Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzătorii de locuințe din România s-a majorat cu 2% în august față de iulie 2021, de la 1.478 la 1.508 euro pe metru pătrat util.
„Astfel, cinci dintre marile orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat evoluții pozitive la acest capitol, cel mai mare avans având loc în București, iar cel mai mic, în Timișoara. Excepția de la regulă este reprezentată de Cluj-Napoca, unde pretențiile proprietarilor s-au diminuat ușor, pe fondul unei scăderi pe segmentul rezidențial nou”, transmit cei de la Imobiliare.ro.
În Timișoara, valoarea medie de listare a unui apartament a crescut cu 0,4% pe parcursul lui august, de la 1.343 la 1.349 de euro pe metru pătrat util. Prețurile locuințelor vechi au consemnat un avans de cu 0,6%, de la 1.339 la 1.347 de euro pe metru pătrat. O ușoară scădere a fost înregistrată la apartamentele noi, de la 1.358 la 1.357 de euro pe metru pătrat util.
În București, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au majorat, per ansamblu, cu 2%, de la o medie de 1.538 de euro pe metru pătrat util, până la 1.569 de euro pe metru pătrat. Creșteri s-au înregistrat și în Constanța – 0,5%, Brașov – 0,9% și Iași – 1,1%. În Cluj-Napoca, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 0,3%, valoarea medie de listare fiind de 1.973 de euro pe metru pătrat util, față de 1.979 de euro pe metru pătrat, cât era la finele lui iulie.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XCresterea preturilor la apartamente in special in Timisoara nu are un fundament real. Practic, se incearca umflarea in continuare a balonului imobiliar, pana cand se va sparge din nou. Timisoara este un oras murdar, poluat, fara transport in comun, fara parcari, fara trotuare, fara scoli si gradinite suficiente etc. Practic, de ce ai veni aici? Iar acum mai avem si acest tm2023, pretindem ca Timisoara este capitala culturala, cand noi nici macar lumina noaptea nu avem. Asadar, nu are niciun sens sa creasca preturile aici. Iar, daca cresc, va veni si momentul in care cine si-a facut credit va avea in continuare de dat bani pe o cosmelie pe care vanzand-o nu va reusi sa acopere ratele ramase. Imobiliarii intretin aceasta minciuna pentru ca au tot interesul sa se scape de apartamentele construite vai mama lor. Faci credit pentru un apartament la porumb, sau o casa cu fosa septica, in care s-au bagat materiale de cea mai slaba calitate, nu ai loc de parcare, vecinii parcheaza in drum. In caz de incendiu nu doar ca nu exista hidrante, dar la cat de inguste sunt strazile si la cate masini sunt parcate in drum masina pompierilor nu are cum sa patrunda.
-
@Emil Vostinaru Irrelevant cat de bine sau cat de prost e construit, tu TOT ai nevoie de loc in care sa locuiesti, tot in Timisoara si nu la naiba in praznic in sate. Deci practic oricat se va cere, tot se va gasi cineva sa le plateasca. Cat timp exista influx masiv de persoane catre oras, va exista si clientela pentru apartamente.
cel mai mic avans in timisoara???? WOW, sa ma grabesc sa cumpar, atunci, nu? jet, ma, imobiliari fomisti.
pretul de listare nu e tot una cu pretul de vanzare
da…asa este preturile au crescut pe fondul naivilor care a agonisit ceva in pandemie si a luat credit cu “noua casa” Citzu…probabil ajutati si de cativa truditori prin strainatate ce au venit sa “investeasca” acasa peste vara (ca nu pot vedea mai departe – coasta spaniola la mediterana este mai ieftina,imobiliar – de exemplu). In rest…locuintele sunt la fel de distruse ca acum 20 de ani in blocuri urat mirositoare, pline de gandaci, cu spatii verzi neintretinute, fara parcari decente …si tomberoane pline la refuz . Orasul e frumos si curat doar in centru ….cartierele noi sunt periferice si compuse din apartamente inghesuite, foarte scumpe (preturi comparabile cu periferiile Parisului).
Cine este destept, acum strange bani si cumpara anul viitor. Revine bucla din 2008 😁 vor scadea preturile cu min. 20% sau se va bloca piata imobiliara. Daca se dorea mentinerea preturilor nu s-ar mai elibera autoriz. de constr. iar cine va cumpara va fi
nevoie sa renoveze si sa cumpere ce exista. Asa este o tara ca afara!
Nu va mai jucati cu cuvintele , apartamente ? fiti seriosi,apartament inseamna ceva de la vreo cel putin 80 de metrii patrati utili,macar atit,marea parte a ceea ce se vinde azi sub aceasta denumire se pot chema oricum numai apartamente nu,eventual ,,cotete ,, de 49 de metrii patrati,cu tavane joase unde nu ai aer sa respiri.
Si comunisti le faceau pe cele de confort 1 mai mari.
Dar atit timp cit exista cerere a se citi fraieri,preturile urca la cer.
Daca ar avea minte cit de cit doritorii s ar muta la tara,la curte,in aer liber,cu ciine,pisica,gaini,rate,giste etc unde le ar fi de 1000 de ori mai bine,fara zgomot,poluare,stres unde copii lor ar creste mult mai bine in natura,printre meri , peri , ciresi visini etc. nu printre betoane si calduri insuportabile.
Si prin munca proprie,partial sau chiar total,in functie de abilitati,o mica piscina,o mica sauna etc. incet fara graba fara stres,fara a apela la,banci deloc sau doar pe termen scurt.
Si unde cu banii dati pe un asemenea ,, apartament,, si ar amenaja o locuinta de vis,nu de la inceput,incet,pe rind,fara credite,ar mai si pune mina sa faca unele lucrari,ca sa nu apeleze la diversi ,, meseriasi ,,.
Dar ce sa faci,molul nu este pe la tara,asta din centru,orasul din oras,care doreste sa implementeze in rindul tinerilor si nu numai un ,, nou stil de viata ,, unde unora,de altfel tot mai putini in ultimii ani,raportat si la pandemie,le place sa ,,atirne,,.
Alternativa este credit pe 40 de ani,dobinzi,comisioane,stres,si plata ,, apartamentului ,, in acesti zeci de ani cu totului tot de vreo trei ori pretul initial.
Multi au cap doar sa nu le ploua in git.
Nici cafenelele tematice.
Ma intreb doar daca intr o familie sint doua masini sau chiar trei cind copilul implineste 18 ani si sta inca cu parintii unde le parcheaza,poate mai e si vreo motocicleta,scuter,biciclete etc.