Toate cele 35 de proiecte finanțate de Uniunea Europeană pe exercițiul financiar 2007-2013 trebuie să fie gata până la 31 decembrie, în caz contrar primăria trebuie să pună bani pentru finalizarea lucrărilor. Așadar, tot ce se face până în ultima zi din acest an este decontat de UE, iar tot ce trece în anul 2016 plătește primăria. S-a discutat deja de mai multe ori despre această problemă, iar primarul Nicolae Robu susținea că toate proiectele vor fi încheiate până la sfârșitul anului.
Vorbim despre proiecte importante, în valoare de zeci de milioane de euro, cum ar fi reabilitarea centrului istoric, refacerea malurilor Begăi, sistemul de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, mai multe anvelopări de blocuri sau reabilitarea liceelor Lenau, Loga ori Calderon. Nu se pierd toți banii dacă ele nu sunt gata până în 31 decembrie 2016, pentru că perioada de implementare poate fi prelungită până în 30 iunie 2016, dar pe banii… orașului.
Consilierii locali au luat act de informarea de la ADR Vest și au aprobat, fără să pună vreo întrebare, mai multe hotărâri cu privire la finalizarea unor proiecte pe fonduri europene, după ce Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat primăria că unele dintre ele au ajuns pe „lista proiectelor cu risc de implementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”.
Este vorba despre reabilitarea zonei Cetate, reabilitarea malurilor Begăi, sistemul de supraveghere video a traficului, cinci proiecte de anvelopare a unor blocuri, precum și modernizarea Colegiului C.D. Loga și a liceelor Lenau și Calderon, dar și despre Centrul Regional de Competențe în Automotive. Doisprezece proiecte din 35, pentru care consilierii locali s-au angajat să pună din bugetul orașului, anul viitor, 26,94 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 6 milioane de euro.
Sumele estimate sunt următoarele: reabilitarea Zonei Cetate – 1,89 milioane de lei, reabilitarea malurilor Begăi – 12.400 de lei, sistemul de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității – 1.500 de lei, anveloparea unor blocuri – 18,3 milioane de lei, modernizarea Colegiului C.D. Loga – 2,3 milioane de lei, reabilitarea Liceului Nikolaus Lenau – 1,95 milioane de lei, reabilitarea Liceului Jean Louis Calderon – 2,7 milioane de lei și Centrul Regional de competențe și dezvoltare în sectorul Automotive – 210.000 lei.
La reabilitarea malurilor Begăi mai sunt încă licitații în desfășurare, pentru diverse dotări, cum ar fi la stațiile de vaporetto sau la închirierile de biciclete. La una dintre licitații ofertele se deschid abia în 22 decembrie 2015.
„Indicatori direcți care nu au fost îndepliniți până în prezent sunt vaporetto achiziționate – 7 bucăți, acestea sunt obiectul contractului de furnizare încheiat cu Spat Yard SRL, iar conform prevederilor acestuia furnizorul se va achita de obligațiile contractuale în termen de șase luni de la data semnării contractului și bicicletele achiziționate – 140 de bucăți, acestea sunt obiectul achiziției lotului 5 de dotări aferente stațiilor vaporetto, achiziție care a fost reluată de patru ori până în prezent”, se arată în unul dintre proiectele de hotărâre aprobate de consilierii locali în ultima ședință.
Pentru reabilitarea Zonei Cetate mai sunt de realizat lucrări de conservare arheologică, contractul fiind semnat abia în luna iunie.
„Până la sfârşitul anului 2015 se estimează că proiectul va fi realizat în procent de peste 95%, în anul 2016 fiind necesară o sumă de 1,89 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru îndeplinirea integrală a obiectivelor şi indicatorilor proiectului şi asigurarea funcţionalităţii acestuia. Suma reprezintă 2,88% din valoarea aprobată a contractului de finanţare, respectiv 65,58 milioane de lei”, se arată în alt proiect.
Și în Piața Sf. Gheorghe mai sunt de făcut lucrări, iar primarul Timișoarei recunoaște că nu știe dacă vor fi gata la timp.
„Nu pot garanta. Ce pot garanta este că sunt mobilizați, că lucrează. Am vorbit cu specialiștii și ei spun că lucrările care mai sunt de făcut aparent sunt ample, în realitate sunt lucrări care se fac în timp scurt. Numai că anumite operații necesită timp după ce sunt efectuate. Spre exemplu la betonări. Betonarea se face foarte repede, dar după ce se face trebuie să treacă un timp până când analizele care se fac permit trecerea la faza următoare. Dacă vremea este umedă, dacă este rece, atunci timpul acesta se lungește. Drept urmare, nu pot garanta că se va termina totul. Oricum, tot ce a avut Romprest de făcut este gata. Și ultima factură este dată la plată pentru Romprest. Ei mai au de spălat, finisaje”, ne-a declarat Nicolae Robu.
Cât despre sumele asumate de consilieri în bugetul din 2016 pentru cele doisprezece proiecte, edilul-șef susține că nu sunt sumele finale și că ar putea fi mai mici, în funcție de ce lucrări se mai fac până la finele anului.
„Autoritatea națională de management a MDRAP (n.r. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) cere să se adopte hotărâri de consiliu local cu angajamente ferme că tot ceea ce rămâne nefăcut din proiecte până la sfârșitul anului este susținut financiar de la bugetul local. Sumele sunt estimative, cele reale vor fi știute la sfârșitul anului, numai că, pentru că nu mai avem ședință de consiliu local, s-au pus toate sumele care încă nu au fost trase din fondurile europene. Important este ca toate proiectele să fie finalizate, să nu ajungem să dăm bani înapoi. Asta e important. În rest este foarte bine că se face atâta cât se poate face”, ne-a explicat Robu.
Potrivit edilului, Primăria Timișoara a contractat 35 de proiecte pe fonduri europene, toate cele 35 fiind puse în practică.
„Cât apucăm să cheltuim până la sfârșitul anului, atât ni se va rambursa”, a mai spus primarul.
În condițiile în care proiectele nu sunt gata nici până în 30 iunie 2016, atunci municipalitatea trebuie să dea înapoi toți banii luați de la Uniunea Europeană pentru fiecare proiect nefinalizat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!