În anul 2020, Primăria Timișoara a primit în proprietate Pădurea Verde de la statul român, cu condiția de a o transforma în pădure parc. O primă etapă a fost parcursă deja, fiind vorba despre realizarea studiului de fundamentare. Acesta este avizat de Ministerul Mediului și Romsilva și urmează ca instituția să reglementeze situația suprafețelor problematice.
„Sunt necesare mai multe proceduri, de la completarea suprafețelor ce lipsesc din ansamblul pădurii, linii parcelare, reglementarea unor suprafețe, până la intabulare sau reglementarea regimului juridic. Azi (n.r. – luni) a plecat către Ministerul Mediului o cerere pentru a primi de la stat diferența de teren necesară pentru întregirea pădurii, astfel încât să putem demara transformarea sa într-un parc de peste 500 de hectare.
Liniile parcelare vor fi menținute, așa cum este specificat și în studiu, pentru a putea asigura acces în viitorul parc atât pentru întreținere și toaletare, cât și pentru autospecialele de pompieri sau pentru ambulanță”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău.
Edilul i-a „atins” pe liberali afirmând că până acum a lipsit voința de a pune lucrurile la punct.
„Poate unii nu știu sau poate unii au uitat, dar o parte din Pădurea Verde aparținea Primăriei Timișoara dinainte de 2020. NU a fost însă niciodată intabulată. Liceul Silvic se află într-o situație asemănătoare, la fel și suprafața de pădure dintre DN 6 (Calea Lugojului) și Canalul Bega. Sunt 30 de ani în care a lipsit voința pentru a pune lucrurile la punct și îmi este greu să înțeleg cum suprafețe de zeci de hectare care erau ale Primăriei nu au fost niciodată reglementate și intabulate.
Administrația locală are nevoie acum de mai puțină demagogie și mai multă implicare, de mai puține poze și declarații. Are nevoie de mai multă muncă. Dar nu este nici de ignorat faptul că toate aceste demersuri ce au loc acum prin Direcția de Infrastructură Verde ar fi trebuit reglementate prin Direcția de Patrimoniu și colegul ce o coordona. În final, important este să ajungem proprietari pe întreaga suprafață și să demarăm proiectul prin care Pădurea va deveni un uriaș parc natural pentru timișoreni”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău.
Potrivit acestuia, începând cu anul viitor, Primăria Timișoara va trebui să înceapă un proces amplu de toaletare și igienizare a pădurii, pentru că multe dintre alei sunt în acest moment blocate de copaci căzuți, iar vegetația este pe alocuri scăpată de sub control.
„În a doua parte a anului viitor, Pădurea Verde trebuie să fie accesibilă și traseele interioare circulabile”, a mai spus edilul de la USR.
Colegul său liberal, viceprimarul Cosmin Tabără, nu a ratat ocazia să-i dea replica.
„Ruben, e bine că ați înțeles că nu trebuie pierdută! 520 de hectare sunt intabulate, iar dacă nu era «colegul» de la Patrimoniu se pierdea Pădurea Verde…. chiar acum sunt la București și știi de ce…. procedura pentru liniile parcelare e cu totul alta, și știi și asta….e bine totuși că Pădurea Verde este a Timișoarei, poate nu era rău dacă mă însoțeai și tu la București…. Răutatea nu ține de administrație, așa că hai să lăsăm lucrurile astea fără sens, campania este peste 2 ani….”, a scris Tabără pe pagina lui Lațcău.
Nu este pentru prima dată când cei doi viceprimari dezbat astfel de probleme pe Facebook, ca și când nu s-ar întâlni la serviciu.
Vă reamintim că, în urmă cu două luni, administrația locală a reușit să primească aviz pozitiv de la Ministerul Mediului pentru studiul de fundamentare ce vizează transformarea Pădurii Verzi în Pădure Parc.
Printr-un protocol de predare-primire, încheiat cu Direcția Silvică, Primăria Timișoara a intrat în posesia a 520 de hectare din Pădurea Verde. Conform acestui protocol, municipalitatea are obligația de a amenaja, în termen de cinci ani, Pădurea Verde ca Pădure Parc.
Pe aceeași temă:
Încep să se miște lucrurile cu proiectul de a transforma Pădurea Verde în parc – Tion
Trimite articolul
XSa faca spatii verzi NOI, nu sa taie ce exista deja. Acum ca se face parc au motiv smecherii din imobiliare sa tripleze preturile.
Neintabularea anumitor terenuri pare, la prima vedere, o nelijenta a haoticei administratii Robu. Avand in vedere ca anumite terenuri au trecut din proprietatea PMT in cea particulara (fosta pepiniera a Horticulturii de exemplu, cateva hectare), pare tot mai plauzibila ipoteza de intentie de frauda. Robu aparea din cand in cand cu niste desene facute la nivel de post-gradinita, “uite ce parc vom face aici” (Aradului Nord, Lacului), dupa care fasss, zero, banii de studiu s-au papat, si n-a fost in stare de nimic. Si deodata se zbate cu vehementa sa obtina Padurea Verde, 500 hectare. Dubios.
Am strabatut Padurea Verde de multe ori cu bicicleta, de la Muzeul Satului spre lacul de la Dumbravita, sau invers. Placerea suprema era un popas in portiunea de conifere, nu departe de Gradina Zoologica, aerul era fantastic!
Faptul ca Tabara si Latcau se cearta ca la usa cortului sau beau bere impreuna nu e treaba mea, daca reusesc transformarea Padurii Verzi intr-un parc urias in folosul timisorenilor, eu personal le multumesc amandoura!
-
Era magica acea porțiune. Păcat că a fost defrișată, chiar daca s au plantat foioase după.
-
Asta da atitudine pozitiva…
Asa ar trebui sa gandeasca toti timisoarenii…
La Cluj PSD si PNL (sau PDL, cum s-o numi) se inteleg cand e vorba de binele orasului…
Ar trebui si la Timisoara sa nu mai votam politicieni locali (de orice culoare, PSD, PNL sau USR) care se cearta intre ei in loc sa faca treaba pt Timisoara