Prefectul Mircea Băcală a anunţat că va ataca în contencios hotărârea de consiliu local adoptată de aleşii timişoreni în decembrie 2009, privind procedura de administrare a taxei de tranzit. Introducerea acestei noi taxe, în valoare de 200 de lei, pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone şi persoanele fizice sau juridice care nu au domiciliul/sediul în judeţul Timiş, a fost aprobată în CL Timişoara încă din mai 2009, printr-o altă hotărâre, prin care au fost stabilite taxele şi impozitele pe 2010. Prefectul a declarat că va ataca în instanţă taxa de tranzit pe motiv că este discriminatorie, pentru că nu se aplică şi în cazul vehiculelor înmatriculate în Timiş.
Taxa ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 1 ianuarie 2010, dar primăria a amânat aplicarea ei pentru că nu a reuşit să definitiveze chestiunile legate de încasarea banilor de la cei vizaţi. Joi însă, municipalitatea a început deja să monteze la principalele intrări în oraş indicatoare pentru transportatori, prin care şoferii sunt atenţionaţi că se interzice accesul în Municipiul Timişoara pentru vehiculele cu masa peste 7,5 t.
Argumentul primăriei: distrug drumurile, să plătească!
Oficialii Primăriei Timişoara au venit şi cu o serie de precizări în ceea ce priveşte această taxă. Spun că drumurile din oraş sunt distruse de camioane, o gramadă de bani se duc, an de an, pe reparaţii, iar de la Bucureşti nu ne vine niciun leu. „De la bugetul de stat nu vine niciodată niciun leu pentru drumurile europene care tranzitează Timişoara, deşi timişorenii plătesc la bugetul statului în total aproximativ 10 milioane de euro pe an taxe de drumuri. Nu suntem singura autoritate a administraţiei publice locale care pune taxe speciale pentru a descuraja trecerea autovehiculelor de mare tonaj. Astfel de taxe au instituit şi consiliile judeţene Giurgiu, Cluj, Tulcea şi Timiş, precum şi unele consilii locale. (…) CJT aplică de mai mulţi ani taxe speciale legale pentru autovehicule de mare tonaj”, se arată într-un comunicat al primăriei.
Reprezentanţii municipalităţii îi răspund şi prefectului Mircea Băcală şi spun că decizia sa este abuzivă. „Taxa de tranzit nici nu poate fi considerată una discriminatorie. Atât timp cât vorbim de un tranzit, taxa nu poate fi aplicată celor care domiciliază aici şi îşi plătesc aici taxele şi impozitele. Ca atare, considerăm abuzivă atacarea de către prefectul judeţului în contencios administrativ a hotărârii privind taxa de tranzit pentru autovehiculele de mare tonaj, aprobată de Consiliul Local Timişoara”, se mai arată în comunicatul primăriei.
„Dacă introduc doar o restricţie, fără a menţiona despre achitarea vreunei taxe, şi au avizul Comisiei de circulaţia, atunci este în regulă”, a declarat prefectul Mircea Băcală. Pe de altă, parte, Băcală a afirmat că a informat municipalitatea despre faptul că hotărârea de consiliu local privind administrarea taxei de tranzit a fost deja atacată în instanţă.
Rămâne de văzut cum vor reacţiona transportatorii. Restricţia montată pe Calea Lugojului, de exemplu, este greu vizibilă, chiar şi pentru şoferii autovehiculelor de mare tonaj, deoarece se află chiar în spatele fostului punct de control al Miliţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!