Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că a aflat de la radio despre inaugurarea făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, la Bastion, luni, aşa că a hotărât să facă şi el o altă inaugurare, marţi, în partea pe care o administrează municipalitatea.
Bastionul „Theresia” din Timişoara a fost reabilitat complet în cadrul Programului PHARE 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială, fiind vorba de un proiect în valoare totală de 9,73 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro fonduri Phare, iar restul bani de la bugetul de stat, de la CJ Timiş şi de la Primăria Timişoara.
Investiţia a fost începută în anul 2008 de către consorţiul Bennert & Prowa Contracting and Consulting GmbH şi, după mai multe amânări, lucrările au fost finalizate, iată, în octombrie 2010. În 11-12 octombrie a fost programată recepţia la terminarea lucrărilor de execuţie prevăzute în proiect, conform legislaţiei internaţionale, se va semna un proces verbal de recepţie şi se va elibera un certificat în acest sens, după care beneficiarul va primi în folosinţă obiectivul reabilitat. De-abia după expirarea perioadei de garanţie a lucrărilor, care va fi de 12 luni, va avea loc recepţia finală.
„Scopul proiectului este fixarea Bastionului ca punct de atracţie turistic şi pol social major în centrul oraşului şi transformarea sa într-un obiectiv dinamic ce trebuie să devină pentru Timişoara o emblemă, un spaţiu de socializare prin întărirea poziţiei culturale. (…) Proiectul prezintă un puternic impact asupra dezvoltării turismului în Municipiul Timişoara”, a arătat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Presedintele Memorialului vrea un spatiu mai mare
Conform proiectului, spaţiile amplasate în corpul D al Bastionului, aflat în proprietatea Consiliul Local Timişoara, o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi, au ca destinaţie: spaţii expoziţionale, spaţii comerciale şi de loisir, deci de petrecere a timpului liber.
Spaţiile administrate de primărie vor fi ocupate prin licitaţie publică, cu excepţia unui spaţiu, care urmează să fie atribuit, prin hotărâre de consiliu local, Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, după ce fostul sediu primit de asociaţie, de pe strada Emanoil Ungureanu nr. 8, a fost retrocedat. Noul spaţiu pe care îl va primi Memorialul, de la Bastion, de aproximativ 700 de metri pătraţi din spusele viceprimarului Adrian Orza, va găzdui Muzeul Revoluţiei.
Aleşii locali au adoptat deja o hotărâre care prevede modificarea destinaţiei spaţiui deţinut de primărie în Complexul Bastion, pe partea dreaptă, din Muzeul industriei berii, care era dorit iniţial acolo, în Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. În următoarea şedinţă de consiliu local ar urma să fie supus spre aprobare şi proiectul de hotărâre care prevede atribuirea spaţiului.
Preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Traian Orban, este însă în continuare nemulţumit. El a avut un schimb de replici, chiar marţi, la inaugurare, cu primarul Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Adrian Orza, cărora le-a spus că spaţiul pe care urmează să îl primească nu este suficient de mare, că nu va avea loc la Bastion pentru capelă şi Centrul de documentare şi informare publică despre Revoluţie. Edilii timişoreni sunt însă de o altă părere. Orza i-a replicat că spaţiul este suficient de mare şi trebuie doar să dea dovadă de bunăvoinţă, în timp ce Ciuhandu i-a spus că dacă vrea mai mult poate solicita încă o suprafaţă de la Consiliul Judeţean Timiş. „Este o soluţie zic eu onorabilă ca să putem supravieţui”, a conchis în cele din urmă Orban.
Pe lângă spaţiul care va găzdui Muzeul Revoluţiei, vor mai fi încă patru spaţii care vor fi scoase la licitaţie pentru alte activităţi, a afirmat şeful Direcţiei Patrimoniu a primăriei, Nicuşor Miuţ, care a precizat însă că acestea ar mai putea fi împărţite dacă se va considera că este necesar acest lucru.
Ciuhandu susţine că nu există niciun fel de presiuni pentru atribuirea spaţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!