128 de beneficiari ai Legii 15/2003 stau de mai bine de trei ani cu 10.000 de euro în conturi pentru a putea începe să-și construiască o casă. Mai mulți norocoși de pe lista primăriei au depus plângeri prealabile, iar unii au ajuns deja în instanță. Două persoane au decis că nu mai așteaptă după promisiunile celor din primărie și s-au adresat justiției, în Contencios administrativ și fiscal, pentru „obligația de a face”.
PMT a reușit, recent, să aprobe modelul de contract de atribuire în folosință gratuită și procesul verbal de atribuire teren, pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 15/2003. Se aștepta încă de anul trecut ca inspectorii Curții de Conturi să verifice dacă au fost puse în aplicare soluțiile oferite încă din toamna anului trecut.
„Am votat modelul de contract și modelul de proces verbal. În a doua jumătate a lunii iunie începem procedura pentru semnarea contractelor, pentru dosarele care nu au fost verificate de Curtea de Conturi”, ne-a spus viceprimarul Farkas Imre.
Plătesc terenul, pot vinde casele
Tinerii care vor semna contractele sunt obligați să și folosească cei 10.000 de euro blocați în conturi de trei ani. Astfel, în maximum trei luni de la semnarea contractului, sunt obligați să împrejmuiască parcela cu gard provizoriu „împotriva ocupării acesteia cu materiale de construcții sau cu materiale rezultate ca urmare a lucrărilor din vecinătate, în caz contrar PMT nu își asumă răspunderea în acest sens”.
Mai sunt obligați să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului, conform Legii 50/1991. În cazul în care nu se apucă de treabă și nu își înalță casa visată în termen de cinci ani de la data atribuirii în folosință gratuită a terenului, municipalitatea poate retrage dreptul de folosință gratuită pe durata existenței construcției.
Funcționarii PMT au mai decis că tinerii norocoși pot să-și vândă casa ridicată pe parcela primită gratuit, dacă achiziționează terenul.
Pentru „înstrăinarea construcției sau schimbarea destinației locuinței construită pe terenul atribuit” este nevoie de „acordul prealabil și în scris al primăriei. Însă la schimbarea proprietarului construcției sau la modificarea folosinței acesteia în spațiul cu altă destinație decât locuință se pierde dreptul de folosință gratuită asupra terenului”. În aceste cazuri, „beneficiarul, proprietar al locuinței edificate pe terenul ce face obiectul prezentului contract, are posibilitatea de cumpărare directă a terenului conform art. 8 din Legea 15/2003”.
Conform modelului de contract, terenul este în proprietatea primăriei și poate fi folosit gratuit de către beneficiar pe durata existenței construcției. Funcționarii PMT pot inspecta imobilul oricând, dar numai cu notificarea beneficiarului în termen de 15 zile. Beneficiarul trebuie să ceară acordul scris al PMT pentru orice modificări aduse, iar la încetarea contractului este obligat „să pună la dispoziția proprietarului (PMT – n.r.) bunul primit în folosință în starea în care acesta se găsește la momentul respectiv, eventualele investiții, îmbunătățiri, construcții, efectuate în perioada de derulare a contractului neputând fi solicitată”.
Apropiații primarului așteaptă și ei să-și ridice casa din vis
Din prima jumătate a anului 2017 s-a intrat „în linie dreaptă” cu terenurile promise de PMT pe Legea 15. În martie 2017 a apărut un prim tabel nominal al norocoșilor, pe care erau trecuți și apropiați ai primarului Timișoarei sau simpli angajați în primărie ori rudele acestora. Printre ei se numărau Sanda Greblă – fostă șefă de cabinet a primarului, acum șefă de serviciu în PMT, Cătălin Iapă – fost consilier personal al primarului, acum secretar de stat în Ministerul Dezvoltării sau Robert Kristof – fost consilier personal al primarului, acum administrator public al orașului, dar și angajați ai PMT sau copii ai acestora. Edilul-șef a scris inclusiv Agenției Naționale de Integritate, pentru a vedea dacă există vreun conflict de interese.
„Cei ce-mi sunt mie colaboratori nu sunt cetățeni de rangul doi, în niciun caz și nu pot fi discriminați negativ. Nu își pierd din drepturi! Sunt cetățeni cu drepturi egale în această țară și evident că este nepermis să aibă un oricât de mic avantaj față de alții. Nimeni nu a beneficiat de niciun avantaj, au fost niște criterii foarte clare. Eu am cerut o reanaliză a tuturor dosarelor înainte de a se face ierarhia tocmai pentru că am auzit că există dosare de candidatură de la un număr de angajați din primărie. Și am vrut să preîntâmpin eventuale erori ne voite, dar tot erori ar fi fost, care ar fi putut fi interpretate în fel și chip”, explica primarul în urmă cu trei ani.
La finele anului trecut, tinerii beneficiari i-au transmis un apel disperat primarului orașului, dar n-au fost lămuriți.
„Inițiativa atribuirii acestor terenuri a aparținut Primăriei, subsemnații fiind doar persoane care au depus documentele solicitate de autoritatea locală. Faptul că procedura se tergiversează deja de aproape 3 ani (!) denotă incompetența persoanelor care au implementat această atribuire”, spuneau aceștia într-o scrisoare deschisă transmisă în noiembrie 2019.
Între timp a venit și Curtea de Conturi în control, iar în decembrie 2019 a fost actualizată lista norocoșilor. Aceasta a fost validată, conform legii, în ianuarie 2020.
128 de parcele au găsit funcționarii PMT în zona străzii Ovidiu Balea. Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a dovedi că au cu ce să înceapă lucrările la casa mult-dorită.
Trimite articolul
XAsa ceva nici la PSD nu am vazut. Sa vina alegerile!
Degeaba le da terenul daca acolo e camp…drumuri nema, curent nema, apa nema, gaz nu mai vorbim… chinul oamenilor va continua pentru ca Primaria nu isi face treaba…plus ca CF-urile sunt fara geometria terenurilor, deci ii va mai costa si actualizarea CF-urilor pe oameni, ceea ce ar fi treaba primariei
-
Mare chin pe acei oameni, saracii… As vrea sa sufar si eu impreuna cu ei, sa primesc o parcela.
Dar din pacate nu este loc decat pentru PCR – pile, cunostinte si relatii.
Presupun ca cel care le plange de mila este unul dintre beneficiari.
Daca va este asa greu renuntati la el.Astfel poate avea acces si un om simplu.
Singurul lucru care s-a schimbat in cei 30 de ani este beneficiarul ciolanului. -
Terenurile anterioare au fost date in fratelia aproape de rebreanu, in zona in care terenurile se vand cu 100 de mii de euro. Deci probabil si acuma e la fel, terenturi pentru rude. prieteni, curve, si pe mita.
ajungi in instanta pt pomana? mars la munca!
Foarte bine ca se dau…dar sa se dea..sa se dea la sute-mii de tineri ca au nevoie de locuinte, din pacate Primaria Timisoara nu isi face treaba. Conform Legii 15 Primaria trebuie la fiecare inceput de an sa faca inventarierea terenurilor disponibile si sa atribuie dintre acestea pentru construirea de locuinte destinate tinerilor. Primaria nu respecta LEGEA si nu face acest lucru, pe langa asta o data la zece ani face acest demers i atunci atribuirea efeectiva nu se intampla decat dupa alti 5 ani…ce concluzie sa tragi de aici decat INCOMPETENTA sau REA VOINTA…si pentru asta nu e de vina PSD sau Soros sau Bill Gates…ci oamenii din conducerea Primariei, de la Primar-Viceprimari si toti cei din comisia de atribuire aterenurilor, lor ar trebui imputate costurile taraganarii aplicarii Legii si taxati la buzunar ca nu isi fac treaba pentru care sunt platiti, sa-i vezi daca sunt arsi la buzunar ce va merge treaba ca unsa apoi…treaba cu ajutorul oamenilor sa isi faca locuinte e foarte buna, majoritatea oamenilor care detin apartamente in orase au primit gratuit apartamentele pe vremea raposatului, iar acum fac gargara daca se pun la dispozitie terenuri pentru tineri sa isi faca case PE BANII PROPRII, nu pe banii statului, cum au primit ei fara a plati vreun leu, ci la repartitie de la comunisti
-
Draga Alex, nu e chiar asa. Oamenii munceau la stat si plateau chirie. Apartamentele s-au cumparat cu bani dupa 90. Preturile erau ceva mai mici daca ne raportam la salariul mediu/minim. Cei ce nu le-au cumparat, inca platesc chirie, sub pretul pietei. Ia mananca si consuma ce consumau parintii si bunicii nostri, si fa ce faceau ei. Sa vezi cati bani iti raman si in cati ani iti iei macar o garsoniera fara credit.
Cu ocazia asta apare și DNA în peisaj ? Că în ultimul timp nu mai face anchete, nu mai arestează pe nimeni … probabil nu mai avem corupție în țară.
Cam multi tinerei din PNL. Si le-au dat intre ei si pe alocuri au mai introdus cate o un membru de familie cu alt nume sa nu bata la ochi. Nu va permiteti sa va luati teren din banii de masti? Sau din aia imprumutati de Citu?
Cum se face ca dintr-o data asa in an electoral, se da, dar se tot da, se scot proiectele marete….