Primăria Timișoara vrea să împrumute 203 de milioane de lei „pentru refinanțarea unor împrumuturi contractate de către Municipiul Timișoara, în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale”. Proiectul a fost publicat încă din luna august pe site-ul primăriei, iar dezbaterea publică de joi, de la ora 12, a fost anunțată cu doar două zile înainte.
În sala de consiliu a primăriei au venit doar primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, șefa Direcției Economice din PMT, trei consilieri locali – Adrian Orza (independent), Laura Chindriș (ALDE) și Lucian Căldăraru (PNL), un reprezentant al Clubului Seniorilor, reprezentanta unei asociații a pacienților și câțiva funcționari publici. Au lipsit cei care au solicitat dezbaterea publică.
Dacă ar fi participat la dezbatere, timișorenii ar fi aflat că împrumutul care va fi contractat de primărie va fi folosit pentru refinanțarea creditelor vechi.
„Ne-ar ajuta să achităm ce a mai rămas de achitat din creditele mai vechi pe care le avem și ne-ar crea posibilitatea să facem lucruri mai multe, care sunt atât de necesare orașului, pentru noi, trăitorii acestui oraș”, a explicat primarul Robu.
Se discută de mai bine de un an despre acest credit, însă raportul de specialitate al proiectului, semnat de Direcția Economică, scoate în evidență lucruri interesante.
„Conform concluziilor Raportului emis de către Consultant, realizarea dezideratelor rezultate din obiectivele asumate generează următoarele provocări care impun soluții de finanțare: imposibilitatea Primăriei Municipiului Timișoara de a contracta datorie publică suplimentară, având în vedere faptul că plafoanele de trageri de la nivelul CAIL au fost deja epuizate pentru anii 2019 și 2020, și nevoia imperioasă de a asigura un spațiu de cash investițional, determinată de evenimentele anului 2021 – Timișoara Capitală Culturală Europeană”, se arată în documentele primăriei.
Edilul șef spune că formularea este una nefericită și că nu ar avea legătură cu primăria.
„Acea comisie de aprobare a creditelor (CAIL, comisia de aprobare a împrumuturilor locale – n.r.), în momentul în care are, pe țară, atins plafonul de 30% (maximul permis pentru îndatorarea UAT-urilor – n.r.) sau e pe aproape, spune «Stop». Ei își eșalonează cât aprobă. Dacă alții au depus o cerere de credit, având 20% datoria, înaintea noastră, care aveam doar 8%, li s-a aprobat celor cu 20% și nu nouă. E redactat ambiguu, se poate înțelege că Primăria Timișoara ar avea o problemă. Nu primăria are o problemă, dar se poate înțelege și așa. Primăria este în imposibilitate, dar nu datorită ei, ci datorită sistemului național de creditare. Noi nu avem nicio problemă, avem 10%”, a precizat Robu pentru TION.
Cu ce ne ajută creditul pentru TM2021
Edilul-șef spune că împrumutul de 203 milioane de lei va ajuta, indirect, și TM2021, proiectele asociației pentru anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană.
„Creditul ne despovărează de obligația de a plăti lună de lună peste 10 de milioane de lei. Vom avea o perioadă de grație, în care plătim mai puțin rambursările. Luăm acești bani acum, plătim datoria pe care altfel ar trebui s-o plătim lună de lună, cu tot cu costurile de rambursare. Apoi avem o perioadă în care nu mai trebuie să plătim sumele astea foarte mari și banii aceia, pe cash flow-ul nostru, îi putem folosi pentru pregătirea orașului nostru pentru 2021. Deci împușcăm doi iepuri: pe de o parte, e o economie de circa 7 milioane de lei și, pe de altă parte, ne asigurăm că în perioada asta, în care avem atâtea de făcut pentru Capitală Culturală, putem pompa banii acolo”, explică Robu.
Cum se împart banii
Municipalitatea a plătit 20.000 de euro pentru consultanță financiară firmei Thepesia Corporate Advisory din București, care a propus ca banii împrumutați să fie folosiți pentru refinanțarea creditelor vechi ale primăriei. Au fost identificate patru contracte de finanțare care vor face subiectul unei refinanțări.
Potrivit proiectului de hotărâre care urmează să intre iarăși în atenția Consiliului Local Timișoara, creditul va fi folosit pentru refinanțarea împrumutului intern contractat de la BCR cu nr 48/29.10.2010, sold la data 30.06.2019 – 4.687.491 euro; pentru• refinanțarea împrumutului intern contractat de la BCR cu nr 13/15.02.201, sold la data 30.06.2019 – 10.416.666 lei; pentru refinanțarea împrumutului intern contractat de la Ministerul Finanțelor cu nr. 592799/08.11.2018, sold la data 30.06.2019 – 98.438.274 lei și pentru refinanțarea împrumutului contractat de la International Finance Corporation din 4 martie 2014, sold la data 30.06.2019 – 72.800.000 lei.
Așadar, primăria are datorii de aproape 200 de milioane de lei și 4,6 milioane de euro, care vor fi acoperite cu acest credit. Analiza făcută de Thepesia Corporate Advisory spune că principalele condiții ale facilității de refinanțare pentru Lotul 1 sunt: 15 ani perioadă de rambursare, dobânda Robor 1 lună + margine de maxim 1,5% și rate de capital inegale , iar pentru Lotul 2: 20 de ani perioadă de rambursare, dobânda Robor 1 lună + margine de maxim 1,5% și rate de capital inegale.
Primarul este mandatat de consiliul local să negocieze și să semneze în numele și pe seama orașului contractul de împrumut intern, acordul de garantare, precum și alte documente referitoare la contractarea creditului.
Articole pe aceeași temă:
Aproape oficial: Primăria ia creditul de peste 40 de milioane de euro. Ce face cu banii!
Trimite articolul
XCum adica Timisorenilor nu le pasa; ii intreaba cineva? Ne indatoreaza, cu tupeu!
Sa anunti dezbaterea cu 2 zile inainte asta inseamna sa fii liberal. RUSINE PNL! RUSINE PMT. Odata si odata tot veti platii pentru fiecare leu nemeritat care l-ati bagat in buzunar.
Sistemul cu rostogolirea datoriilor, adica ne imprumutam ca sa achitam datoriile vechi , e doar un soi de furat caciula, va veni si momentul adevarului , dar pana atunci se risipesc banii intro veselie pe toate prostiile, trotinete, biciclete etc
hah “nu ne pasa”. ce dezbatere, mai, robulache? sa ce? sa le spui fraierilor care-si pierd timpul ca te doare in basca, te imprumuti oricum?
Ne pasa, dar ne-a dresat Robu bine, dupa atatia ani stim ca orice sondaj de opinie facut de distinsul (laudat fie numele lui) se termina cum vrea el. 17 pentru, 652 impotriva, adica majoritatea a fost pentru, nu? Imprumut „pentru refinanțarea unor împrumuturi contractate”, adica ati imprumutat si n-ati fost in stare sa achitati la termen. Ca betivii, “inca 100 de lei ca sa-mi platesc datoriile” si fuge repede la bar,…. pardon, la Colterm, si cheltuie tot.
primarul sa inceapa cu returnarea cresterii de 50% a retributiei lui si a lingailor de partid, nu ii merita dupa ce a sifonat banii pe aberatii visate noaptea.Robu trebuie sa renunte la fantanile colorate si muzicale, sa se tina de cuvant in privinta pasajului Solventul sau a bazelor sportive din cartiere, proiecte promise inca din 2102! Dar la cat este de mincinos si parsiv acest individ vopsit nu avem prea multe asteptari
Pai daca anunti cu 2 zile inainte si pui consultarea la ora 12, cand cei ce le platesc SALARIILE URIASE sunt la MUNCA, cum ati vrea sa fie prezenti si sa isi spuna parerea? Oricum, cei ce nu ar fi de acord ar fi negri la suflet, hatteri, cei ce nu vor binele orasului, carcatotasi, etc. Restul catalogarilor “marca ROBU” va las pe dumneavoastra sa le descoperiti…
Asa robule,sti ca nu mai prinzi alt mandat si ne bagi in datorii pe 20 de ani,sa “pompezi” bani pentru titlul Timișoara Capitală Culturală Europeană.Majoritatea stim ca evenimentele organizate pentru asta sunt doar sa fie,cu ocazia asta se mai umfla niste facturi.O ambitie de-a ta care ne costa mult.
Ne duci la sapa de lemn!…
Bani pentru colterm…
Ba le pasa, dar cine are nervi sa se certe cu nebunul? Ca indiferent de dezbatere tot ar lua credit, sa fim realisti.
bani luati cu dobanda uriasa pentru schimabrea bordurilor, pentru constructia fantanilor muzicale si intretinerea sistemului falimentar si inutil de ligheane plutitoare. Generatii intregi vor plati aceste credite chiar si dupa ce Robu va ajunge pamant de flori
Nesimtitul face doar contracte păguboase și tine pe linia de plutire companii de mult falimentare cu împrumuturi și spune că noua nu ne pasă?