Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că societatea Coral Impex execută servicii de dezinsecție în perioada 14-18 mai pentru prima dată în acest an, în baza unui contract în valoare de aproape 1 milion de euro încheiat recent.
Dezinsecția se face din aer cu soluția Cymima Plus, care are substanța activă Cipermetrin, pentru combaterea țânțarilor adulți, transmit oficialii PMT.
„Substanța face parte din grupa III (Pesticide Non- Agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide și produse pentru combaterea altor artropode), este avizată de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății și nu pune în pericol populația și animalele”, susține viceprimarul Farkas Imre.
Crescătorii de albine din Timișoara sunt rugați ca în această perioadă să ia toate măsurile care se impun pentru a-și proteja insectele, respectiv scoaterea stupilor în afara ariei de stropire.
Reprezentanții PMT fac apel la timișoreni să ia și ei măsuri urgente de curățenie în gospodăriile proprii și de combatere a muștelor, țânțarilor și a altor insecte producătoare de disconfort.
De altfel, conform unei hotărâri de consiliu local, HCL 371/2007, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 2.500 de lei cei care nu execută lucrări de deratizare și dezinsecție imediat ce se constată apariția de rozătoare (șoareci/șobolani) și/sau insecte (țânțari, muște, gândaci); nu execută lucrări de deratizare, dezinsecție sau dezinfecție odată cu acțiunile organizate de PMT; nu iau măsuri de combatere a dăunătorilor din spațiile verzi sau nu încep lucrări de salubrizare și igienizare a spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, a spațiilor interioare și exterioare din jurul clădirilor.
În cazl în care condițiile meteo vor împiedica prima operațiune de dezinsecție, perioada de efectuare a activității va fi prelungită.
Vă reamintim, Primăria Timișoara a semnat la finele lunii aprilie un nou contract subsecvent cu firma de DDD Coral Impex, care se ridică la aproape 1 milion de euro și are o valabilitate de un an.
UPDATE. Primăria anunță totuși și dezinsecția la sol, dar și deratizarea
Reprezentanții primăriei au revenit cu un mesaj și spun că, după dezinsecția aeriană, muncitorii de la Coral Impex vor face atât deratizare, cât și dezinsecție terestră în Timișoara. Se întâmplă de lunea viitoare, 18 mai.
Coral Impex va folosi doar substanțe avizate de Ministerul Sănătății: Deration Pellet cu substanța activă Bromadiolone pentru combaterea rozătoarelor, Cymima Plus cu substanța activă Cipermetrin pentru combaterea țânțarilor adulți și Vectobag WG cu substanța activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor.
„Substanțele fac parte din grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 14 (Rodenticide), respectiv Tip 18 (insecticide, acaricide și produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății și se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății”, ne mai transmit oficialii PMT.
Operațiunea va fi reprogramată în caz de vreme rea.
Articole pe aceeași temă:
Țânțarii „pișcă” 1 milion de euro din bugetul Timișoarei, până în 2021
Trimite articolul
XPai nu sunt tantari adulti boilor, poate pentru larve trebuia. Tot cu dosul faceti treaba. PMT style!
Cu ce dati ?
Cu covid 19?
Ca sa stau in casa in ziua ceia!
-
Se stropea anti-tantari si acum 30-40 de ani, dar acum idiotii utili cred propaganda penibila a rusilor cu “infectarea prin drone, urmata de activare prin 5G”…
Poti sa iesi linistit din casa, trebuie doar sa iti iei palaria de staniol pe cap…
Misto avionul din poza …
Avion ≠ Elicopter
-
O draguta, Roxy, scriitoarea de articole pe Tion. Pai daca zboara, atunci musai e avion.
La banii pe care ii primesc ar trebui sa nu vezi un anofel toata vara, dar deja ne rup si cred ca substantele lor nu vor avea mare efect. Ramane de vazut.
-
As mai completa: la banii pe care ii primesc cei care “intretin” spatiile verzi (35 de milioane de € pe an), ar trebui sa vad macar o data pe luna iarba si ambrozia cosite. Sa nu vorbesc de ierbicidat, sau ingrijit spatiile verzi ca in strainatate. Dar nu vine nimeni decat in centru, in Soarelui, si eventual o data pe an pe bulevarde si strazi mai mari. Pe strazi mici nu vin nici dupa sesizari.
La fel, la banii pe care ii primesc cei care “ridica” rampele clandestine din oras (6 milioane de €), ar trebui sa nu reziste nici un morman de gunoi mai mult de 2 zile. Dar sunt rampe neridicate de ani de zile. Sesizarile au acelasi efect… zero.
Zona industriala si comerciala cuprinsa intre pasajul CFR din Calea Sagului si Incontro, cine ar trebui sa o stropeasca? Ca nu e stropita nici de Timisoara, nici de Giroc (Chisoda) si esti mancat la propriu in timpul zilei de “tigri”.
Probabil ca vor stropi ca si anul trecut “cu apa de ploaie”.