Cine se gândeşte în această perioadă să vândă o proprietate imobiliară este în dilemă. Preţurile pe prima lună a anului în curs sunt în creştere faţă de anul trecut, dar mai mici decât în decembrie, ceea ce duce la întrebarea dacă preţurile pot creşte în continuare sau majorarea se va opri. Conform indicelui calculat de unul dintre principalele site-uri de specialitate, la Timişoara creşterea de preţ a fost de patru procente faţă de ianuarie 2014, dar mai mică decât în decembrie. Desigur, vorbim de preţurile solicitate, nu cele de realizare a tranzacţiilor.
De obicei, primăvara preţurile apartamentelor sunt în creştere, în creştere fiind şi cererea.
Prima lună din 2015 a fost marcată de o tendință de majorare a prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară. Valoarea indicelui preţurilor calculat de unul dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţă la nivel național a crescut cu 2,1% în ianuarie, față de decembrie anul trecut, ajungând la un nivel de 910 euro pe metru pătrat util (față de 891 de euro pe metru pătrat util). Cu o singură excepție, în marile orașe, pretențiile vânzătorilor sunt mai ridicate acum decât în urmă cu 12 luni.
În Timişoara, prețul mediu solicitat în prezent este, în medie, cu 4% mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut, adică 807 euro pe metru pătrat util. În ianuarie 2015 a avut loc un ușor declin, de 0,9%, de la un nivel de 847 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2014, până la 839 de euro pe metru pătrat util.
Locuințele din blocurile vechi au înregistrat o scădere de 0,5%, de la 837 la 833 de euro pe metru pătrat util, iar cele nou-construite s-au depreciat cu 2,9%, de la 892 la 866 de euro pe metru pătrat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!