Noul bloc achiziționat de Primăria Timișoara pe strada Polonă nr. 19 a avut inițial 129 de garsoniere, dar, pentru că încăperile erau mici, autoritățile au decis să unifice câteva dintre ele. Astfel, din 40 de locuințe cu o cameră au fost amenajate 20 cu câte două camere. Au rezultat în final 89 de unități locative cu o cameră și 20 cu două camere.
Administrația locală a decis ca zece apartamente din totalul de 109 rezultate să fie repartizate ca locuințe de serviciu pentru personalul unor instituții publice, iar restul să rămână locuințe sociale.
Primarul Nicolae Robu s-a deplasat joi pe strada Polonă pentru a împărți primele apartamente persoanelor nevoiașe care au îndeplinit condițiile de acces la locuințe: familii numeroase, oameni cu handicap, evacuaţi etc.
Unii oameni i-au mulțumit cu lacrimi în ochi după ce au primit apartamentele, în timp ce alții i s-au plâns că încăperile sunt foarte mici, mai ales că au mulţi copii. Robu le-a spus că nu sunt locuințe de lux, dar că le-a pus la dispoziție condiții excelente, apartamente cu parchet și termopane, recent renovate, cu băi cu gresie și faianță, și că atât le poate oferi municipalitatea în momentul de față.
„Au fost în total 129 de unități locative cu o cameră, 10 le-am pus deoparte, 40 le-am transformat în 20 de apartamente cu două camere și au rămas 79 cu o cameră la repartizat, plus 20 cu două camere. Problema locuințelor sociale s-a rezolvat într-o foarte mică măsură, dar eu le-am spus și acum oamenilor, și spun întotdeauna acest lucru, problema locuinței trebuie să și-o rezolve fiecare în parte. Nu putem deveni un oraș asistențial. Primăria nu rezolvă problema locuinței pentru mii și mii de cetățeni. Cel puțin în Timișoara nu există o astfel de orientare. Noi înțelegem să îi ajutăm pe cei care sunt în nevoie, dar pe cei care sunt valizi, care pot munci, care-și pot câștiga existența, nu-i ajutăm noi, trebuie să se ajute ei înșiși”, a avertizat edilul-şef.
Asta, în condiţiile în care mii de persoane aşteaptă să primească locuinţe din fondul locativ de stat. Pe listele de la primărie, care urmează să fie actualizate până în toamnă, după noi criterii, au anunţat autorităţile, sunt înscrise peste 6.000 de persoane/ familii.
Cei care au primit locuinţe în blocul de pe strada Polonă vor plăti o chirie modică la primărie, iar Robu i-a avertizat că, în cazul în care nu o vor achita nici pe aceea, vor fi scoşi afară din apartamente.
„Nu vom mai permite să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, când unii nu şi-au plătit chiria luni de zile. Se va interveni foarte prompt. Chiria este de 50 de lei pe lună pentru un apartament cu două camere. Pentru cele cu o cameră este puţin mai mică”, a explicat primarul.
De altfel, o condiție de acces la locuințe a fost ca solicitantul să aibă un loc de muncă.
„Cel mai important criteriu a fost ca titularul să aibă un loc de muncă. De aceea au fost niște criterii mai restrictive. A fost și în funcție de condiția locativă, în funcție de numărul de copii, venitul să fie sub salariul mediu pe economie neapărat, pentru cazurile sociale. Au putut să solicite locuințe toți cei aflați pe cele cinci liste pentru acordarea de locuințe din fondul locativ de stat, prioritate având evacuații. Sunt în jur de 15 cazuri de evacuați. Studiile superioare s-au punctat în plus”, a explicat Mihai Boncea, şeful Biroului Locuinţe al municipalităţii.
„Este o noutate că am pus condiția ca un membru al familiei să aibă un loc de muncă”, l-a completat Robu.
Edilul a părăsit imobilul după ce s-a plimbat prin câteva camere şi a făcut poze cu copiii şi alţi chiriaşi dornici să se fotografieze alături de el…
Primăria Timișoara mai deține și alte blocuri de locuințe sociale în zona Polonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!