La începutul acestei luni, primarul Nicolae Robu anunța o listă de 13 proiecte prioritare pentru Timișoara până în 2020, care vor fi depuse ca cereri de finanțare pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Iată că municipalitatea a primit undă verde de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru a depune proiecte pe Axa 4, având la dispoziție în jur de 56 de milioane de euro.
„Am primit de la Ministerul Dezvoltării aprobarea pentru documentele strategice pentru Axa 4. Începând de acum, Timișoara este eligibilă, poate depune proiecte, pentru că am parcurs toți pașii premergători obligatorii de parcurs. Fondurile totalizează 56 de milioane de euro pentru Timișoara și se adresează strict municipiilor reședință de județ. Suntem primii din țară care am primit confirmarea de la minister, ne pregătim să depunem proiecte”, a anunțat, marți, Robu.
Pe lista prezentată de primarul Timișoarei la 1 octombrie se găseau mai multe proiecte pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale – pe Calea Stan Vidrighin, Bd. Cetății, Calea Bogdăneștilor, Ana Ipătescu, Șagului, str. Mureș, Victor Hugo sau Drubeta –, precum și viitorul Pasaj Solventul, Inelul IV zona de vest și altele.
Conform reprezentanților municipalității, valoarea totală alocată Timișoarei este de 56 de milioane de euro, iar proiectele prioritare pe care le va depune Primăria Timișoara pentru finanțare europeană sunt cam… altele. Doar cinci proiecte dintre cele prezentate de edilul-șef la începutul lunii octombrie au mai rămas prioritare. Este vorba despre reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneștilor, înnoirea flotei de tramvaie și modernizarea depoului Dâmbovița, unde se dorește și amenajarea unei spălătorii ecologice pentru mijloacele de transport în comun, amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete, linie nouă de tramvai Solventul-Gara de Nord și reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin.
Au dispărut de pe lista aproape finală, pentru că încă nu știm cu exactitate ce vor depune cei din primărie, Inelul IV, viitorul Pasaj Solventul, modernizarea stațiilor de transport public, amenajarea rețelei urbane de piste de biciclete etapa a doua, precum și reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Bd. Cetății, Ana Ipătescu, de la str. Transilvania până la Calea Șagului, pe Calea Șagului și str. Mureș etapa 2, dar și pe Victor Hugo, Aluniș și Drubeta.
În schimb, conducerea primăriei a decis să-și îndrepte atenția mai mult spre cartierele mărginașe ale Timișoarei, dar și spre creșe și grădinițe. Sunt tot 13 proiecte prioritare.
Astfel, se dorește construirea de două creșe noi, extinderea clădirii Grădiniței PP33, reabilitarea Colegiului Tehnic E. Ungureanu, precum și urbanizarea cartierului Kuncz și reconstrucția ecologică a Canalului Subuleasa, regenerarea fizică economică și socială a cartierului Ronaț, dar și localizarea și potențarea centrelor de cartier, în cartierele rezidențiale, adică amenajarea spațiilor publice pentru timișoreni, pentru zona de nord a orașului.
De asemenea, se dorește reamenajarea unei zone din Pădurea Verde, de vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare, unde va fi amenajat un parc cu loc de recreere și traseu ecologic.
Vă prezentăm lista finală a proiectelor ce vor fi depuse pe Axa 4, făcută publică de primărie la sfârșitul acestei luni:
- Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneștilor
- Înnoirea flotei de tramvai și modernizarea depoului Dâmbovița (inclusiv spălătorie ecologică pentru mijloace de transport)
- Amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete
- Linie nouă de tramvai Solventul – Gara de nord
- Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin
- Transformarea zonei degradate Pădurea Verde (vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare) în Pădure Parc și loc de recreere, prin realizarea accesului pietonal și velo nemotorizat, realizarea unui traseu ecologic, monitorizarea, protecția și conservarea biodiversității
- Localizarea și potențarea centrelor de cartier, în cartierele rezidențiale, ca spațiu de coagulare a comunității prin amenajarea spațiilor publice pentru cetățeni – zona 1, zona de nord
- Urbanizare cartier Kuncz și reconstrucția ecologică a Canalului Subuleasa
- Regenerare fizică, economică și socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaț
- Construcție clădire creșă în zona de nord
- Extindere clădire Grădiniță PP33
- Construcție clădire creșă pe strada Cocea nr. 21
- Reabilitare construcții și instalații clădirea B 2 a Colegiului Tehnic E. Ungureanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!