4,70 de lei pe litru.
Cei mai afectaţi de creşterea ridicată a preţului la motorină sunt firmele de transport persoane sau mărfuri, acestea trebuie să scoată mai mult din conturi pentru a plăti „materia primă”. Mai mult, pentru acest tip de vehicule şi preţurile rovinietelor vor creşte până la 85%. Concluzia e una, toate acestea vor fi plătite de noi, consumatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!