Opt construcții modulare cumpărate de Primăria Timișoara zac de câteva luni bune într-un depozit al STPT. Cel cu numărul nouă încă nu a venit și va fi, de fapt, un cabinet medical. Fiecare container are grup sanitar cu cabină de duș, corpuri de iluminat, boiler, chiuvetă, geamuri termopan, dar și ventiloconvectoare pentru încălzire și răcire. O bucată a costat aproximativ 18.000 de lei cu TVA, așadar primăria a plătit 144.000 de lei pentru toate, adică peste 30.000 de euro.
Vor mai sta acolo până la anul, pentru că municipalitatea nu a găsit la timp un teren potrivit să le amplaseze. Planul inițial a fost ca acestea să fie puse pe un teren de pe strada Homorod, însă birocrația le-a pus bețe în roate celor din primărie. Era nevoie de PUZ și de alte documentații, așa că s-a găsit un alt teren, pe str. Ovidiu Balea, pentru care există deja o hotărâre de consiliu local care spunea că poate fi folosit pentru construcția de locuințe modulare pe structuri metalice.
Reprezentanții Primăriei Timișoara vor să mute în containere adăpostul de noapte de pe strada Învățătorului, care a fost amenajat într-o fostă centrală termică a Colterm.
„Avem nouă containere pe care vrem să le folosim ca adăpost de iarnă, dar și pentru situații de urgență în ceea ce privește cazarea. Vrem să mutăm spațiul de pe str. Învățătorului, spațiu care aparține Colterm, pentru că nu sunt condiții acolo. Noi îl igienizăm în fiecare an, vopsim, punem linoleum nou, dar nu ni se pare un loc potrivit. Containerele le-am achiziționat la începutul anului și le-am depozitat la STPT. Am avut un proiect pe un teren pentru care era nevoie de PUZ pentru amplasament, am stat să-l punem la punct, dar este prea complicat. Am identificat un alt teren, vrem să punem construcțiile modulare în spate și, dacă se ivește o altă investiție pe fonduri europene, putem folosi acel teren”, ne-a declarat viceprimarul Farkas Imre.
Terenul de pe strada Ovidiu Balea este chiar lângă calea ferată, pe partea stângă lângă pod. Vizavi de șosea, pe partea dreaptă, se află terenurile pe care Primăria Timișoara vrea să le dea gratuit tinerilor până în 35 de ani.
Pentru ca municipalitatea să meargă mai departe cu proiectul, consilierii locali trebuie să aprobe un proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită către Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a terenului situat pe str. Ovidiu Balea nr. 63, în suprafață de 13.063 mp. Este un teren dublu ca suprafață față de cel inițial de pe str. Homorod.
„Acolo am găsit un HCL mai vechi, din 2013, pentru construcții modulare P+2. Fiind construcții modulare, pot fi mutate oricând. Este un fel de refugiu acolo, un teren la marginea orașului, pentru a nu crea deranj”, ne-a mai spus Imre.
Potrivit viceprimarului Timișoarei, anul acesta va funcționa în continuare adăpostul de noapte de pe str. Învățătorului, pentru că procedurile sunt consumatoare de timp și nu este timp suficient pentru amplasarea containerelor pe str. Ovidiu Balea. În adăpost sunt cazate în fiecare iarnă persoanele care nu au un acoperiș deasupra capului, ca să nu înghețe de frig pe străzile orașului.
„După ce adoptăm proiectul de hotărâre, Direcția le poate amplasa, trecem la utilități, curent, apă, căldură, proceduri care sunt consumatoare de timp. Anul acesta deocamdată rămânem pe str. Învățătorului. Noi am vrut să îl mutăm de anul acesta, dar am avut complicații cu terenul inițial”, a mai precizat Farkas Imre.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, în adăpostul de pe str. Învățătorului intră cam 60 de persoane, același număr de oameni ai străzii urmând să fie cazați și în cele opt containere cumpărate încă de la începutul acestui an.
Primăria Timișoara a mai cumpărat construcții modulare și pentru școlile din Timișoara. În acest an au fost puse în folosință șase containere, folosite ca săli de clasă la Gen. 30. Au costat 110.000 euro, fără dotări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!