Faschingul, o sărbătoare devenită, demult, tradiţie în Grădiniţa Nikolau Lenau Timişoara a tranformat, marţi, sălile de clasă în locuri de poveste, unde animale sălbatice, cu coadă şi coamă, fioroase din cale afară, s-au pus pe îmbucat bunătăţi, aşa cum se face atunci când te pregăteşti de un post lung, cum e cel al Paştelui. Zâne şi prinţi, pitici şi multe alte personaje minunate au luat, pentru o zi de distracţie, locul micuţilor din grădiniţă.
„Faschingul este ca şi carnavalul brazilian. O sărbătoare care aici are loc cu o zi înaintea Miercurii Cenuşii şi marchează intrarea în Postul Paştelui. Copiii se costumează şi se distrează, după un program mai liber”, spune Klara Stoin, una dintre educatoarele de la Grădiniţa Nikolau Lenau Timişoara.
Se spune că faschingul este o tradiţie veche de secole, ţinută înaintea postului catolic şi reformat, până la Miercurea Cenuşii. Conform tradiţiei, oamenii se îmbracă urât, se maschează pentru a alunga iarna şi a uita toate cele rele. Cu timpul, locul măştilor hidoase a fost luat de costumaţii cu personaje frumoase şi cu măşti plăcute. Denumirea de Fasching provine de la vastschang (fastschank), în traducere liberă „ultima băută” (ultima petrecere) înainte de lăsatul postului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!