Calculatorul conceput la Timișoara în 1961 avea 2.000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori și rezistențe, 30 de kilometri de fire și 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10 kW pe oră. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1.024 de adrese. Comparativ cu primul calculator românesc, CIFA-1, MECIPT-1 avea o memorie de patru ori mai mare. Calculatorul ocupa o întreagă încăpere și era format din patru panouri înalte de doi metri. El a primit aprobarea de funcționare a Ministerului Învățământului de la acea vreme. Creatorii MECIPT -1, matematicianul Wilhelm Lowenfeld și inginerul Iosif Kaufmann, au fost decorați de președintele țării în 2003 cu cel mai înalt grad – Steaua României în grad de Cavaler -, pentru contribuția lor la dezvoltarea tehnicii de calcul în România.
Construcția MECIPT-1 s-a făcut la Liceul Piarist, sediul Facultății de Electrotehnică. După realizarea MECIPT-ului s-a înființat Centrul de Calcul. Viteza de procesare a calculatorului făcea ca unele programe să dureze ore întregi și chiar zile. Lucra cu 50 de operații pe secundă, iar instrucțiunile erau formate din 15 cifre binare. Programele se introduceau cu bandă perforată. Pe post de imprimantă funcționa o mașină de scris obișnuită.
Primele realizării ale mașinii de calcul electronic
Cu MECIPT-1 s-a proiectat cupola pavilionului expozițional București (Romexpo), s-a proiectat barajul Vidraru, realizat în 1965 pe râul Argeş, noua rețea de apă din Arad, s-a automatizat producția la Fabrica de Bere și s-au proiectat o mulțime de clădiri.
Cu el s-a scris un program de traducere automată din limba engleză în limba română. Datorită memoriei foarte mici a MECIPT-1, dicționarul cuprindea doar 60-70 de cuvinte și foarte puține reguli sintactice. La 17 mai 1962 s-a realizat prima traducere făcută de o mașină a unei fraze cerute pe loc, sub coordonarea academicianului Grigore Moisil. Dintre cele propuse, prima frază tradusă corect a fost „You explain the development of science and we help describe the examples” („Dumneavoastră explicați dezvoltarea științei și noi ajutăm la descrierea exemplelor”).
Prima promoție de ingineri cu specialitatea calculatoare electronice a absolvit Politehnica din Timișoara în 1966, secție înființată de Alexandru Rogojan. Între anii 1963–1966, pe MECIPT-1 au făcut practică studenți de la institutele politehnice din Timișoara, București, Cluj și Iași.
Doi dintre absolvenții specializării de calculatoare au reușit să expună calculatorul MECIPT-1 într-o secție a Muzeului Banatului, în anul 2001, iar pe parcurs a fost restaurat. În prezent, MECIPT-1 este piesa centrală a Muzeului UPT.
Trimite articolul
XCand inca se mai cerceta si se mai inventau lucruri la Poli. Acum Laboratoarele sunt varza si cercetarea la fel.
Una dintre multeke realizari din istoria impresionanta a acestei scoli de ingineri…speram sa mai avem multe altele si pe viitor…
Succes UPT si multa schema logica 🙂