Cinema Victoria este unul dintre cinematografele pe care Primăria Timișoara a reușit cu greu să le ia înapoi de la RADEF. Municipalitatea pune acum la bătaie până la 9,09 milioane de lei cu tot cu TVA pentru reabilitarea clădirii din Piața Bălcescu. Așteaptă oferte până în 23 martie, șantierul fiind estimat să dureze 12 luni.
La proiectul pentru Cinema Victoria s-a lucrat din luna martie a anului trecut. Consilierii locali au aprobat în mai 2019 documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, care spunea că e nevoie de 10,2 milioane de lei cu tot cu TVA, din care 4,6 milioane de lei doar pentru construcții și montaj.
Clădirea a fost ridicată în 1976, se află în stare avansată de degradare, nu este racordată la utilități și după Revoluția din 1989 a primit o altă destinație.
„Sala de spectacol are pereții degradați, cu infitrații de apă din exterior și mari porțiuni de tencuială căzută. Tavanul fals din ghips armat are porțiuni lipsă. Din cauza neutilizării sălii, dar și a degradărilor din tâmplăria metalică existentă, în golul dintre planșeu și tavanul fals s-au format cuiburi de păsări. Scena a fost desființată, ecranul de proiecție nu mai există, iar golurile prin care se făcea proiecția din spațiul tehnic de la etaj au fost blocate. Sala este lipsită de orice fel de mobilier”, se arată în documentația de pe SEAP.
Cinema Victoria ar urma să aibă o sală de spectacole cu 200 de locuri, dar și o scenă extensibilă.
„Se propune ca imobilul să funcționeze sub mai multe scenarii în afara celui de cinematograf, sala de spectacol devenind una cu funcțiuni multiple (…) Se propune dotarea cu echipamente de funcționare pentru videoproiecție normală, în varianta digitală, cât și în varianta 3D, de sonorizare, de preluare și mixare, de iluminat tehnologic, de sistem ticketing și de scenă mecanică. Se propune reintegrarea spațiului de acces foaier într-o zonă care să poată fi utilizată ca zonă de expoziții”, mai scrie în caietul de sarcini.
Cinema Victoria este primul dintre cele preluate de primărie de la RADEF care se află într-o fază așa de avansată, astfel încât să fie demarată deja licitația pentru execuție. Cinema Dacia ar trebui să fie următorul pentru care primăria va căuta constructor. Investiția se face de la bugetul local, iar jumătate din suma necesară ar trebui să vină de la Ministerul Culturii, prin proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Primăria Timișoara a reușit să recupereze în decembrie 2017 cele șapte cinematografe care se aflau în posesia RADEF: Timiș, Arta, Victoria, Dacia, Freidorf, Unirea și Fratelia. Mai târziu a preluat și Cinema Studio.
Avem proiect și pentru Cinema Studio, care va deveni Cinematograful de Artă al Timișoarei. De fostul cinematograf și grădina de vară de la Arta de pe str. Văcărescu se ocupă Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, iar Cinema Timiș ar trebui să devină un spațiu multifuncțional, cu sală de concerte, de film, scenă de teatru de alte spectacole. Cinema Dacia îi va călca pe urmele clădirii din Bălcescu.
Articole pe aceeași temă:
Cinema Victoria din Bălcescu va avea scenă extensibilă și cafenea. Imagini din proiect
Trimite articolul
XBine, bine , bagam 2 milioane de euroi acolo (daca ajunge, ca nu se stie) si dupa aia e facem cu sala renovata? Facem iar cinematograf, aducem filmele vechi, Vagabondul, o floare si doi gradinari, Pe aripile vantului, aducem Filme rususti cu Nemti pa ulitu, davai pistol?
Cine mai merge azi la cinema? Azi au toti TV Movie acasa, cu televizoare de 50 toli, cel putin, Tineretul are celulare unde se uita pe filme si filmuletze unde vrea si cand vrea si cat vrea,
Ce facem cu sala aia, ca vad ca Robu vrea pana la urma sa refaca toate cele 7 cinema-uri! Bani aruncati degeaba. Si dupa renovare va sta inchisa, ca nu ne permitem sa platim intretinerea si salariile celor ce o sa lucreze acolo.
Filarmonica are sala ei si va fi si acolo renovata.
Vin turistii in 2021 si ii bagam in sala de cinema si rulam filmele vechi? In lume dau faliment una dupa alata salile de cinema, ca nu mai sunt la moda si Robu viseaza altceva. Face pipi contra vantului. Crede ca vor fi cozi la cinema-urile romanesti?
Cui ii mai trebuie azi in Timisoara 7 cinemauri vechi? Sifonare de bani. Si precis ca il vom auzii ca nu ajung 2 milioane, ci mai trebuie inca doua. cel putin.
Vezi Opera. Vor acuma dupa zeci de studii de fezabilitate sa schimbe toata fatada, ca cica nu e buna ce a ramas din aia veche.dar asteapta suplimentae de fonduri. Santierul sta de 3 luni in parasire. Aici nu vine Cappitala culturala? Ne prinde cu schelele pe fatada si nimic nu va fi gata.
-
pui intrebarile gresite. singura intrebare este “cat e spaga pentru partid?”
De peste doi ani primaria a preluat cele 8 cinematografe si inca nici unul nu a fost modernizat si dat in exploatare pentru ca unica preocupare a tractoristului primar a fost sa taie pomii sa mai faca o banda de circulatie in plus. In tot acest timp primaria plateste mii de euro chirie/luna pentru Casa Studentilor cand foarte bine putea adapta un cinema pe activitatea studentilor. In 2021 In Timisoara vor ramane INCHISE Muzeul Banatului, toate fostele cinematografe, pasajul de la opera care este o hazna nefunctionala iar la Muzeul satului strainii se vor pierde in jungla parcului. Infrastructura acestui oras este varza precum creierul tractoristului