Primăria Timișoara a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, care a stabilit, într-un raport din 2015, că finanțarea cluburilor sportive organizate sub formă de asociații, având printre membri fondatori Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, în perioada 2012-2015, a fost făcută ilegal. Este vorba despre echipele ACS Poli Timișoara, BC Timișoara, HC Politehnica și Timișoara Saracens.
Municipalitatea a depus contestație la raport, însă Curtea de Apel Timișoara a respins recursul formulat de „reclamanţii recurenţi Municipiul Timișoara prin primar, Primarul Municipiului Timișoara, Consiliul Local al Municipiului Timișoara, Robu Nicolae, împotriva sentinţei civile nr.2/05.01.2017 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr.1661/30/2016 în contradictoriu cu pârâţii intimaţi Curtea de Conturi – Camera de Conturi a Judeţului Timiş, Curtea de Conturi a României”.
Prejudiciul fusese deja estimat de auditorii Curții de Conturi, însă este nevoie de un expert care să stabilească exact cât este acesta. Primarul Nicolae Robu a anunțat, marți, că municipalitatea va angaja o firmă de audit.
„Prima măsură este să stabilim întinderea prejudiciului. Va trebui să contractăm experți independenți, care să stabilească cât este prejudiciul. Nu înțelegem ce caută aici cuvântul «prejudiciu». Nu înțeleg profesorii universitari de drept. Prin legea administrației publice, primăria are dreptul și obligația de a susține sportul. Banii s-au dus către susținerea sportului, administrația publică locală are dreptul să se asocieze cu cine vrea, la ce vrea și în ce scopuri vrea și să plătească o cotizație la asociația la care se alătură. E greu de înțeles cum s-a putut da o asemenea sentință și cum Curtea de Conturi a avut o asemenea conduită, având în vedere că în 2010, când administrația Ciuhandu a înființat Asociația Baschet Club Municipal, s-a consultat și cei de la Curtea de Conturi, în căutare unei formule legale. S-a dat răspunsul că un ONG non-profit este perfect legal. Din 2010 până în 2015 au fost controale anuale, nimeni nu a spus că ar fi ceva ilegal”, a precizat Robu.
Primarul Timișoarei susține că într-o speță asemănătoare, Primăria Cugir a reușit să obțină în instanță anularea raportului Curții de Conturi.
„Sunt spețe identice. Când spun identice mă refer în sensul propriu, strict, al termenului. Nu similare, identice. De fapt s-a venit cu un «rețetar», ce scrie la noi scrie și la Sibiu. Auditoarelor li s-a spus ce să scrie, este o rușine. Apărarea de la Cugir a spus exact aceleași lucruri, și anume că nu au finanțat pe Legea 350 sau pe Legea 69, care fiecare creează un cadru pentru finanțarea sportului. Au mers pe OG 26/2000, privind asociațiile și fundațiile. Exact cum am făcut noi. Cei din Cugir au plătit cotizație ca și noi, iar Curtea de Apel Alba Iulia a spus că este corectă această asociere. Drept urmare, se anulează raportul Curții de Conturi și nu se vorbește despre niciun prejudiciu. Este normal așa ceva? Ce sentiment au timișorenii? Că sunt puși în fața unui act de justiție, că în alte părți e într-un fel, iar la Timișoara e mereu altfel și, culmea, mereu într-un mod negativ? Sunt indignat să văd așa ceva”, a declarat Robu.
Reprezentanții Primăriei Timișoara trebuie acum să plătească un expert, iar apoi să recupereze anii de la ONG-urile respective.
Citiți principiile noastre de moderare aici!