Aleșii municipali s-au întâlnit miercuri în ședință de îndată, pentru a acoperi definitiv deficitul secțiunii de funcționare a bugetului local în anul 2018, în sumă de 2.260.583,68 lei din excedentul local al anilor precedenți. Era ultima zi când se putea face acest lucru.
Conform reglementărilor naționale în vigoare, abia miercuri s-a închis anul financiar 2018. Prin urmare, PMT a trebuit să facă ajustările de rigoare.
„La nivel de casă, noi am cheltuit un pic mai mult decât am încasat efectiv în 2018. Diferența aceea, în valoare de 2,26 milioane de lei, reprezintă bani pe care evident că noi i-am avut la dispoziție, reportați ca excedent de la sfârșitul anului 2017. Deci i-am avut și i-am cheltuit. Numai că normele acestea fiscale cer ca la sfârșit de an, când ai din nou excedent, în primul rând să pui la loc ce ai cheltuit ca excedent reportat din anii anteriori și diferența poți să o cheltuiești tot în contul anului trecut”, le-a explicat Nicolae Robu aleșilor locali.
Potrivit primarului, ajustările de buget trebuiau făcute pentru ca PMT să încheie financiar anul 2018. În 2018 primăria a cheltuit o anumită sumă pe funcționare, iar o parte mică din ea a fost luată din excedentul din anii precedenți, adică banii rămași necheltuiți.
„Am aprobat ca ceea ce a rămas din acel excedent să fie cheltuit în continuare pe funcționare. Că noi mai avem plăți de făcut, dar nu mai aveam din ce să le efectuăm. Cum am ajuns în situația de aparent excedent? Prin faptul că Trezoreria, la un anumit moment, în ultima parte a anului nu mai permite plăți, dar nouă ne-au intrat bani. Regulile fiscale sunt că până în 9 ianuarie se fac aceste ajustări. Toate operațiile de plăți respective se fac în contul anului 2018”, a mai explicat edilul-șef.
Primarul spune că nu sunt probleme cu salariile funcționarilor din primărie și că ele au fost virate deja, urmând să le intre în 10 ianuarie în conturi. PMT a cheltuit totuși în 2018 mai mult decât a încasat.
„Sunt operațiuni de rutină, tipice pentru sfârșitul de an. Am cheltuit mai mult decât am încasat efectiv în 2018, dar nu mai mult decât veniturile pe care le aveam, pentru că noi mai aveam această componentă din veniturile totale, moștenită din 2017. Sunt 2 milioane și ceva. Numai ca legea cere ca dacă ai bani în plus la sfârșitul anului, prin faptul că ți-au intrat sume și tu nu ai avut voie să le plătești, în primul rând să reconstitui acel excedent de la sfârșitul lui 2017”, a mai explicat Robu.
Proiectul a fost aprobat cu 21 de voturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!