Problemele Colterm sunt vechi și arhicunoscute, iar fosta administrație a ținut societatea de termoficare în viață prin rostogolirea datoriilor. Și pe vremea fostului primar Nicolae Robu s-a tăiat gazul pentru Timișoara. Datoriile istorice au continuat să crească prin acumularea de penalități. Administrația Fritz a lăsat să treacă vara fără să facă public un plan de iarnă, sperând că va putea încălzi orașul cu gaz. Numai că explozia prețului la gaz i-a dat planurile peste cap, iar stocurile de cărbune au început să se facă abia din luna octombrie.
Societatea de termoficare a Timișoarei are datorii istorice de sute de milioane de lei și a intrat în prag de iarnă în insolvență. Chiar în ziua în care s-a stabilit cine este administrator judiciar, Colterm a rămas fără gaz, după ce E.ON a oprit robinetul din cauza datoriilor. Aproape 56.000 de locuințe, spitalele și școlile din oraș au rămas fără căldură și apă caldă.
După două zile în care timișorenii și spitalele au stat în frig, primarul Dominic Fritz a anunțat, joi dimineață, că „situația este dramatică, frustrantă și înfiorătoare pentru toți cei afectați și nu există cuvinte să schimbe acest lucru”. Cu o zi înainte, același primar a transmis că s-a găsit o soluție de avarie și că se semnează un contract cu un furnizor, dar acesta s-a răzgândit. Joi a fost găsit alt furnizor, iar caloriferele timișorenilor s-au încălzit cu greu de vineri.
Criza căldurii de la Timișoara a ajuns cunoscută la nivel național. Ce-au făcut însă autoritățile până acum ca să nu se ajungă la această situație?
Potrivit PMT, municipalitatea a trimis, în primăvară, o solicitare către guvern, pentru un împrumut din Trezorerie. Ar fi vrut să folosească banii ca să plătească certificatele anti-poluare, dar s-a izbit de un refuz de la București. A urmat apoi amenda de 21 de milioane de euro primită de Colterm pentru lipsa acestor certificate pe anul 2020, care a fost contestată în instanță. Reprezentanții PMT spun că au mai cerut ajutorul guvernului, dar fără succes.
Scrisoarea primarilor de municipii
În 22 octombrie, primarii de la 25 de municipii din România i-au trimis o solicitare ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, în care cer ajutor din fondul de rezervă al guvernului.
„Municipiile solicită alocarea din fondul de rezervă al guvernului, a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poată compensa creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice”, scrie în scrisoare.
Cele 25 de municipii au cerut, de fapt, 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat. Aproape jumătate din sumă au cerut-o primăriile Timișoara și Iași:
- Arad – solicitare buget de stat: 37,07 milioane, alocare locală: 25,6 milioane
- Bacău – solicitare buget de stat: 92 milioane, alocare locală: 4,4 milioane
- Botoșani – solicitare buget de stat: 9,5 milioane
- Brad – solicitare buget de stat: 11,8 milioane
- Brașov – solicitare buget de stat: 2,8 milioane, alocare locală: 11,8 milioane
- Buzău – solicitare buget de stat: 7,5 milioane
- Constanța – solicitare buget de stat: 57,47 milioane, alocare locală: 82,5 milioane
- Cluj – solicitare buget de stat: 63,05 milioane, alocare locală: 7,4 milioane
- Craiova – solicitare buget de stat: 16,03 milioane, alocare locală: 5 milioane
- Drobeta Turnu Severin – solicitare buget de stat: 40 milioane, alocare locală: 58 milioane
- Galați – solicitare buget de stat: 6,3 milioane, alocare locală: 2 milioane
- Gheorgheni – solicitare buget de stat: 7,9 milioane
- Făgăraș – solicitare buget de stat: 2 milioane, alocare locală: 1 milion
- Focșani – solicitare buget de stat: 28,6 milioane, alocare locală: 2,9 milioane
- Iași – solicitare buget de stat: 245 milioane, alocare locală: 142 milioane
- Mangalia – solicitare buget de stat: 16,06 milioane, alocare locală: 1,7 milioane
- Miercurea Ciuc – solicitare buget de stat: 4,06 milioane, alocare locală: 540.000 lei
- Oradea – solicitare buget de stat: 71,7 milioane, alocare locală: 26 milioane
- Pitești – solicitare buget de stat: 51,5 milioane, alocare locală: 21,7 milioane
- Ploiești – solicitare buget de stat: 83 milioane, alocare locală: 27 milioane
- Râmnicu Vâlcea – solicitare buget de stat: 2,6 milioane, alocare locală: 952.000 lei
- Rădăuți – solicitare buget de stat: 21,7 milioane, alocare locală: 7,8 milioane
- Suceava – solicitare buget de stat: 5 milioane, alocare locală: 27,9 milioane
- Timișoara – solicitare buget de stat: 351,2 milioane, alocare locală: 70,3 milioane
- Tulcea – solicitare buget de stat: 38 milioane, alocare locală: 5 milioane.
Edilii mai cer de la guvern și reglementarea unor soluții legislative imediate pentru iarna 2021-2022. Un exemplu ar fi asigurarea combustibilului pentru CET, indiferent de natura acestuia, care să nu poată fi condiționată de o plată în avans, către furnizorii UAT-urilor, dar și un comportament contractual unitar din partea Romgaz S.A., în ceea ce privește MWh și condițiile de livrare a gazului metan către CET Sud.
Ei au mai cerut și formarea unui cadru legal pentru ca unitățile administrativ teritoriale care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice să se poată împrumuta din Trezoreria Statului, pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcționării acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.
Cei 25 de primari de municipii au solicitat banii pentru plata în avans a unor cantități de combustibil, plata datoriilor restante la furnizorii de combustibil și susținerea subvenționării costului gigacaloriei.
Colterm are datorii de sute de milioane de lei, din care 76 de milioane de lei doar la E.ON Gaz, care a decis ca marți să oprească robinetul de gaz pentru Colterm. 64 de milioane sunt datorii istorice, cu tot cu penalități.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Premierul Cîțu a rezolvat doar declarativ problema Colterm. Dominic Fritz caută soluții la București
Trimite articolul
Xprimar retardat sa ceri 90 milioane de euro de la bugetul de stat pentru o firma falimentara ca si colterm . daca ar primii suma si ar imparti pe 56.000 de gozpodarii ar veni 1300EUR / gospodarie suficient pentru a dota toate cele 56.000 gospodari cu centrala proprie dupa care binenteles suma sa fie recuperata in rate timp de un an cu o dobanda modica !!!!! dupa un primar prost a venit altul !!!!
-
Esti cam redus baiatule…De unde ai scos tu 56000 de “gozpodarii” ? Si 90 de milioane de euro? De unde ai scos cifrele astea? Cred ca nici nu sti sa scri 90 de milioane dar tu iti permiti sa dai sfaturi legate de administratie locala
-
Om rau ce esti! Aia 9 directori ce fac? Ei nu au familii? Masinile alea de serviciu cui raman? Din pacate lumea nu intelege si pune presiune artificial pe primarie ( pana la urma vorbim poate 50000 de voturi). Aia 90 de milioane puteau fi investiti in instalatii eficiente pentru institutiile de stat, iar pt abonati exista deja programe de la distribuitorii de gaze pt plata in rate. Dar la noi cine ofera mai multe pomeni ala e zeu. Nu conteaza ca pentru fiecare leu dat moca, se fura 4 lei. Oricum povestea se va ripeta in fiecare an…
-
@unualtu Doar proiectul te costa cam 3600 RON (adica partea de hartii si aprobari). Centrala cea mai slaba e 2000 RON.
-
Pai domnule Zoltan,nici acum nu ti ai dat seama ca traim in tara prostilor?
Pai costa hirtiile mai mult ca componentele instalatiei de incalzire.
Solutia ar fi montarea centralei,a caloriferelor a tevilor si robinetelor si alimentarea de la o butelie de gpl , scapi de hirtii si iti controlezi costurile,pentru ca sti exact cit ai platit,si platesti exact cit consumi,pentru ca nu ai factura cu toate timpeniile inventate acolo,in plus de consum.
La tara multi oameni au ales aceasta varianta,nu de acum , ci de ani de zile , exista firme care iti monteaza in curte o butelie mare,in custodie,si vin regulat si iti citesc contorul.
Dar traim intr un ocean de prostie.-
In orice tara civilizata, cand e vorba de chestii periculoase, gen instalatii de gaz sau linii de inalta tensiune, masurile de prevedere si procesele ce trebuie urmarite ca sa se asigure o instalare si-o exploatare sigura sunt complexe si costisitoare. O centrala, in mod esential, e ectronica de cativa lei, un arzator de gaz si-o spirala, plus tabla pentru caroserie, adica e normal sa fie ieftina, mai ales ca si daca-i marca europeana tot e facut majoritatea din ce-i inauntru in China. Matale probabil n-ai vazut niciodata ce poate face o amarata de explozie a unei conducte de gaz mici, de-aia zici prostii.
-
In primul rind noi nu traim intr o tara civilizata,si nici nu o ajungem sa traim intr una.
Apoi daca citesti ceea ce am scris mai sus,varianta cu butelia in curte,butelie lasata in custodie de un furnizor de gpl,acesta nu te leaga la gaz decit daca esti in legalitate.
Iar o centrala pe gaz moderna are tot felul de protectii care o fac sigura pentru utilizare,iar montarea unor detectoare de gaz performante reduc riscurile la zero.
Bineinteles ca daca intrebi un specialist,o sa iti faca capul mare doar ca sa te tunda la zero la bani.
Si cum am spus , la tara multi au centrale pe,gaz alimentate de la o simpla butelie de aragaz,si nu de acum,ci de mult timp.
-
-
-
-
Asta ar trebui sa fie strategie la nivel national. Sa se evalueze daca merita centrala de apartament, de bloc sau de cartier. Dar donimic frig tot ce face e sa continue sifonarea de bani publici. Nu i-a dat afara pe toti directorii de la colterm, cum nu i-a dat afara nici pe aia din primarie. Totul e o cacealma iar ei sunt toti pe o mana. Acum a venit randul usr sa suga bani publici si, contrar oricaror sperante am avut, nu sunt cu nimic diferiti de pnl si psd. Au primit sansa si au aruncat-o la gunoi. usereul are doar incompetenti si lipsiti de experienta, iar din programul pentru care au fost votati nu s-a facut nimic. In schimb, ne-au bagat taxa de parcare peste tot, ne maresc impozitele, sparg bani pe festivaluri homo si alte mizerii pseudoculturale.
Asadar, nu exista interes pentru rezolvarea corecta a problemelor. Macar robetele, cat de maimutoi a fost, nu ne-a facut asemenea probleme. Nu stiu daca actualul primar va apuca sa duca la capat mandatul, insa e clar ca e blat cu psd care nu initiaza demersurile pentru suspendare. De pnl nici nu mai spun. Si asta pe spatele nostru, al timisorenilor ca platim taxe si impozite. -
Problema cu centralele de apartament e ca polueaza (chiar si cele moderne) si trendul in Europa e sa fie interzise in urmatorii ani.
Eu nu am auzit o solutie vialbila si realista pt colterm sau o alternativa pt cetateni, nu cred ca exista. Trebuia gandita o strategie de acum 20 ani, nu ii ca si cum doar anul asta a aparut.-
Solutiile aplicate, sau preconizate a fi aplicate, pe termen lung, sunt o izolare cat mai buna a cladirilor cuplata cu incalzire electrica sau cu agent termic de la centrale orasenesti in cogenerare, plus recuperare de caldura de la instalatii industriale, cel putin pentru zone de blocuri – au si occidentalii blocurile lor, numa’ ca nu-s asa urate ca ale noastre.
Personal, desi aveam proiectul pentru centrala de apartament pe gaz gata, in momentul in care se urneste asociatia de proprietari sa facem izolatie o sa-mi pun centrala electrica. Deja e mai ieftin MWh de curent electric decat cel de gaz, cu izolatie consumul va fi suficient de mic incat cu toata subventia primariei curentul electric tot sa fie mai ieftin. Singura problema de ca s-ar putea sa ma lovesc e sporul de putere pe care tre’ sa mi-l aprobe operatorul retelei de distributie a curentului electric. Am avut insa de curand treaba cu ei pe alta problema (o casa la tara, tot in Timis), si, dupa experienta aia, cu exceptia cazului in care chiar exista dificultati tehnice extreme, ma astept ca si aia sa se rezolve rapid. Procesul, ce-i drept, nu-i simplu (chestie care e de bun simt, la un sistem atat de complex cum e reteaua de distributie a energiei electrice din mai multe judete), da’ daca te informezi si te tii de el, pasii merg rapid unul dupa altul, si fara dificultati.
-
-
Asta inseamna sa fii BĂGĂTOR ÎN SEAMĂ… amator de profesie, atotcunoscator de bodegă, nepriceput la nimic cu adevarat😉
-
Minciuna verde. Restrictii sau se ia curentul.
Iar se lasa cu inchideri si restrictii, Covid19. Restrictiile si inchiderile sunt masuri menite de a reduce consumul de energie electrica. Paonurile solare produc mai putina energie electrica pe timp de iarna iar consumul creste. Ne paste un blackout, o pana de curent electric, care poate sa dureze zile/saptamani.
Centralele pe carbuni si atomice sunt scoase din uz din cauza vechimii iar altele noi nu se mai construiesc pentru ca statele, capusate de bugetari, sunt falimentate, nu mai au bani pentru investitii, si nici chef.
O centrala atomica sau pe carbune costa miliarde de euro, statul doar incaseaza, nu mai investeste sume mari, iar privatii nu investesc de frica statului care pune impozite tot mai nesimtite pe absolut tot ce se consuma. In plus exisata si riscul, real, a nationalizarii.
Minciuna asta verde, ecologista, isi are radaciniile prin Germania unde doar pensiile bugetariilor, a functionarilor de stat, depasesc suma de 1200 de miliarde pe an. Doar pensiile!!! Alea da pensii nesimtite.
Pentru a face fata situatiei, statul german umfla PIBul artificial, prin migratie masiva, mai ales musulmani si africani, care consuma mult,inclusiv energie electrica, dar produc putin, ca si locurile de munca sunt limitate. Se consuma mai mult se si incaseaza mai mult impozit pe produse. Ei sunt alimentati de restul populatiei, prin cresterea impozitelor si a taxelor.
A aparut minciuna ecologista cu energie electrica produsa de solare si eoliene, doar ca energia produsa este greu de stocat, inmagazina. Nu e soare si vant nu mai ai nici curent. Simplu.
Cumva ar fi functionat totul daca nu aparea si masina electrica. Probabil ca asta la asta nu s-au gandit desteptii, nu a fost in plan. Asa se si explica faptul ca nemtii, francezii si alte tari producatoare de automobile au fost luati prin surprindere de cei de la Tesla si au ramas cu ani in urma cu tehnologia.
Elon Musk este un smecher care a mizat pe minciuna verde, ecologista, si a facut profit maxim si i-a si bagat in corzi pe mincinosi, verzi de ocazie, verzi de vreme buna, cu mult soare si vant, alde Merkel(care defapt e conservativa).
Alti profitori: semitii cei iluminati care transfera toata saracia si criminalitatea in Europa. Ei defapt, mai ales jidanii cei iluminati, stau in spatele marii minciuni ecologiste. I-au bagat pe teava pe fraieri cu tot felul de minciuni de viitor, exemplu Marea Resetare, Planul Kalergi, si de alea…
Collateral Damage, victime colatereale, este populatia alba, crestinii mai ales, ca intre timp s-a trecut chiar la exterminare prin vaccinare fortata.
Nu are nici un rost sa va puneti speranta in Putin ca el este inconjurat de evrei rusi, cei mai periculosi. China viseaza sa controleze lumea. Instrumntul, atata a rusilor cat si a chinezilor este Germania penetrata de serviciile rusesti, chineze, evreiesti, arabe,.. Mai rar o tara asa de vulnerabila. Vorba aia unde is bani is si curve..
-
Ia- ti medicamentele sau macar interneaza- te, daca zic ca esti doar prost, apuca- te din nou de scoala. Sistenul a dat chix cu tine.
-
Deci i a sa vedem noi putin despre cerinta domnul primar do si nimic,un nimic mare de tot,pai ne povestea ca are nevoie de aproximativ 5 milioane lei pe saptamina,si avem in fata noiembrie,decembrie,ianuarie,februarie,martie si sa spunem si jumatate din aprilie,deci avem groso modo 25 de saptamini , si 25 de saptamini inmultit cu 5 milioane lei ne da 125 milioane.
Nu mai vorbim de faptul ca incepind cu decembrie vin facturile si lumea in principiu plateste,ca asa este romanul,chiar daca nu beneficiaza de servicii decente,tot plateste.
Ca romanul inca este tolerant.
Pai domnule do si nimic de la 350 la 125 este ceva distanta.
Pai vreo 225 milioane.
Eu am totusi o necunoscuta,nu stiu daca in cei 5 milioane pe saptamina intra si carbunele,dar cum am spus din decembrie vor intra banii beneficiarilor de grozavele servicii ale coltermului.
Oricum ai lua sint multe necunoscute.
Si cine va plati cei 350 de milioane lei , asta pe linga vreo 70 milioane de euro cit are datorii acest colterm.
Si nu este nici un vinovat.
Mai tineti l in viata pe acest colterm un an sau doi sau cit o fi,nu veti face decit sa il ingropati in datorii si mai mult.
-
Vezi ca ai uitat datoriile istorice, vreo 300mil!
-
N-a uitat. Doar le ignora. Pe-aici in majoritate comenteaza doar diversi Gica Contra, de parc-am fi in campanie electorala.
-
Daca PMT a solicitat cca.350 milioane de la guvern, atunci de ce se mai scumpeste gigacaloria in Timisoara? Asa as vrea sa fiu si eu primar, sa incasez salariul, sa nu am habar de nimic, sa dau vina pe “greaua mostenire”, iar dupa 1 an realizari zero. “Realizari” marirea impozitelor si a taxelor, cresterea pretului gigacaloriei, cresterea tarifului ptr. parcarea autoturismelor, desi nu ai locul de parcare asigurat, mizeria din oras, parcuri neangrijite, carosabil si trotuare degradate, etc.
-
Vezi ca te tot repeți cu aceleași inepții contabile de agiamiu.
-
Bai prostovane,daca esti prost de bubui tine ti gura ca nu pot dormi vecinii.
Ai doua clase ca trenul pentru ca nu poti urmari un calcul aritmetic.
Du te la scoala,si peste vreo 20 de ani da ti cu parerea.
Ce nu este adevarat in
comentariul meu?
Nu am nici o treaba cu mario,daca ai avea ceva in cap dar il porti doar sa nu iti ploua in git ai observa asta lejer.
Si nu am nici o treaba cu coltermul dar ma deranjeaza tupeul maxim prin care acesti indivizi de acolo cer sume uriase de bani , doar ca sa mai reziste ceva timp,cind stiu foarte bine ca nu este nici o sansa de a plati banii acestia.
Trebuie sperat ca undeva mai exista oameni lucizi care nu vor arunca cu sutele de milioane de lei.
-
-
Banii de la guvern sunt o solutie temporara. Daca primaria-i primeste, poate reuseste sa scoata Colterm din insolventa rapid. Aia schimba si relatia cu furnizorii, in sensul ca dupa aia se pot face mai usor contracte pe termen mai lung, cu pret fix pe durata contractului.
Da’ scoaterea Colterm din insolventa nu rezolva cauzele care-au dus Colterm in insolventa. De ani de zile, din ce stiu eu cu ani buni inainte de 2015, numa’ nu stiu exact de cand, cat platim noi pe caldura plus subventia de la primarie nu acopera costurile de productie ale Colterm – de-aia a ajuns Colterm cu sute de milioane de lei datorie, ca Robu a refuzat sa scumpeasca caldura, desi stia ca datoriile Colterm cresc de la an la an.
In plus, la cat e gazul acuma, pe piata europeana, nici macar pretul gazului nu e acoperit de cat platim pe caldura plus subventia de la primarie. La gaz insa se adauga o gramada de alte cheltuieli ale Colterm (inevitabilele pierderi pe traseu (care si sa fie instalatiile facute de NASA si tot ar exista, chiar daca ar fi mai mici), costurile cu intretinerea – orice instalatie de gen se strica, si la cati kilometri de conducta are Colterm in grija, problema nu e daca se strica ceva intr-o zi, ci unde, instalatiile din centrala, care si alea au nevoie de verificari periodice si reparatii).
Asa ca daca nu se scumpeste caldura, e doar o problema de timp pana cand Colterm iar ajunge in insolventa, ca da caldura mai ieftin decat o poate produce.
De-aia trebuie scumpita caldura, ca altfel peste cativa ani iar suntem de unde-am plecat.
Si ceau mai cerut ?
-
Ceau si du-te acasa! Ia o carte de gramatica.
de ce nu ai cerut 800 milioane, 900, daca tot esti pus pe cerut? lol. oricum o sa iei pla-n brate.
Dar oare celalalte Municipi nu au aceleasi probleme
Minus opera de arta a primarului ales care tot facea pelerinaje la Bucuresti si a rezolvat problema Colterm si a mai adus o prima de merit de 21 milioane de euro (A se citi amenda)
Primar SPECIALIST USR
Viceprimar trei noaptea USR
Timișoara – solicitare buget de stat: 351,2 milioane, alocare locală: 70,3 milioane
Primarita prea hulita din PSD
Craiova – solicitare buget de stat: 16,03 milioane, alocare locală: 5 milioane
Primar PNL
Craiova – solicitare buget de stat: 16,03 milioane, alocare locală: 5 milioane
Primariile aste consuma alt gaz si alt carbune???
Sau au facut stocuri de carbune si contracte de gaz asta vara
Si chiar nu inteleg dece cer ei asa o suma stronomica pentru Colterm ca tot zic ca au platit certificatele,ei sant cu plata la zi si alte BALIVERNE
O sa le dea guvernul numere de inmatriculare suedeze ca ei sant incompetenti
Ca pentru festivale GAY.migranti,turnuri de apa cu vedere spre groapa de gunoi numita Timisoara si sa nu uita sistemul stufos umplut cu SPECIALISTI din primari
-
Că prea le tot răscalculezi…
-
Citez dintr-un articol TION, din 2019: “Colterm avea datorii de 197 milioane de lei la 1 iulie 2012, la începutul primului mandat al primarului Nicolae Robu. Șapte ani mai târziu, datoriile societății de termoficare au ajuns la 241,5 milioane de lei, tot la 1 iulie, dar în 2019. Adică au depășit 50 de milioane de euro. Și tot fără a lua în calcul creanțele, ne-au transmis reprezentanții Colterm.”
Carevasazica, Colterm avea datorii uriase inca din 2019 (250mil lei). Cel mai probabil, suma mare solicitata de Fritz are ca scop si acoperirea datoriilor istorice COLTERM.
-
Nu uita ca Ponta s platit datoriile in 2015 sa poata face imprumut FMI si Lae Boscherarul Tractorist tot a mai facut datirii de sute de milioane. Dateke contabile sunt publice.
-
Idioții cer. Noi prostii, plătim. Buna treaba. Fritz – demisia și pleacă acasă. Ești o rusine !
E de ajuns sa comparam cu cerintele oricarei alte localitati si sa ne dam seama ce dement poate sa fie fritz. Omu e complet paralel cu realitatea si cu bunul simt. Se aduna acolo 10 insi in usr care isi dau dreptate unii altora in toate aberatiile debitate, mai au fiecare cativa zeci de prieteni care le dau dreptate…si uite asa au impresia ca aia e realitatea. Exact ca ceausescu se comporta astia. Doar ca ala era 1, astia sunt mici ceausesti wannabe ce au ajuns sa conduca un oras si sa ii decida soarta. Incredibil in ce situatii aberante poate duce un vot.
Mai scria un consilier userist cum e treaba la nivel mondial si ca d-aia stau timisorenii in frig. Ignorand complet amenda luata de fritz cat toate datoriile colterm avute la eon, din pura lui nesimtire. Nimeni altcineva nu e de vina pt amenda aia decat fritz. Uitand iarasi ca nu s-a mai intamplat niciodata in istorie ca o companie ce asigura caldura intr-un oras sa fie bagata in insolventa in buza iernii. Deliberat total. Oare daca fritz era racordat la colterm mai facea asa ceva? Plus tzutzarii din jurul lui, toti bine merci cu centrale proprii. Ei povestesc cum sta treaba. Incredibil pur si simplu.
Oare ce mai trebuie sa faca fritz astfel incat si ultimii talibani ramasi de partea lui sa admita ca e un impostor de care trebuie sa scape timisoara? Nu o sa ingroape doar usereul la nivel local, ci o sa ingroape tot orasul. In frunte cu babeta aia pensionara senila militaru ce sta toata ziua pe facebook si nu rateaza nici o postare sau articol fara sa comenteze. Bai fratilor dar in ce hal s-a ajuns. Ce jivine au putut sa iasa in fata si sa ne explice cum sta treaba.
-
Omu cere cat cere ca sa vada cat capata. Daca se ducea si cerea 50 de milioane si capata jumatate, n-ajungea nici cat sa trecem prin iara. Asa, daca capata macar un sfert, sa scoata Colterm din insolventa n-ajunge, da’ sa trecem prin iarna poate.
-
Gandire de bisnitar,ce sa pretinzi, o nota de fundamentare serioasa? de la cine, de pa latcau care face studii ca sa-i acopere deciziile deja luate? las’ ca pe consilieri ii cumperi la bucata daca trebuie, ce atata democratie, ne incurca, luam noi decizii si mai vedem cum o scoatem din pix si din hau hau userist. Asta cre ca se cheama “revolutia bunei guvernari”, vai steaua noastra.
-
Fritz cere de la guvern aproape suma de bani pe care o cer celelalte orase la un loc. Si asta demonstreaza inca o data cat este Fritz de limitat, de incompetent de lipsit de logica si bun simt. Vai de soarele nostru.
Baga Fritz orasul in datorii cat se poate dupa care il va vinde in natia mami lui
-
Oricum este mic copil fata de citu.Ala a bagat datorii pentru citeva generatii.Si mai vrea…
-
Nici nu ar fi rau sa fim sub conducere germana, ca romanii am vazut cat se pricep la administratie: ZERO.
cu exceptia Brasovului orasele din Banat si Ardeal au primit cu mult sub sumele solicitate…bine a la D.T.Severin se poate dublu
-
Degeaba se aloca dublu la D. T. Severin, manhattanezii mor de frig in Timisoara si comenteaza pe TION pana se incalzesc de la efort.
Ok si intrearea mea este ce o sa se faca cu banii. Ca doar sa imprumuti sa acoperi datorii nu merge. Cand vedem si noi un plan de restructurare al Coltermului? Da problema sunt si tevile vechi de pe vremea raposatului, dar si instalatia in sine ce nu este eficienta.
Daca Domnul Primar mai vrea sa-si spele imaginea sa rezolve aceasta problema a instalatiei vechi si care nu mai este eficienta.
-
Cum poti avea asemenea pretenti??Uitate putin in urma pe articole si vei vedea realitatea prostie a celor care conduc primaria si lucrarile din oras.Pe o strada reparata recent constructorul a spus ca ar fi cazul si inlocuierea magistralei de incalzire din subteran nu sa se toarne asfalt si dupa aceia sa se fisureze sau sa aiba o avarie conductele.Raspunsul “COMPETENTILOR SPECIALISTI” a fost ca de 10 ani nu a fost nici o avarie pe traseul respecti
-
Asta inseamna sa fii “obiectiv”
Pe gunoiul de Serpe (director Colterm) il ia cineva la intrebari sau doar de Fritz va luati ca tap ispasitor? Va reamintesc ca ROBU a fost primar pana anul trecut, in caz ca ati uitat, lacheilor! Iar Serpe si cu gasca de directori imbuibati si-au schimbat chiar recent parcul de masini cu unele noi, de asta nu ziceti nimic. Sunteti niste penali ignoranti!
-
Nu le caut scuze conducerii Colterm masini nu aveau de ce sa isi ia avand in vedere situatia dezastruoasa in care se afla insa 21 de milioane de euro amenda adaugata la datoriile isotrice( care apropo sunt o treime din cat au cerut ei la guvern acum pentru iarna asta, cheltuiti pe amenzi dinc auza indolentei/incompetentei) sunt performanta lui Fritz si Latcau oricat ai incerca sa le cureti dosul cu limba useristule. Daca faceau specialistii astia un plan de reesalonare a datoriilor cu e.on pana gaseau o solutie permanenta pentru colterm desi Latcau parca daca il trezeai la 3 dimineata iti recita din planul lui de salvare al colterm, si nu bagau firma in insolventa (ca sa nu mai plateasca penalizari, ca ei atat stiu din administratie) contractul de furnizare al gazului ar fi continuat si timisorenii nu ar fi rabdat si vor rabda frig in iarna asta insa pe specialistii de mai sus i-a durut in basca de 50k de timisoreni. Oamenii noi.
-
Asa e circulara de partid. Am citit de vreo 7 orase mai mari sau mai mici care au probleme cu asigurarea incalzirii si apei calde. Am retinut cateva nume de societati de termoficare. Dar nu era mentionat niciun nume de primar care sa fie vinovat de situatie. Probabil ca faceau parte dintr-o echipa mai castigatoare. La Timisoara – tir incrucisat! Oare cine il dirijeaza?
-
N-au treaba majoritatea celor ce comenteaza pe-aici cu realitatea. Daca te uiti, la absolut toate articolele care zic de ceva nasol, e stup de comentarii anti-Fritz. Cand a aparut si-un articol in care se anunta c-a facut Fritz rost de gaz pe-o saptamana, zero comentarii. Astia de comenteaza pe-aici majoritatea se cred in campanie electorala. Atata numa ca caravana trece oricat ar latra cainii.
-
vrei sa spui ca s-a laudat fritz, nu ca a facut. Dupa bunul obicei, se lauda cu efortul altora. Vezi ca ai niste userisme maro in coltu gurii.
-
E o aberatie sa ajunga banii la guvern si sa-i aloce ei cum vor. La fel e o aberatie sa ajunga banii la UE si niste birocrati sa-i imparta dupa interese ideologice.
Doar in uniunea sovietica mai era asa; tot controlul la centru. Si in general in regimurile totalitare exista o frica de a avea oameni, localitati, regiuni independente.
-
Esti in eroare stimabile… absolut toti banii din taxe, impozite, amenzi, etc – tot ce se produce local, intra direct in bugetul locat, in proportie de 100%. Singura exceptie e la impozitul pe vehicule, unde 60% raman local si 40% se duc la judet. Nu pleaca nimic la “centru”. Statul se finanteaza din alte surse, gen TVA. Are Bucurestiu destule bube, dar in administratia locala nu mai are nici o implicare de muuulti ani.
-
nu e adevarat. taxele mari nu raman local. impozitu pe salariu, impozitu pe profit, TVA.. toate merg la bucuresti.. Ca aia o suta de lei impozit pe cladire raman la timisoara e mizilic.
-
bade ioane, vezi sa iei in calcul si subventiile de la guvern din fiecare an, macar alea pt. asistenta sociala, ca Lae era sa si-o muste cu cotele defalcate vs subventii. Potoliti-va, ca nu-i chiar asa.
-
-
Nu mai minti comunistule. Eu platesc la stat din salariu 3 mii de lei lunar la stat. asta toti merg la bucuresti. dupa aia platesc peste o mie lunar TVA pe tot ce cumpar. astia iara merg la bucuresti. Lejer 50 mii pe an. La bugetu local dau cateva sute de lei pe an pentru masina si casa.
-
@taxe, intamplator nu sunt comunist 🙂 dar tu, usr-ist veritabil, faci cam tot ce (pare) ca puteti … insultati din start, fara sa rumegati putin informatia … ce am spus eu e absolut corect, insa tu, usr-it foarte “informat” crezi ca taxe/impozite locale platesc doar persoanele fizice! Anul trecut Timisoara a avut un buget de 2.2 miliarde, anul asta de 1.4 miliarde, grosul nu vine de la cetatean, vine de la firme! Iar aia 3000 de lei ce zici ca-i dai lunar din salariu la stat nu sunt impozite locale stimabile sunt asigurari (grosul la sanatate) … care sunt oricum alta poveste. E absolut firesc ca TVA sa se duca la “centru”, asa e in toata europa, din ala se plateste armata, politia, smurd, etc …
-
-
-
A, nu exagerati, exista descentralizare. De exemplu in cazul imigrantilor ilegali care si-au parasit tarile ca sa vina in… Timisoara. Nu in Romania, nu in Timis, nici vorba de Europa occidentala. Pentru Bucuresti afluxul de imigranti este strict problema Timisoarei. Ca dovada, in Craiova nu exista problema imigrantilor ilegali. Si e trist, ca i-ar putea invata pe localnici despre rutele bune spre Banat.
Sigur va primi un picior in dos.
Referitor la pretul gazului natural: in 2002 a fost 9$/mbtu iarna 3$ vara. in 2005 a fost 15$ iarna 6$ vara …in 2007 13$ /7$ . Dupa asta pretu a scazut considerabil. In 2014 a fost 6$ iarna 3$ vara in 2018 a avut un varf de 4.6$ doar. In vara asta se putea cumpara cu 2.6$, acum e 5.3$.
Minciuna marxistilor ca pretul a crescut e nejustificata. Orice societate care are nevoie de gaz semneaza contractu cu multe luni inainte. Nimeni nu cumpara la pret speculativ iarna. Doar cei care vor sa sifoneze bani de la buget prin firme capusa cumpara can pretu e maxim.
-
Da, insa vorbesti despre indicatori de bursa din USA. In Europa, regulile-s putin diferite. In timp ce NG1, de exemplu, este la 5.44, cu anumite fluctuatii, in Europa avem un cost deloc neglijabil legat de pretul gazului de import: 22.84, valoarea medie din Septembrie.
In mod ciudat, Romania ca producator, se raporteaza la preturile de import…Asadar, evolutia este oarecum normala pe anumite piete, dar este complet disproportionata in Europa.
La Ceptura oamenii trebuie sa se incalzeasca singuri. Jumatate din Romania plateste sa i se faca fantana in curte. Numai la voi si la bucuresteni e necesara pomana de la guvern.
Nu erati voi de dreapta, penetisti, penelisti etc? Nu faceati voi maidan sangeros cand va putzea comunismul? Acum vreti comunism, adica sa va bage poporul roman caldura pe teava?
-
pomana e sa aiba ce fura. Ca populatia plateste gigacaloria mai scump decat daca ar avea centrala. Asta in conditiile in care o parte din caldura e produsa din carbuni si pacura care e mai ieftina decat gazu
Ceva nu se potriveste:
Daca-s circa 51000 de apartamente bransate, cu un consum mediu de 1.5 gigacalorii/luna, avem un consum total de 9*51000=459000 gigacalorii. La un pret de productie de 340 lei, rezulta un cost de productie total de circa 160 milioane pentru a produce energia necesara pentru a “trece iarna”.
Prin urmare, restul de aproape 200+70 milioane sunt pentru a produce agent termic pentru institutiile de stat, care folosesc serviciile COLTERM?
Dar calculul se bazeaza pe pretul de productie, care include si alte componente. Prin urmare, costul materiei prime este ceva mai jos, probabil pe la 120mil. (doar pentru apartamente, 6 luni x 1.5 gigacal/apartament)
Dar… Oradea, cu un numar putin mai mare de apartamente racordate, are in vedere un total de 98 mil lei.
Parca ceva nu se leaga…
Dintre cei 56000 de propritari cel putin 20%puteau sa-si puna centrala de aparatamnt si platea cat consuma dar probabil cele 56000 de apartamente sunt pentru chiriasi. Mi se pare lene si delasare sa stati la mila statului si sa va vaitati.
”Cele 25 de municipii au cerut, de fapt, 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat. Aproape jumătate din sumă au cerut-o primăriile Timișoara și Iași”
Bravo, uica Ionelaș! Da, pe primele locuri la cerșit – mai bine zis la ciordit din buzunarul celor din jud. Constanța (județ care contribuie la bugetul statului cât banatul și ardealul la un loc), din Ilfov, Prahova ș.a. – sunt Cimișoara și Iașiul, dar trebuie să recunoaștem că ”tăt banatu-i fruncea” la ciordeală (și numai la ciordeală!) cu cerșetoria aia de 351 mil.! De ce să le dea bani acestor păduchioși, de exemplu, cetățenii din Sud?!?! Contribuția județelor din Sud (FĂRĂ București!) la bugetul central este de TREI ORI cât cea a banatului și ardealului împreună (insist, analfabeții funcțional sau… analfabeții propriu-ziși să facă bine să nu confunde, ca de obicei, taxele și impozitele cu PIB, cifra de afaceri ș.a.!). Este o întrebare pe deplin justificată, pentru că specia numită ”Bronzatus-banaticus” s-a remarcat doar prin comportament de troglodit, lăudăros, gălăgios, agresiv și ofensator la adresa regățenilor. Pe scurt (și… tradițional!), un comportament ”ca la ușa cortului”, normal pentru ”educația de șatră”. ”Bronzatus-banaticus” ar trebui să primească un șut zdravăn direct în fundul lui maroniu, iar șocul să-i închidă gura aia mare și la fel de maronie.