Prețul mediu al apartamentelor din Timișoara a scăzut cu 0,6% în cursul lunii noiembrie 2017, iar apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,1%. În consecință, prețul mediu al metrului pătrat util scăzuse, la început de decembrie, de la 1.140 la 1.133 de euro, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliară Eugene Estate.
În luna ianuarie 2018 prețurile au reintrat pe un trend crescător, un metru pătrat de apartament nou ajungând să coste 1.144 de euro, iar la finalul lunii martie prețul crescuse pană la 1.176 de euro. Procentual, cresterea din primele trei luni ale anului în curs a fost de 3,06%.
”În ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, ne putem aștepta la o perioadă de creștere temperată a prețurilor locuințelor din România, o creștere anuală de prețuri de cel mult 6-8 %, o perioadă mai calmă pe piață imobiliară, atât din țară cât și la nivel european, având în vedere faptul că mulți cumpărători asteaptă să vadă cum vor evolua ratele de schimb și nivelul ratelor dobânzii. Anul trecut, prețurile pe segmentul locuințelor noi din Timișoara au crescut cu 10%”, explică Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
Principalii factori care pot influența, în acest an, creșterea și scăderea prețurilor apartamentelor noi sunt stocul de unități noi locative livrate în piață precum și nivelul cererii care poate fi influențat de accesibilitatea produselor bancare.
Cerere mai mare decât oferta pentru apartamentele noi
În anul 2017 cererea de apartamente a fost mai mare decât oferta și aceasta a fost principala cauză a creșterii prețurilor locuințelor. Anul trecut au fost scoase pe piața timișoreană aproximativ 1.000 de unităti locative noi. Numărul a fost insuficient, astfel că majoritatea apartamentelor au fost contractate înainte de recepția finală.
”În acest an, planurile dezvoltatorilor imobiliari timișoreni prevăd livrarea a 1.800 de unități locative noi în Timișoara și zonele periurbane, număr în continuare insuficient pentru cererea existentă, în mare parte și din cauza relocării în orașul nostru a locuitorilor din cinci județe învecinate: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Arad, ca urmare a solicitării mari de locuri de muncă”, spune Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
Finanțarea prin Prima Casă pierde teren
În ceea ce privește modalitățile de finanțare folosite în primele luni ale anului 2018, ele sunt aceleași ca în anul precedent, potrivit analizei realizate de către compania de consultanță imobiliară Eugene Estate: cea mai mare pondere revine finanțării prin programul guvernamental Prima Casă, apoi urmează creditul ipotecar și mai puțin prin rate direct de la dezvoltator.
”Anul acesta avem o creștere semnificativă a ROBOR-ului, o creștere a monedei europene, iar bugetul pentru programul Prima Casă a scăzut cu 20%. Astfel, anul acesta vor fi mai puțini cei care își vor cumpăra o locuință prin programul Prima Casă, bugetul fiind diminuat de la 2,5 miliarde de lei, cât a fost în 2017, la două miliarde în 2018.
Fondurile asigură doar 20.000 de locuințe, cu 5.000 mai puține decât anul trecut. Întârzierea demarării programului de creditare Prima Casă și teama de a nu ajunge să obțină finanțarea prin acest program a făcut ca începutul de an să demareze cu achiziții finanțate cu preponderență prin credit ipotecar, care oferă garanția finanțării în termen mai scurt, de maximum o lună, și totodată posibilitatea ocupării rapide a locuintei”, explică Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
Plata unei locuințe în rate direct la dezvoltator pare o soluție atractivă pentru cumpărătorii care nu vor să se împrumute pe 25-30 de ani, însă nu este accesibilă oricui din cauza avansului consistent și a ratelor lunare care pot să depăsească 1.000 de euro, potrivit Danielei Humă, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate, care adaugă că începutul acestui an se arată a fi unul prielnic pentru achiziția de apartamente noi.
”Trendul despre care se vorbește acum pe piața imobiliară este că investițiile în proiectele rezidențiale vor crește, fiind încurajate de o cerere tot mai mare de achiziții de apartamente în scopul investițiilor. În ultimii ani, clienții care investesc în imobile noi nu mai au în vedere revânzarea în profit sau doar destinația de locuință, ci închirierea. Prin închirierea imobilelor noi care oferă clienților un confort sporit, investitorul are posibilitatea încasării unor chirii substanțiale față de cele de la imobilele vechi, investiția având o rată de rentabilitate mai mare decât produsele bancare clasice”, declară Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
Care sunt perspectivele pieței rezidențiale din Timișoara?
Deși Timișoara nu s-a aflat în prima parte a clasamentului numărului de locuințe în construcție care au fost livrate beneficiarilor în 2017 și nu a avansat nici în 2018 din acest punct de vedere – piața a fost și este dominată de București și Ilfov, unde se lucrează la jumătate dintre cele 25.000 de unităti locative, aflate în construcție, urmată de Cluj care bate de departe Timișoara, cu peste 4.200 de locuințe, fată de cele aproximativ 1.000 din orașul de pe Bega –, cererea pentru locuințe noi este în continuă creștere.
”În 2009, doar 4% din tranzacțiile imobiliare aveau ca obiect locuințele noi. Azi putem vorbi de locuințe noi într-un procent de 58% din tranzacții și de o creștere a calității spațiului locativ. Din păcate, în acest moment, asistăm la niște turbulențe în domeniul imobiliar – creșterea ROBOR, creșterea cursului euro/leu – care afectează piața.
Pe piața timisoareană însă, cererea de locuințe noi este în continuă creștere, în mare parte și datorită conceptului «smart-city», care oferă cartiere de locuințe de o calitate și confort urban ridicat,în zone noi ale orașului, pe baza unei noi sistematizări urbane. Astfel, pe un teren se construiește nu numai un ansamblu de locuințe ci și o infrastructură, o rețea sanitară, educatională, culturală”, explică Daniela Humă, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!