Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara lansează primul apel din 2021, pentru care alocă 3 milioane de lei. Operatorii culturali pot depune dosarele până în 24 iunie.
„Apelul acoperă cinci arii tematice: 1. arte vizuale, artă digitală și noile media (800.000 lei); 2. artele spectacolului (675.000 lei); 3. promovarea culturii scrise (425.000 lei); 4. patrimoniu cultural (425.000 lei) și 5. educație în și prin cultură, intervenție culturală, rezidențe (425.000 lei). De asemenea, dispune de un fond de contestații de 250.000 lei”, transmit reprezentanții PMT.
La competiție pot participa asociați, fundații, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale și societăți comerciale care activează în domeniul cultural și artistic, precum și instituții publice de cultură, cu excepția celor din subordinea PMT.
Proiectele pot fi depuse online, pe site-ul Centrului de Proiecte al PMT, unde se găsesc și toate informațiile și documentele necesare.
Se caută și evaluatori independenți
Primăria nu anunță cine face parte din comisia de evaluare, dar odată cu lansarea apelului de proiecte, caută și evaluatori externi independenți, care să aibă competențe profesionale specifice și o experiență de cel puțin trei ani în cel puțina una dintre cele cinci arii tematice ale Apelului 1/2021 Cultură, „precum și o bună cunoaștere a mecanismelor finanțărilor publice în domeniul culturii, din postura de evaluatori și/sau solicitanți”.
„Sectorul cultural independent are mare nevoie de sprijin, mai ales după un an în care întreaga activitate i-a fost blocată și mă bucur că astăzi putem lansa primul apel de proiecte. Ne dorim să finanțăm cele mai bune proiecte, programe și acțiuni, cei mai buni operatori culturali, să creștem calitatea actului artistic de care vor beneficia timișorenii, să simțim că revenim la viața noastră normală, de dinainte de pandemie și să privim cu optimism în viitor, în 2023, când vom fi Capitala Culturală a Europei”, spune Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte.
Potrivit primarului Timișoarei, Centrul de Proiecte este esențial în strategia culturală a Timișoarei.
„Pe de-o parte, asigură o finanțare predictibilă și transparentă pentru sectorul cultural independent, atât de afectat de pandemie. De asemenea, dă sprijinul cuvenit proiectelor prioritare în contextul anului 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a completat Dominic Fritz.
Oficialii PMT susțin că Centrul de Proiecte va mai lansa două apeluri de proiecte în perioada următoare. Unul va fi destinat proiectelor strategice și evenimentelor de anvergură, iar al doilea va fi deschis pentru proiecte sportive și de tineret.
Centrul va finanța și programul cultural prioritar Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Bugetul total pentru finanțări însumează 8 milioane de lei.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XAruncam pe geam 8 milioane de lei pentru fantasmagorii dupa ce fritz ne-a cersit bani pentru pulsoximetre? gropi, trotuare sparte, cladiri care se darama, poluare, aglomeratie, transport in comun praf. Pentru astea nu sunt bani. Dar avem bani pentru pseudo-culti, inchipuiti, care ulterior ne pot promova in campania electorala, dupa ce dau ce isi o laba in cerc. Nimic nu s-a schimbat aici. In plus, “macar face ceva” devenise un slogan pe vremea lui robulache, dar cu fritz nici macar asta nu mai e valabila pentru ca neamtzu nu face chiar nimic, donimic, infar de numiri pe functii si cheltuieli aiurea.
drumuri, spitale, curatenie avem? dam bani aiurea la neomarxisti pentru propaganda lgbtqiabsaundausndunasud+++