În urmă cu mai mulți ani, consilierii locali au adoptat o hotărâre care prevede desființarea tuturor garajelor de pe domeniul public. Apoi au decis să declare terenurile de sub ele „de utilitate publică”, dar câțiva timișoreni au dat municipalitatea în judecată. În primă instanță au câștigat, iar judecătorii au decis anularea hotărârii, însă primăria a câștigat la Curtea de Apel, încă din septembrie 2017.
Tot în urmă cu câțiva ani, Primăria Timișoara a început un proiect pentru amenajarea mai multor străzi cu locuri de parcare, în cartierele Soarelui și Buziașului. Lucrările au fost începute deodată, spune Robu, primele garaje demolate fiind cele de pe str. Orion. Câțiva proprietari nu au fost de acord ca municipalitatea să le pună la pământ garajele, așa că au dat instituția în judecată.
„Abia acum, ieri sau alaltăieri, am aflat că noi am câștigat definitiv în instanță procesul contra acelor proprietari de garaje care au contestat demolarea în instanță. La prima instanță, spre surprinderea noastră, a fost anulată HCL care declara toate terenurile ocupate de garaje ca de utilitate publică. Pentru că asta e realitatea, chiar de bun simț, tot ce este ocupat de garaje pe domeniul public este de interes public. Noi facem acolo amenajări pentru toată lumea. Acolo sunt garaje în uzul individual, nu putem să continuăm să ocupăm atâtea suprafețe extrem de utile pentru a spori locurile de parcare, pentru a diminua criza, că nu putem face locuri suficiente într-un timp scurt. Am câștigat în septembrie și probabil că am primit eu un tabel cu situația proceselor noastre, dar n-am timp să mă uit în detaliu peste fiecare astfel de informare. Am spus mereu că atunci când câștigăm procese importante să mi se atragă atenția punctual. Noi nu am intrat în forță în garaje, pentru că știam că acea HCL era anulată. Este inadmisibil! În fine! Iată că judecătorii de la Curtea de Apel au înțeles corect situația și au anulat prima sentință, care nu numai că le dădea dreptate, în mod curios, acelor cetățeni, dar a anulat în integralitatea ei hotărârea referitoare la tot orașul”, explică primarul Timișoarei.
Prin urmare, se va continua demolarea „în forță”. Edilul-șef spune că se merge mai departe cu dărâmarea unor garaje din zona străzii Oglinzilor, pentru ca săptămâna viitoare să înceapă amenajarea de locuri de parcare acolo.
„Am demolat garajul unui nepot, în curând vine rândul garajului fiului meu”
Primarul spune că oamenii care au dat primăria în judecată nu au nicio vină, dar ar trebui să se obișnuiască cu faptul că a trecut vremea garajelor folosite ca spații de depozitare.
„Eu nu îi învinuiesc pe cetățeni, ele au fost construite într-o anumită epocă, în care s-a putut, cei care au simțit nevoia de spațiu în plus pentru depozitare, că de fapt foarte puțină lume își ține mașinile în garaje, au profitat de faptul că s-a putut și și-au construit acele garaje. Nu acuz pe nimeni, dar îi rog pe timișoreni, cu tot respectul și cu tot dragul, să înțeleagă că a trecut vremea garajelor. Tocmai am demolat garajul unui nepot, unul din cei doi copii ai surorii mele, în curând vine rândul garajului fiului meu. Spun lucrurile acestea pentru a face să se înțeleagă că, dacă cineva se opune, nu face decât să întârzie crearea unor facilități de care și acel cineva beneficiază până la urmă”, mai precizează Robu.
Edilul-șef spune că nu se poate ca în Timișoara să mai existe „spații insuficiente de respirație între blocuri ocupate de garaje” și că va fi mult mai bine fără el, pentru că vor fi create locuri de parcare.
„Vor simți la început că nu mai au unde să-și lase una-alta, dar se vor obișnui să nu mai păstreze tot felul de lucruri inutile, că așa suntem noi, intră în natura noastră, să păstrăm tot ce avem unde să păstrăm și putem păstra. Dacă facem o analiză, vedem că fiecare avem încă foarte multe lucruri de care nu avem nevoie și nu o să avem nevoie niciodată. Eu sunt radical în privința asta, mai am câteodată discuții cu soția, că ea e mai strânguitoare așa, se atașează de tot felul de lucruri”, a concluzionat primarul.
Până la urmă, Robu a aflat că municipalitatea a avut trei procese cu proprietarii de garaje, unul câștigat în decembrie 2016, altul în mai 2017 și altul în septembrie 2017.
În perioada ianuarie-aprilie 2010, Direcţia de Urbanism a inventariat garajele situate pe terenul Municipiului Timişoara sau pe terenul Statului Român. S-au inventariat un număr total de 8.545 garaje, din care autorizate un număr de 5.087, fără autorizaţie de construire un număr de 2.605 şi 820 din tablă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!