Sunt pacienţi tineri de obicei, ajunşi la Urgenţe cu manifestări cardiace. Dacă nu sunt în comă, niciunul nu recunoaşte consumul de droguri. Pentru prima dată, medicii pot obţine confirmarea exactă şi chiar diferenţierea substanţelor ingerate de aceşti pacienţi, astfel încât terapia să fie cea potrivită. Pus în funcţiune la începutul acestui an în Spitalul Judeţean Timişoara, singurul Compartiment de toxicologie din vestul ţării permite diagnosticarea diferenţiată a intoxicaţiilor cu droguri, metale sau medicamente.
Dacă până acum, medicii determinau intuitiv mare parte a acestor probleme şi stabileau tratamentul pe baza anamnezei, în prezent noul compartiment al Spitalului Judeţean permite nu doar diagnosticarea exactă, ci şi diferenţierea suspiciunilor. „Am confirmat deja primele intoxicaţii cu cocaină, marijuana şi barbiturice. Este vorba, în general, despre tineri care ajung în serviciul de urgenţă cu diferite manifestări cardiace, cum sunt aritmiile de exemplu, dar nu recunosc ingerarea de droguri şi atunci medicul cere efectuarea acestor analize”, explică prof. dr. Victor Dumitraşcu, şeful laboratorului din Spitalul Judeţean.
Conform acestuia, următorul pas îl reprezintă diagnosticarea intoxicaţiilor cu etnobotanice. „Nimeni nu a lucrat astfel de probe până acum. Nu s-a lucrat încă pe etnobotanice pentru că avem nevoie de o librărie spectrală în cadrul compartimentului. Am comandat-o şi sperăm să reuşim să facem cât mai repede şi aceste determinări”, a adăugat prof.dr. Victor Dumitraşcu. Laboratorul Spitalului Judeţean Timişoara este unul dintre puţinele laboratoare de spital acreditate după ultimele standarde în domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!