În urmă cu o lună, reprezentanții primăriei anunțau că în curând va fi deslușit misterul statuilor despre care se crede că ar fi ascunse sub fațada clădirii. Urma să se desfășoare o operațiune mai delicată.
„Am discutat acest subiect cu firma care execută lucrările, cu Alex Dia SRL. Le-am cerut categoric ca, în momentul în care e potrivit din punct de vedere al stadiului tehnologic, să lămurim acest aspect al statuilor. Probabil se va practica un orificiu și se va introduce în fiecare nișă o cameră video. Nu dau eu rețeta tehnică de intervenție, dar există dată această temă: să clarificăm dacă acele statui sunt acolo sau nu. Dacă sunt, ce vom face, unde le vom pune, vom vedea ulterior. Aici va trebui să avem avizul, presupun, al Comisiei de Monumente de la București”, explicau oficialii primăriei în 2 iunie.
Aproape două luni mai târziu s-a trecut la treabă. Specialiștii de la Universitatea Politehnica au introdus o cameră video pentru a căuta cele două statui. La o primă vedere nu se vede mai nimic, doar vechea fațadă ascunsă acum mai bine de 80 de ani, au spus sursele TION. E nevoie de investigații mai amănunțite, dar și de o scanare a fațadei clădirii monument istoric. În cursul acestei săptămâni se va merge pe șantier cu o cameră mai performantă. Inginerii sunt de părere că statuile nu mai sunt sub actuala fațadă a operei.
Teoretic, șantierul de la operă a fost deschis în octombrie 2019, când primăria a predat amplasamentul firmei constructoare. Schela a fost pusă pe clădirea monument istoric abia în ianuarie, iar prima fază a fost consolidarea imobilului. Apoi ar fi trebuit să se treacă la refacerea fațadei placate cu travertin. Lucrările sunt în grafic, explicau în urmă cu o săptămână reprezentanții primăriei.
Lucrările de reabilitare a fațadei Operei Române Timișoara costă 4,64 milioane de lei, sunt desfășurate de Alex Dia Construct și ar trebui finalizate în 12 luni de la emiterea ordinului de începere.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric. Pe fațadă ar fi trebuit să fie patru statui ale muzelor Thalia, Melpomene, Euterpe și Terpsihore. Fiecare avea aproape trei metri înălțime și cântărea aproximativ 900 de kilograme. Doar două au ajuns cândva pe frontonul clădirii monument istoric.
Articole pe aceeași temă:
Șantierul de la Opera Română e în grafic, montarea travertinului merge „destul de repede”
Misterul statuilor de pe clădirea Operei Române: vor fi căutate cu camere video
Trimite articolul
XSunt pe insula Oak.
Jos marmura jos chitaristu
Sunt de mult in colectii private, unde nu au access “fraierii”…trebuie incercat mai “sus” , dar oricumm nimanui nu-i pass…e bine si asa, cu niste replici…zici ca sunt de marimea unei palme de nu le gasesc…
Eu zic ca… precis le-a furat cineva!
Ce renovări..ce statui.. . Altă hoție cu aceeași pălărie.
Bine că nu căutați comoara templierilor. În loc să terminați mai repede voi o lungiți câtai mult, să decontați cât mai mult.
În România renovări și modernizări înseamnă șparleri la drumu’ mare.