Sub tema curatorială ”Aparență și esență”, ediția din acest an va avea în centrul său istoria și evoluția a cinci decenii de artă contemporană românească, din 1960 până în prezent, explică organizatorii.
“Vom avea în vedere artiști care trăiesc atât în România, cât și în afara granițelor ei, dar deopotrivă conectați la cultura română, prin locul nașterii, prin limbă sau prin sublinierea anumitor referințe artistice specifice spațiului românesc. Ne-am propus o abordare de tip ‘arheologic’ asupra scenei artistice românești și am încercat să-i surprindem esența pe care să o scoatem la suprafață și să o facem cât mai vizibilă. Prin tema aleasă, nu dorim să evidențiem un specific național, ci căutăm, mai degrabă, diferențe și nuanțe individuale, ca părți ale unui discurs global”, au declarat, la lansarea publică a proiectului, curatorii.
Pe lângă cele peste 15 expoziții organizate în muzee, clădiri și spații publice, galerii, Art Encounters va include un program de rezidență, prin care tineri artiști și curatori vor fi invitați să locuiască în oraș, timp în care vor crea lucrări sau, respectiv, vor cerceta practicile artistice din Timișoara anilor ’60-’90. Lucrările realizate în timpul rezidenței lor vor fi expuse în cadrul evenimentului. De asemenea, prin implicarea Ordinului Arhitecților din Romania, filiala Timiș, Art Encounters va prezenta și o perspectivă arhitecturală în tandem cu proiectele artistice.
Programul Art Encounters va cuprinde și numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artiști, curatori, critici de artă. Timișorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor artiști români consacrați, precum Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Dan Perjovschi, dar și ale unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York, mai anunță realizatorii.
“Din 3 și până în 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilă galerie ce va reuni diferite locații pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg”, a declarat Ovidiu Șandor, inițiatorul proiectului.
„ Orașul se va transforma într-un imens spațiu expozițional ce va include repere ca Muzeul de Artă Timișoara, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe din oraș”, punctează Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
Timișoara Art Encounters este prefațată de expoziția Re-Vedere, deschisă până în17 iunie la Casa Artelor / Galeria Pygmalion din Timișoara.
Bienala de artă va fi organizată de Fundația Art Encounters, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în parteneriat cu mai multe asociații culturale și muzee din oraș. Conform organizatorilor, devizul estimat al evenimentului este de 200.000 de euro, sumă din care jumătate ar urma să provină din surse private.
Fundația Art Encounters a fost înființată în 2015 și a obținut, pentru acest prim proiect al său, o finanțare de de 300.000 de lei de la bugetul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!