O analiză a anunţurilor de vânzare a apartamentelor pe piaţa românească arată că preţurile cerute de cei care îşi scot proprietăţile la vânzare au crescut la nivel naţional cu patru procente faţă de acum trei luni. Timişoara a avut o creştere de două procente faţă de precedentele trei luni, respectiv de 6,1% faţă de acum un an.
Plusul de 4% este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani, fiind depășit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în trimestrul 4 din 2014.
Din punctul de vedere al evoluției prețurilor, piața rezidențială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de unsprezece trimestre încoace, începând cu a doua jumătate a anului 2014, mai exact. De atunci, marja medie de creștere la nivel trimestrial a fost de 2,4%. Prin urmare, în momentul de față preţurile cerute pentru apartamente au ajuns la un nivel de preț similar cu cel consemnat în anul 2010. Este necesar de precizat că, deși semnificativ, ritmul actual de creștere a prețurilor se situează totuși considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieței autohtone. Spre comparație, în 2006-2008, locuințele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, ajungând chiar la 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006).
„Deși piața rezidențială evoluează rapid, iar prețurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de față, piața reușește să absoarbă majorarea susținută a prețurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile orașe, fiind stimulată de politica favorabilă de creditare a băncilor și de programul social al Guvernului, Prima Casă.”, a declarat Dorel Niță, reprezentantul unuia dintre principalele portaluri imobiliare.
Pe de o parte, evoluția numărului de anunțuri de vânzare valabile în cele mai mari șase orașe ale țării relevă o tendință clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăți nou-intrate pe piață, datele unuia dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţă arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 față de perioada similară a anului trecut.
Timişoara se află la capitolul creşteri sub media naţională, cu 2% în ultimele trei luni, respectiv cu 6,1% în ultimul an. Preţul mediu cerut la Timişoara a fost de 1.040 de euro pe metru pătrat. O caracteristică a pieţei locale este că diferenţele dintre cele mai scumpe şi cele mai ieftine cartiere este una temperată. Astfel, cel mai mic preţ, în cartierele ieftine este 1.100 euro pe metru pătrat, faţă de 1.350 de euro în cartierele scumpe, centrale. Cele mai importante creşteri ale preţului în funcţie de cererea proprietarilor au fost în zona centrală, Medicină sau Piaţa Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!