Reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Timișoara implementează în această perioadă două proiecte importante. Unul se referă la extinderea, reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, în valoare de 23,7 milioane de lei. Banii vin de la Uniunea Europeană, iar 5,2 milioane de lei sunt doar pentru echipamente medicale.
Amenajarea spațiului pentru Compartimentul recuperare arși se va finanța de la bugetul local, care oricum are fonduri prevăzute pentru reabilitarea întregului corp al clădirii în care funcționează Clinica de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie. PMT urmează să lanseze licitația pentru cele două investiții.
„Avem în cadrul Spitalului Municipal și Compartiment de chirurgie plastică, pentru că este nevoie pentru îngrijirea acestor pacienți. Putem să ne organizăm în așa fel încât în cadrul secției să creăm și o secție de mici intervenții (…) pe viitor realizăm un nou corp de clădire printr-un proiect european care este lista de așteptare pe România – Serbia, pentru un compartiment de recuperare neurologică, cu 10 paturi”, a spus Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal.
În cadrul clinicii va fi creat și compartimentul pentru Mari Arși, care va avea șapte paturi.
„Trebuie condiții speciale, cu baie proprie. Vor fi două saloane cu câte două paturi și baie proprie și un salon cu trei paturi și baie proprie. Tratamentul se va realiza în baza de recuperare care va fi dotată și modernizată prin proiectul aflat în implementare. La sfârșitul anului viitor se va finaliza atât proiectul european, cât și proiectul din bugetul primăriei”, a mai explicat medicul Oprea.
Cum ajută victimele de la Colectiv
Reprezentanții Spitalului Municipal au luat legătura și cu victimele de la Colectiv, care le-au recomandat specialiști de la clinici de recuperare pentru arși din străinătate. Medicii de peste hotare ar urma să vină la Timișoara să îi ajute pe doctorii de aici.
„În același timp am luat legătura, în cadrul grupului de lucru cu Mari Arși, cu victime de la Colectiv, care ne-au furnizat toate datele să putem să interacționăm cu clinicile de recuperare din străinătate. Medicii unde au făcut ei recuperare, în Belgia, în Franța, și-au arătat deja disponibilitatea să vină la noi, să învețe personalul nostru să acorde asistență medicală marilor arși. Putem susține noi, spitalul, pregătirea unei echipe în aceste clinici”, a completat Olimpia Oprea.
Bolnavii ar urma să aibă acces spre Baza de tratament și Ambulatoriul de specialitate. De asemenea, va exista și un spațiu pentru un cabinet de consultații și o sală de tratamente.
Potrivit directorului de la Municipal, în România nu există un astfel de compartiment de recuperare, cel din Timișoara fiind primul de acest fel din țară.
„În România nu se face astfel de recuperare. A fost o întâlnire, un grup de lucru pentru mari arși, unde au fost prezente cele trei centre mari, București, Iași și Timișoara, care asigură asistența pentru acuți. Din acest grup de lucru fac parte și victime de la Colectiv, care au insistat încă o dată că în țară trebuie să se facă ceva. Niciunde în țară nu se face recuperarea marilor arși. Toți sunt trimiși în străinătate”, a mai precizat managerul de la Clinicile Noi.
Compartimentul de recuperare va apărea în urma implementării celor două proiecte. Reprezentanții Municipalului ne dau asigurări că noua „clinică” va deveni funcțională până la sfârșitul lui 2021.
La Timișoara a fost deschis, în luna octombrie a anului trecut, Centrul de Mari Arși al Spitalului Județean Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!