Noul regulament de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice sau aflate în situri a fost adoptat în Consiliul Local Timișoara la jumătatea lunii iunie. Era anunțat încă din 11 mai de primarul Dominic Fritz. Conform acestuia, primăria poate da bani pentru reabilitarea clădirilor aflate din zonele Cetate, Iosefin, Traian sau Elisabetin, prin două moduri: un grant de 20% cu 80% finanțare rambursabilă pentru clădirile monument istoric și clădiri situate în ansambluri istorice și 50% finanțare rambursabilă pentru imobilele din situri. Cei care apelează la programul PMT beneficiază de o scutire de impozit pe cinci ani.
O altă facilitate anunțată de conducerea primăriei se referea la repornirea activității vechiului birou pentru reabilitare cartiere istorice și monumente, care a redevenit funcțional aproape patru luni mai târziu de la aprobarea noului program de sprijin financiar.
„Proprietarii de clădiri monument istoric sau aflate într-un sit istoric din Timișoara beneficiază de asistență în Programul de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din municipiu. Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente s-a mutat în Piața Traian și va organiza primele întâlniri cu asociațiile de proprietari din clădirile monument istoric, eligibile a fi înscrise în acest program și va oferi consultanță celor interesați să acceseze fondurile puse la dispoziție de municipalitate”, informează, luni, Serviciul de comunicare al Primăriei Timișoara.
Biroul va funcționa în Piața Traian, pe str. Ștefan cel Mare 2, în Palatul Ștefania (Casa cu maimuțe). Tot acolo își avea sediul și structura asemănătoare în timpul administrației Ciuhandu.
„Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente va asigura suport și consultanță pe durata elaborării documentației. De asemenea, Biroul va organiza întâlniri periodice cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din clădirile eligibile să acceseze acest program”, mai spune PMT.
Potrivit aceleiași surse, în biroul din Piața Traian lucrează trei persoane, coordonate de arhitectul Roxana Pătrulescu, ajunsă la primărie în 2 august direct pe post de șef, cu delegare.
Cei care vor să afle informații despre programul de finanțare pot scrie un email la adresa reabilitare.monumente@primariatm.ro sau pot suna la numerele de telefon 0752-224.171 și 0374-555.160, de luni până vineri, orele 9-16.
„Timișoara are, din iunie, un program coerent de sprijinire a proprietarilor de clădiri istorice, care doresc să le renoveze, dar nu au fondurile necesare. Din păcate, avem extrem de multe clădiri care au nevoie de renovare urgentă, sunt un real pericol pentru trecători, dar am găsit soluția pentru ca orașul nostru să capete rapid o altă față și să redevină acea Timișoară cu care ne mândrim. Noul birou se va ocupa ca aceste fonduri să ajungă la cât mai mulți proprietari de clădiri istorice”, susține primarul Dominic Fritz.
Prin programul de sprijin financiar lansat în vară de primărie nu a intrat deocamdată în reabilitare nicio clădire din Timișoara.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPrimarul continua pe linia inceputa imediat dupa alegeri cu angajarea de consilieri, maximul permis de lege. Acum angajeaza si arhitecti. Total opus fata de ceea ce a promis in campania electorala si anume sa reduca costurile cu administratia. Este absolut scandalos cum la un an dupa alegeri nu doar ca nu si-a respectat vreo promisiune ci a facut chiar in contra, marind taxe si angajand in aparatul bugetar local. Aviz amatorilor de a vota personaje fara legatura cu orasul, numai dupa nume sau nationalitate.
-
Asta dovedeşte încă o dată (dacă mai era nevoie) cât de naivi sunt timişorenii. Au votat un necunoscut doar pentru că au fost atraşi de poveştile frumoase ale acestuia (minciuni sună prea urât).
Felicitări !
Bănăţenii au demonstrat încă o dată că ei sunt fruncea.
La final de mandat să număraţi realizările acestui mapeţ ! -
Doamne fereste, cum isi permite sa angajeze arhitecti pentru reabilitarea cladirilor istorice? Pai n-a gasit un tractorist, ceva?
Macar ne punem de acord ca vrem sa plece unii din Primarie, poate se termina si procesul organigramei anul asta…-
Nu era mai bine cu Robu, care le stia el pe toate?
-
Bravo DONIMIC FRITZ alta persoana de o competenta mondiala pusa pe functie.Dar cu toate persoanele astea competente angajate si primaria functioneaza sub bacheta magica a Dumneavoastra realizari ZERO,promisiuni cat incape,termene de finalizare a lucrarilor incepute prin anul 2024-2025 sau la sfantul asteapta.Promisiuni din campania electorala indeplinite nici una in schimb majorare de taxe si impozite,inventarea de taxe noi (taxe de parcare) dar un proiect inaintat spre finantare nimica.Asta am votat asta avem
Super! Nu poti repara lucruri fara oameni buni.
-
Tibi baci, ti se pare că iese ceva? Proiectomanie lenta…..
Sa nu-mi spuneti ca arhitecta vorbeste nemteste de la 2 anisori ca nu va cred.
Nu mai comentați aiurea clădirile istorice arata jalnic și trebuie realitate de urgenta cat mai multe și da trebuie un arhitect angajat pentru asta și apropo mergeți și voi prin lume după ce va mirați atunci sa comentați .
-
Da trebuia angajat un arhitect dar nu un debutant! Trebuia sa existe o echipa care sa se ocupe de aceasta problema . Ce este facut acuma se cheama frectie la picior de lemn .
-
se numeste inceput la ce spui tu… trebuie sa incepi de undeva nu?
-
-
Citeste prima data si dupa aceia comenta “Birou pentru reabilitare clădiri istorice, care să ofere consultanță pentru depunerea cererilor de finanțare”Deci nu reabiliteaza taie frunza la caini si plimba hartia din stanga in dreapta madam arhitecta ta deci nu de reabilitare se ocupa.In clartext sa iti explic o sa iti mai cada mult timp tencuiala de la cladirile istorice in cap pina gasca asta va rezolva situatia
-
Da, vine tanti și vă zice cum să reabilitați clădiri vechi cu bani multi. Apoi vine primarul și vă obligă să faceți cum vrea ea pe banii voștrii!
-
OK, da trebuiesc renovate corect, dar de ce trebuie din bani public. Acele imobile sunt detinute de persoane private si unele chiar de firme. Sa-si platesca singure renovarile.
-
Mihai,UNU la mana daca sant cladiri istorice de patrimoniu ar trebui intretinute de Ministerul culturi,DOI o cladire de acest gen nu se renoveaza ca o cladire obisnuita pui mana pe o bidinea si spoiesti pereti,trebuiesc restaurate ornamentele arhitecturale intrun cuvant trebuie adusa in starea initiala asta costa poate mii de euro nici macar geamurile nu le poti inlocui cum vrei.Si daca ai vedea cine locuieste in cladirile astea majoritatea pensionari te intreb de unde sa scoata bani pentru renovarea “COTETULUI”
-
A locui intr-o cladire istorica nu e un drept garantat de stat pe banii publici ci este un privilegiu. Cladirile istorice ar trebui detinute de cei care si le permit, in principal banci si firme cu putere financiara mare si unde presitgiu conteaza. Domnia se plateste si nu din banul public.
-
Ma ceva pe toate cladiriel de Patrimoniu, au fost bagate cladiri ca fiind cladiri de Patrimoniu doar pentru ca erau vechi.
Cu batranii mai lasa-ma ca nu oricine putea sa locuiasca acolo. Majoritatea erau bazatii din comunism si acum au ajuns la pensie si nu-si pot renova… NU le plange de mila. Nu poti sa-ti intretii spatiul, vinde si muta-te unde poti sa-ti intretii din proprii bani. Daca s-ar pune sa vanda oricum ar lua bani frumosi pe acele apartamente.
-
-
VREAU O MARE REALIZARE
SA SE MUTE IN CASA
PAPAGALIILOR SAU A PINGUINIILOR
CA TOT DIN ASTIA NE CONDUC
pai nu e rau ca putea sa fie si angajata acolo cat era inchis…