Primăria Timișoara a pierdut un proces cu Curtea de Conturi, mai precis Camera de Conturi a județului Timiș, care a stabilit, într-un raport din 2015, că finanțarea cluburilor sportive organizate sub formă de asociații, având printre membri fondatori Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, în perioada 2012-2015, a fost făcută ilegal. Este vorba despre echipele ACS Poli Timișoara, BC Timișoara, HC Politehnica și Timișoara Saracens. Prejudiciul fusese estimat de auditorii Curții de Conturi la peste 35 de milioane de lei, iar prima măsură dispusă de aceștia primăriei s-a referit la stabilirea prejudiciului, iar apoi la recuperarea lui.
Municipalitatea a depus contestație la raport, dar nu a avut câștig de cauză. A mers apoi în instanță, cu două procese diferite, pentru că măsura dispusă de auditorii Curții de Conturi era executorie. A pierdut și-n instanță, ambele procese, unul împotriva deciziei propriu-zise, iar altul pentru suspendarea ei.
Reprezentanții primăriei au decis să dea în judecată echipele sportive finanțate, pentru ca magistrații să stabilească exact cât este prejudiciul. Primăria a deschis patru acțiuni în instanță, câte una pentru fiecare club. Edilul-șef spune că prejudiciul dat de Curtea de Conturi este estimat și că este mai bine ca instanța să decidă valoarea finanțării ilegale și dacă această finanțare a fost ilegală.
„Noi nu avem un prejudiciu stabilit, avem doar prejudicii estimate. Curtea de Conturi stabilește prejudicii estimate. Acestea uneori sunt validate ca atare în instanță de către experți contabili, financiar, judiciar, alteori nu. Uneori, chiar se acceptă că este un prejudiciu, dar nu la valoarea pe care o estimează auditorii de la CC. Nu putem să creăm o obligație fiscală concretă pentru aceste structuri, că nu știm la ce valoare să facem lucrul acesta. Am cerut în instanță să se facă expertiza judiciară. Nu ni s-a aprobat.
Consiliului Județean Timiș, fix pe aceeași speță, cu același avocat, i s-a aprobat. Încă nu e finalizat procesul CJ. Vom vedea. Instanța va stabili cât trebuie, noi nu știm dinainte cât este prejudiciul. Noi considerăm că prejudiciul trebuie stabilit de o entitate neutră, cum este o instanță de judecată. Întotdeauna sunt față în față două părți: una care vrea să recupereze, alta care are de plătit. Cineva trebuie să arbitreze. Trebuie instanța de judecată să hotărască”, a explicat Robu.
În toamna anului trecut, primarul Nicolae Robu anunța că va contracta o firmă de audit pentru ca un expert să stabilească valoarea prejudiciului.
„Primăria are posibilitatea să angajeze un expert independent, dar lăsați dreptul primăriei să procedeze cum crede de cuviință. Au fost cazuri în care s-au făcut expertize, iar instanța nu le-a luat în considerare. Curtea de Conturi nu a fost de acord cu ele, iar instanța nu le-a luat în seamă. Vrem direct instanța să stabilească. Dar care e problema? Nu este normal să te adresezi unei instituții a puterii judecătorești atunci când sunt două părți care nu se înțeleg? Am cerut recuperarea prejudiciului la nivelul la care credem, dar instanța va spune dacă agreează acest nivel pur și simplu sau dacă vrea un altul. Noi spunem prejudiciul estimat de Curtea de Conturi este atât, iar instanța poate să spună da, oblig partea cutare să plătească atât sau poate să spună că face o expertiză judiciară și stabilește ea”, a completat primarul Timișoarei.
Edilul-șef susține că primăria are o singură valoare a prejudiciului, aceea stabilită de Curtea de Conturi, la nivel estimat. Aceasta deși Curtea de Conturi a cerut PMT să stabilească valoarea prejudiciului.
„Noi avem o singură valoare, cea stabilită de Curtea de Conturi la nivel estimat. Instanța poate să spună «eu iau drept precis acest prejudiciu, nu estimat», sau poate să spună «ia să văd eu cât este prejudiciul, că nu neapărat este cât spune Curtea de Conturi». Noi cerem de la toate cele patru structuri cât spune Curtea de Conturi. Vă dați seama cât de absurzi suntem, cerem de la structuri care sunt ale noastre. Este un absurd greu de înțeles, după părerea mea”, a mai precizat Nicolae Robu.
În orice caz, primarul Timișoarei spune că cei din instituția de pe C.D. Loga nu consideră că ar fi vorba de niciun prejudiciu.
„Noi considerăm că nimeni nu a creat niciun prejudiciu. Eu cred că atunci când consilierii locali au votat, că nu eu am votat, răspunderea o poartă cel ce decide. Niciunde în lume nu răspunde cine propune, ci acela care decide. Eu am convingerea că niciun consilier local nu a comis nicio greșeală. Au votat că este oportună finanțarea, că este benefică pentru oraș, și legalitatea e stabilită de alții. Nu de primar, nu de consilierii votanți”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut ce decizii vor lua magistrații Tribunalului Timiș.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/primaria-angajeaza-expert-sa-afle-cat-are-de-recuperat-de-la-poli-si-alte-echipe-dupa-o-decizie-a-instantei/1912945
http://www.tion.ro/raspunsul-de-la-curtea-de-conturi-la-contestatia-primariei-timisoara-nu-pentru-acs-poli-da-pentru-cultura/1617777
Citiți principiile noastre de moderare aici!