După primele trei ore de la demararea votului în cadrul referendumului de modificare a Constituţiei, în Timiş votaseră deja 6.437 de persoane. Aceasta plasează judeţul, cu 1,03% din total votanţi, la jumătatea clasamentului naţional.
Interes destul de scăzut pentru scrutinul demarat sâmbătă pentru modificarea Constituţiei, în Timiş. Prima raportare oficială referitoare la prezenţa la urne arată că până la ora 10 se prezentaseră la cabinele de vot un număr de 6.437 de timişeni, adică 1,03% din totalul celor 624.243 de persoane cu drept de vot.
Dintre aceştia, 5.373 de persoane votaseră pe listele permanente, iar 1.048 pe listele suplimentare. Urna mobilă s-a „plimbat” la 16 persoane din judeţ.
La nivel naţional, procentul votanţilor care şi-au exprimat decizia nu a trecut de pragul de 1%, oprindu-se la ora 10 la 0,97.
Cei mai mulţi votanţi au fost, la ora 10, în Bihor – 1,61%, Dâmbovița și Caraș-Severin – 1,35%, Olt – 1,31%, Mehedinți – 1,24% și Neamț – 1,21%. Cei mai puțini au fost în Harghita – 0,34%, Covasna – 0,47%, Satu Mare – 0,64, Mureș și Maramureș – 0,67 și Sibiu – 0,69.
Rămâneți pe Tion.ro! Vom reveni cu informații privind prezența la vot anunțată de BEC după ora 14.30, cu ora de referință 13!
UPDATE. O localitate timișeană a depășit procentul maxim de prezență la vot!
Mobilizare extraordinară în localitatea timișeană Cralovăț. Procentul celor care au votat la secția de votare din sat a trecut de 100%. Mai precis, pe listele electorale permanente au fost înscrie 90 de persoane, iar până la această oră au votat deja 93! Așadar, s-a ajuns la un procent de prezență de 103,33%, pentru că pe lângă toți cei 90 de votanți permanenți au votat și trei persoane pe liste suplimentare.
Într-o altă localitate din județ, Dobrești, până înainte de prânz procentul de prezență la urne ajunsese la 40%, adică… șapte persoane pe listele permanente și 56 pe cele suplimentare.
Situația votului integral nu este ceva unică, sunt nouă localități din țară în această situație.
UPDATE 2. Mai puţin de 3% dintre timişenii cu drept de vot au trecut pe la secţii până la ora 13
Prezența timișenilor la vot a urcat până la ora 13 la 2,76%. Au pus ștampila pe unul dintre răspunsurile de la referendum un număr de 17.280 de alegători din județ. Sunt 14.857 de persoane de pe listele permanente care au ales, alte 2.315 pe liste suplimentare, iar 108 au solicitat și beneficiat de deplasarea urnei mobile.
La Timișoara procentul votanților a depășit trei la sută, 7.562 de persoane punând ștampila de vot pe buletine la referendum. Cel mai mult, 8,62%, s-a votat la secția de votare constituită la cantina studențească a Universității Politehnica. În județ, odată închisă secția de votare cu 100% procent de prezență, Dobreștiul rămâne prima în top, cu 45, 45% prezență la urne.
La nivel național s-au prezentat la vot 2,54% din total votanți, adică 397.322 de persoane. Timișul rămâne la mijlocul clasamentului, bihorenii fiind în continuare cei mai sârguincioși atunci când vine vorba despre consultarea populară, cu 3,66% din total votanți.
UPDATE 3. Localitatea Cralovăț, raportată cu prezență 100% dintr-o eroare. De fapt, votaseră 7 oameni
Mobilizarea din localitatea timișeană Cralovăț nu a fost chiar așa cum s-a spus inițial. Vă reamintim, acolo s-a comunicat că ar fi fost o prezență de sută la sută până la ora 10, însă lucrurile au stat altfel.
Președintele de secție a greșit raportarea, potrivit reprezentanților BEJ. În loc să spună câți oameni au votat până la ora 10, a transmis numărul de votanți înscriși pe lista permanentă.
Realitatea este următoarea: până la ora 10, la secția de vot din Cralovăț au votat doar 2 persoane pe listele permanente, iar alte cinci au votat pe listele suplimentare, potrivit BEJ.
UPDATE 4. Numărul timișenilor interesați de Referendum rămâne în continuare la un nivel scăzut, dar județul depășește media națională
Timișenii au devenit mai silitori decât la nivel național. Prezența timișenilor la vot a ajuns, la ora 16, la 4,15%, față de 3,785 la nivel național. În Timiș, și-au exprimat opțiunea un număr de 25.948 de alegători. Un număr de 22.280 persoane au votat acolo unde sunt incluse pe listele permanente, alte 3.446 pe liste suplimentare, iar 222 au solicitat prezența secțiilor de votare cu urna mobilă, conform datelor colectate la Biroul Electoral Central.
La Timișoara procentul votanților a urcat la 4,71% , fuseseră la cabinele de vot 13.179 de persoane, până la ora 16. Cea mai mare prezență, 13,40% s-a înregistrat la secția de votare constituită la cantina Universității Politehnica . În județ, Dobreștiul rămâne primul în top, cu 48,48% prezență la urne.
La nivel național s-au prezentat la vot 3,78% din totalul votanților, adică 692.002 de persoane. Timișul păstrează un loc la mijlocul clasamentului, dar diferența față de fruntașe scade. Bihorul e județul cu cei mai interesați cetățeni, cu 5,53% din totalul votanților, urmat de Dâmbovița, cu 5,35%.
UPDATE 5. Puțin peste 5% dintre votanții din Timiș au trecut pe la cabinele de vot până la ora 19
Dezinteresul timișenilor pentru Referendumul de modificare a Constituției României s-a manifestat masiv în prima zi a acestuia. La ora 19, datele furnizate de Biroul Electoral Central arată pentru cel mai vestic județ al țării o prezență de doar 5,63% din numărul total al celor cu drept de vot. Mai precis, 35.176 de persoane își exprimaseră o opțiune referitoare la întrebarea pusă la Referendumul privind redefinirea căsătoriei. Dintre aceștia, 30.055 erau persoane care au votat fiind înscriși pe listele permanente, 4.788 pe liste suplimentare, iar 333 sunt cei care au votat cu ajutorul urnei mobile.
Localitățile rurale domină în topul prezenței la vot, două dintre acestea, Dobrești, cu 54,54%, și Lăpușnic, cu 52,63%, depășind limita de jumătate din numărul de votanți prezenți la urne.
Timișoara a ajuns la ora 19 la nivelul de 6,33%, deci peste media județului, 17.693 de persoane decizând în problema referendumului. Aceeași secție de la cantina UPT a atras cei mai mulți votanți, aici procentul ajungând la 18,5%.
La nivel național interesul pentru referendum se menține la fel de scăzut, oamenii par să nu fie interesați de sondajul privind modificarea Constituției României. Mai puțin de un milion de votanți trecuseră pe la secțiile de votare, conform BEC. Este vorba despre 942,382 votanți, adică 5,15%. Este posibil ca duminică procentul să fie mai mare.
UPDATE 6. Mai puțin de șase procente dintre români au votat în prima zi a referendumului. Timișul e peste media națională
Ziua de sâmbătă se termină cu o prezență la urne de 6,31% din populația cu drept de vot din Timiș, arată ultimele date preliminare prezentate de Biroul Electoral Central, pentru ora 21. 39.438 de persoane au pus ștampila pe un buletin de vot în judeţ. Dintre aceștia, 33.685 de pe listele permanente, iar 5.422 pe liste suplimentare.
Dobreștiul a înregistrat cea mai mare prezență a zilei, 63,63%, se pare că acolo referendumul a beneficiat de o campanie bine pusă la punct. O singură altă localitate a trecut de 50 de procente la capitolul prezenţă, este vorba de Lăpușnic.
Timișoara închide prima zi a scrutinului cu 7,04% prezenţă, au fost 17.006 persoane care au ales una dintre opțiunile de pe buletinele de vot. Două secții de votare din zona Complexului Studenţesc au avut cea mai mare prezenţă, peste 20 de procente, cea de la cantina studenţească a UPT și cea de la Liceul „Ion Vidu”. Desigur, aici numărul de voturi exprimate pe liste suplimentare a fost mai mare, de 75 la Ion Vidu, respectiv 100 la secția de votare de la cantina UPT.
După cum am spus, prezenţa la vot la nivel național, mai spun datele BEC, a fost de 5,72%, total insuficient pentru ca referendumul să fie declarat valid. Cel mai de „succes” judeţ, Bihorul, închide ziua cu 8,67% din totalul de votanți care s-au prezentat la urne, la fel, insuficient faţă de cele 30 de procente necesare pentru validare. Cel mai probabil, duminică procentul celor prezență va crește semnificativ, mai ales după slujba de duminică, știută fiind promovarea făcută de Biserica Ortodoxă pentru acest referendum.
PREZENȚA LA VOT ÎN TIMIȘ, ÎN A DOUA ZI DE REFERENDUM
UPDATE. Prezența la vot până la ora 10
Primele raportări ale zilei referitoare la prezenţa la urne, oferite de Biroul Electoral Central în cea de-a doua zi a referendumului, nu arată o creștere spectaculoasă a interesului din partea cetăţenilor. La ora zece, la nivel naţional prezenţa la urne a ajuns la 7,24%, votaseră, potrivit datelor oficiale, 1,32 milioane de români.
Nici în Timiș situaţia nu s-a schimbat cu mult, procentul celor care decid asupra modificării Constituţiei României urcând la 7,41% din totalul de persoane cu drept de vot. Cel mai mult s-a votat în mediul rural, la Dobrești s-a ajuns la un scor de 81,81%, pentru ca la Timișoara numărul votanţilor să ajungă la 7,85 la sută din totalul persoanelor înscrise pe listele de vot. Dintre acestea, 19.019 erau înscrise pe listele permanente, 2.690 pe liste suplimentare, iar 235 au folosit urna mobilă. Secţiile de vot cele mai utilizate sunt cele din Complexul Studenţesc, de la Liceul „Ion Vidu”, cu 21,95%, cu 80 de persoane pe liste suplimentare, respectiv Cantina UPT, cu 21,62%, cu 106 persoane pe liste suplimentare. Cea din urmă secţie a avut și cel mai mare număr de votanţi efectiv, cu 208 persoane, mai arată datele Biroului Electoral Central.
La nivel naţional, Bihorul a predat ștafeta celor din Dâmboviţa, care au trecut pe primul loc, cu 11,30%. Bihorenii au rămas pe locul al doilea, cu 10,39% prezenţă la vot. Timișul rămâne la jumătatea clasamentului naţional.
Următoarea raportare a prezenţei la urne este programată pentru ora 14.30, pentru datele de la ora 13. Este exact ora la care credincioșii vor pleca de la slujba de duminică și ar urma să își exprime opţiunea, fiind solcitaţi în acest sens de reprezentanţii bisericii, care au făcut o intensă campanie referendumului, pentru alegerea unuia dintre cele două răspunsuri.
UPDATE 2. Prezența la vot, în a doua zi de referendum, până la ora 13
Peste două milioane de români au ales deja una dintre cele două opţiuni prezente pe buletinul de vot referitor la modificarea Constituţiei România în problema definirii căsătoriei. 11,67%, adică 2,13 milioane de oameni au vizitat una dintre cabinele de vot în cadrul acestui referendum până la ora 13, arată datele Biroului Electoral Central.
Timişul rămâne sub nivelul mediu naţional, la ora 13 procentul celor care au votat a ajuns la 10,96%, au fost 68.466 de persoane care au ales pe buletinele de vot. Cei mai mulţi, 59.052 au votat fiind înscrişi pe listele permanente, iar 8936 pe listele suplimentare. Comuna Dobreşti, cu ai săi 33 de votanţi înscrişi pe listele permanente a depăşit sută la sută procent de prezenţă la urne, 106,06%, aceasta nu pentru că ar fi votat toţi cetăţenii care au acest drept, ci pentru că 18 persoane au votat pe liste suplimentare, alături de cele 17 persoane de pe listele permanente. La Lăpuşnic, o altă localitate minusculă, cu un număr mic de votanţi, 38 pe liste permanente, s-a ajuns la un procent de votare de 73,68%, aici intrând 17 cetăţeni pe liste permanente şi 11 pe liste suplimentare. La Sculia, din 287 de votanţi, 60 au avut nevoie de urna mobilă, mai spun datele Biroului Electoral Central.
La Timişoara, s-a ajuns la un procent de 10,76%, au votat 30.083 de persoane, 26.273 pe liste permanente şi 3.508 pe liste suplimentare.
UPDATE 3. Prezența la vot, la ora 16: 15,21% la nivel național. În Timiș – 13,91%
Peste 2,7 milioane de români au votat în referendumul pentru modificarea Constituției în problema redefinirii căsătoriei. 15,21% este procentul de prezență la vot, mai exact 2.781.918 alegători cu drept la vot au trecut prin secțiile de votare până la ora 16, conform datelor oficiale ale Biroului Electoral Central.
Județul Timiș rămâne sub nivelul mediu național. La ora 16, au votat 13,91% dintre alegătorii din județ: 74.587 pe listele permanente și 11.321 pe listele suplimentare. Cu urna mobilă au votat 963 de persoane, iar totalul de alegători din Timiș este 86.871.
La Timișoara, procentul este de 13,38%. Conform BEC, în capitala Banatului au votat 37.400 oameni, din care 32.212 pe liste permanente și 4.520 pe liste suplimentare. Cu urna mobilă au votat 668 de persoane.
La ora 13, în județul Timiș procentul a fost de 10,96%, față de 7,41 cât era la ora 10, iar în Timișoara era de 10,76%, față de 7,85% cât era la ora 10. În satul Dobrești din comuna Bara s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot la ora 16 – 121,21%. Din cele 33 de persoane înscrise pe listele permanente au votat 17 oameni, iar 23 au votat pe listele suplimentare.
Cele mai căutate secții din Timișoara au fost cea cu nr. 161, deschisă la Școala Gimnazială 16 de pe Take Ionescu, cu o prezență de 43,14%, și cea cu nr. 110, deschisă la Colegiul „Ion Vidu”, cu o prezență de 43,35%.
La nivel național, din cei 2.781.918 votanți, 2.438.608 au votat pe listele permanente și 305.088 pe cele suplimentare. 38.222 au votat cu urna mobilă.
Suceava conduce în topul județelor, cu un procent de 23,08%, fiind urmat de Dâmbovița, cu 21,46% și Bihor, cu 21,39%. La coada clasamentului sunt Covasna (6,47%) și Harghita (8,36%).
UPDATE 4. Prezența la vot până la ora 19: 18.87% la nivel național, iar în Timiș – 17,02 la sută
La ora 19, conform Biroului Electoral Central, la nivel național prezența la vot era de 18,87 la sută. Din 18.278.496 alegători înscriși pe listele permanente au votat 3.030.871 pe listele permanente și 374.267 pe liste suplimentare, 45.051 au votat cu urna mobilă, rezultând un total de 3.450.189 la nivel național până la ora 19.
În Timiș, prezența era de 17,02% la ora 19. S-au înregistrat 90.776 votanți pe listele permanente, 14.067 votanți pe liste suplimentare, 1.431 cu urna mobilă. În total, în Timiș au votat 106.274 de alegători cu drept de vot.
La Timișoara, prezența la urne a fost, la ora 19, de 16,07 la sută. Pe listele permanente au votat 38.304 persoane, pe cele suplimentare 5.578, iar 1.037 au votat cu urna mobilă. În Timișoara au fost 44.919 votanți.
Cea mai mare prezență în Timișoara, de 55,53 la sută s-a înregistrat la secția de la Colegiul „Ion Vidu”.
Cea mai mare prezență într-o localitate din Timiș s-a înregistrat în satul Dobrești: 136,36 la sută.
Suceava rămâne pe locul I în ceea ce privește prezența la nivel național, cu 28,79 la sută, după care urmează Dâmbovița 26,85 la sută și Bihor cu 26,67 la sută.
La coada clasamentului sunt Covasna, cu 7,89 la sută și Harghita cu 10,25 la sută.
În cele 378 de secții de votare deschise în străinătate au votat un total de 111.457 persoane până la ora 19, conform datelor BEC.
UPDATE 5. Prezența oficială la referendum: 20,41% la nivel național. În Timiș e sub 19%
În total, au votat la referendum 3.731.704 (20,41 la sută) alegători cu drept de vot, la nivel național, din care 3.276.754 pe liste permanente, 408.637 pe liste suplimentare și 46.313 cu urna mobilă. În diaspora au votat 121.118 persoane.
În județul Timiș, prezența a fost, la închiderea urnelor, 18,36 la sută – 114.642 de timișeni au votat la referendumul privind redefinirea familiei, din care 97.690 pe liste permanente și 15.506 pe liste suplimentare, iar cu urna mobilă 1.446.
În Timișoara prezența la vot a fost de 17,26 la sută, un total de 48.262 de alegători cu drept de vot au trecut prin secțiile de votare din oraș: pe liste permanente au votat 41.055 persoane, pe liste suplimentare 6.170, iar cu urna mobilă 1.037. Cea mai mare prezență la vot a fost la secția de la Colegiul „Ion Vidu” – 59,96 la sută, un total de 325 votanți – 97 pe liste permanente și 228 pe liste suplimentare.
Cea mai mare prezență la urne din Timiș s-a semnalat la Dobrești – 139.39 la sută – un total de 46 de votanți. Cea mai scăzută prezență în Timiș s-a înregistrat la Tormac – 5,48 la sută.
La nivel național, singurul județ unde s-a înregistrat o prezență de peste 30 la sută este Suceava – 30,67 la sută, urmat de Dâmbovița – 28,98 la sută și Bihor – 28,92 la sută. Pe utimele locuri se situează Covasna cu 8,50 la sută, Harghita cu 11,12 la sută și Tulcea cu 14,09 la sută.
La nivel național, cei mai mulți votanți au fost la sate – 1.901.888, iar la oraș au votat 1.829.816.
La acest referendum au votat, în total, la nivel național și în diaspora, 3.852.822 alegători.
UPDATE 6. Cum s-a votat în localitățile de lângă Timișoara și care au fost cele mai „aglomerate” secții din Timiș
Alegătorii din județul Timiș nu s-au înghesuit în secțiile de votare, fapt cunoscut de altfel și cu ocazia alegerilor. La ora 19, potrivit datelor oficiale de la Biroul Electoral Central, cei mai mulți votanți au fost la Dobrești, în satul natal al Patriarhului Daniel, unde prezența a atins pragul de 139,39% la închiderea urnelor. La polul opus, cea mai mică prezență s-a înregistrat în Tormac – 5,48%.
Topul prezenței la vot, în procente, s-a înregistrat în următoarele secții: nr. 307 din fosta școală din Dobrești – 139,39%, nr. 308 din Căminul Cultural Lăpușnic – 84,21%, nr. 306 din Primăria Bara – 73,38%, nr. 503 din Căminul Cultural Poieni – 72,09% și nr. 480 Căminul Cultural Ierșnic – 71,85%.
După Tormac, cu 5,48% la secția 573, cele mai mici prezențe au fost înregistrate în următoarele secții: nr. 382 din Consiliul Local Dudeștii Vechi – 6,74%, nr. 350 Școala Gimnazială Cenad – 6,88%, nr. 278 din Școala Gimnazială Jimbolia – 7,45% și nr. 383 din Căminul Cultural Cheglevici – 7,47%.
Ca număr de persoane, cei mai puțini alegători au trecut pe la secția 342 din fosta școală generală Coșarii, unde au intrat în cabinele de vot 11 persoane. 23 de persoane au fost la secția nr. 403 deschisă în Căminul Cultural Gad, 27 în cea cu nr. 538 din Căminul Cultural Crivobara, 30 în cea cu nr. 341 din Primăria Brestovăț și 31 în cea cu nr. 366 din Căminul Cultural Valea Lungă Română.
Recordul a fost la secția 438 din Casa Națională Efta Botoca Jebel – 530 persoane, urmată de cea cu nr. 270 din Școala Primară Sculia – 510 persoane, de cea cu nr. 256 din Casa de Cultură Făget – 504 persoane, de cea cu nr. 161 din Școala Gimnazială 16 Timișoara – 504 persoane și de cea cu nr. 404 din Școala Gimnazială Ghiroda – 468 persoane.
Timișoara este sub media județului, cu o prezență de 17,26%. Cei mai mulți au votat la secția 110 din Colegiul Ion Vidu – 59,96%, apoi la secția 161 din Școala Gimnazială 16 – 48% și la secția 121 din Cantina Studențească UPT – 45,32%.
Cei mai puțini au votat la secția 184 din Colegiul Tehnic Energetic – 8,89%, la secția 187 din Centrul Școlar Paul Popescu Neveanu – 10,05% și la secția 188 din același centru școlar – 10,20%.
Ca număr de persoane, cei mai mulți oameni au votat la secția 161 din Școala Gimnazială 16 – 504 persoane, la secția 160 din aceeași școală – 457 persoane și la secția 121 din Cantina Studențească UPT – 436 persoane.
Ca număr de persoane, cei mai puțini oameni au votat la secția 184 din Colegiul Tehnic Energetic – 87 persoane, la secția 187 din Centrul Paul Popescu Neveanu – 123 persoane și la secția 66 din Colegiul Tehnic de Vest – 125 persoane.
În localitățile de lângă Timișoara, prezența la ora închiderii urnelor s-a înregistrat după cum urmează: Moșnița Veche – 23,43%, Moșnița Nouă – 23,15%, Ghiroda – 27,66%, Chișoda – 21,13%, Giroc – 19,37% și Dumbrăvița – 18,04%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!