Consiliul local a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede conferirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului, post-mortem, florarului Wilhelm Muhle, cel datorită căruia Timişoara a primit odinioară renumele de oraş al parcurilor şi al florilor. Totodată, vineri, cu ocazia Zilei Timişoarei, care este sărbătorită în 3 August, sâmbătă, în Parcul Rozelor va fi dezvelit un bust care îl înfăţişează pe Wilhelm Muhle, o lucrare realizată de sculpturul Aurel Gheorghe Ardeleanu.
Peste cazul Vilei Muhle s-a aşternut însă tăcerea, iar imobilul de pe bulevardul Mihai Viteazu se degradează pe zi ce trece.
În primăvara acestui an, primăria a câştigat o primă luptă în instanţă pentru salvarea clădirii monument istoric, proprietarul care a început lucrări acolo, Ionel Stancu, fiind obligat să ia măsuri pentru punerea în siguranţă şi conservarea imobilului.
Reprezentanţii municipalităţii afirmau atunci că au un proces civil cu Stancu, intenția autorităților fiind de a-l obliga pe proprietar să readucă imobilul la starea iniţială, iar în paralel există două plângeri penale pentru nerespectarea autorizaţiei de construire în cazul lucrărilor executate la Casa Mühle, respectiv pentru nerespectarea legii monumentelor istorice.
S-a pus în discuţie inclusiv cumpărarea imobilului, dar oferta nu a fost pe placul autorităţilor locale, pentru că suma cerută a fost prea mare. O altă variantă discutată a fost cea a exproprierii, măsură solicitată de societatea civilă care a iniţiat proteste pentru salvarea Vilei Muhle. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, dădea asigurări la Timişoara, în luna martie, că este dispus să se angajeze într-o operaţiune de expropriere a Casei Muhle odată ce va primi un proiect legat de ceea ce se poate face acolo, fiind expusă posibilitatea de a se realiza un muzeu al rozelor.
Oficialii primăriei aşteaptă să fie tranşate lucrurile în instanţă. „Primăria continuă procesul civil pe care îl are cu proprietarul Casei Muhle, următorul termen este în 15 septembrie din câte ştiu, s-a finalizat expertiza tehnică. Obiectul procesului este readucerea la starea iniţială a imobilului de către proprietari sau autorizarea primăriei să intervină, pe cheltuiala lor. Sunt încrezător că vom câştiga. Continuă acţiunea civilă în instanţă, cele două acţiuni penale nu ştiu să fi ajuns în stadiul de proces penal. Lucrările de conservare a imobilului au fost executate corespunzător din punctul de vedere al specialiştilor, acoperirea şi susţinerea pereţilor, toate lucrările care s-au executat ulterior în urma ordonanţei preşedinţiale pe care am obţinut-o. Mai există posibilitatea de expropriere în cazul existenţei unui proiect făcut de societatea civilă pentru Muzeul Rozelor”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Personalitatea lui Wilhelm Muhle
„Wilhelm Mühle s-a născut în 1844 la Kulm, în Bohemia. La 21 de ani se stabileşte la
Timişoara şi devine, în scurt timp, grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemitz,
proprietarul celei mai importante florării din oraş. În 1870, după o vizită la Timişoara a împăratului Franz Jozef şi a paşei Ahmed Razim, tânărul Wilhelm Mühle va fi martorul altui proiect ambiţios, care va schimba cadastrul verde al oraşului: realizarea Parcului Central şi un proiect de amenajare de 90 000 de metri pătraţi, pe malul drept al Canalului Bega. Wilhelm Mühle îşi deschide propria afacere cu flori în 1875, şi intra în posesia casei care îi poartă numele până în ziua de astăzi. A ajuns cel mai important florar al Ungariei. Florile lui se vindeau în toată Europa de Sud-Est, dar şi la Budapesta şi Viena. Regina Ungariei, dar şi reginele României şi Serbiei comandaseră coroane şi buchete de flori din grădina lui. Pentru activitatea sa, Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul austro-ungar „Crucea de aur de merit cu coroană”. În 1891, oraşul găzduieşte o importantă expoziţie agricolă, a cărei mândrie era o grădină regală care va fi vizitată de împăratul Franz Joseph şi care îl va consacra pe Wilhelm Mühle ca unul dintre cei mai importanţi florari ai Europei. Mühle a donat expoziţiei un parc în care a expus nu mai puţin de 300 de varietăţi de trandafiri. În 1908, Wilhelm Mühle se stinge din viaţă şi lasă afacerea familiei în mâinile fiului său Arpad, care devine principalul furnizor al caselor regale din România şi Bulgaria, patentează pe plan internaţional 13 soiuri noi de trandafiri şi contribuie la amenajarea Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi a Parcului Public din Sinaia. În 1928, împreună cu arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticultori bănăţeni, pune bazele Rozariului din Timişoara, cunoscut astăzi sub numele de Parcul Rozelor. Acest ultim proiect, prin cele 1400 de soiuri de trandafiri prezentate, devine cel mai important rozariu din Europa de Est a timpului”, amintesc reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!