Lărgirea pasajelor CF Jiul şi Popa Şapcă a fost promisă şi de către fosta administraţie Ciuhandu, primele studii de fezabilitate în acest sens datând de prin anul 2006, şi de către actuala administraţie Robu.
Primarul Nicolae Robu anunţa, şi în 2013, şi în 2014, şi în 2015… că va începe în curând execuţia lucrărilor, ba la unul dintre pasaje, ba la altul, ba la ambele simulan. Şi sursele de finanţare s-au tot schimbat: ba am mizat pe fonduri de la Guvern, ba s-a vorbit despre accesarea unor credite, ba despre asumarea acestor investiţii pe veniturile proprii, variantă pentru care a optat în cele din urmă actuala administraţie.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara pregătesc lărgirea ambelor pasaje CF şi a străzilor aferente simultan, autorităţile locale anunţând că a fost în sfârşit lansată licitaţia pentru Jiul.
„La licitaţia pentru contractarea firmei care să execute lărgirea pasajului pe sub calea ferată Jiul şi a străzii Jiul termenul de depunere a ofertelor este 27 octombrie. Toată documentaţia licitaţiei a fost acceptată pe SEAP şi este publicată. Sperăm să avem competitori serioşi, să câştige cel mai bun şi să dăm drumul acestei lucrări. Eu am asumat – şi m-am bucurat când am văzut ce suport am la cetăţenii Timişoarei pentru asta – să dau drumul deodată la două lucrări foarte mari: la lărgirea trecerii pe sub calea ferată în zona Jiul, respectiv în zona Popa Şapcă, şi la lărgirea străzilor conexe totodată, şi îmi asum să gestionez simultan cele două lucrări, evident având grijă ca perturbarea produsă în oraş – perturbare inevitabilă – să fie minimizată. Dar să nu ne aşteptăm că nu se va resimţi în trafic faptul că cele două treceri între zona de sud şi zona de nord a oraşului nu vor fi funcţionale la întreaga lor capacitate, pentru că ele vor fi funcţionale, desigur, dar cu restricţii pe parcursul lucrărilor”, a anunţat Robu.
Valoarea totală estimată a contractului este de 28.061.010 lei fără TVA, adică peste 7,8 de milioane de euro cu TVA, bani care ar urma să vină de la bugetul local.
Autorităţile locale cer ofertanţilor ca media cifrei de afaceri globale din ultimii trei ani fiscali încheiaţi să fie de minumum 25.558.000 lei (IMM-urile beneficiază de reducerea cu 50%) şi să facă dovada că au mai executat astfel de lucrări: să prezinte o declaraţie cu principalele lucrări similare executate în ultimii 5 ani şi certificări de bună execuţie, să facă dovada faptului că au utilajele necesare şi bineînţeles personal suficient pentru a îndeplini contractul.
În ceea ce priveşte lărgirea pasajului Popa Şapcă, şi această licitaţie ar urma să fie lansată în curând.
„Este la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice documentaţia pentru lucrarea Popa Şapcă şi sperăm ca în cel mult o săptămână, hai să zicem două, să fie lansată această licitaţie efectiv, să curgă termenul pentru depunerea ofertelor”, a mai anunţat Robu.
Asta înseamnă că până la finele anului ar trebui să avem constructori pentru cele două lucrări dacă nu vor apărea probleme la licitaţii. Cum ne vom afla deja în iarnă, este de aşteptat ca şantierul să înceapă în 2016 în zonele Jiul şi Popa Şapcă.
Alte articole pe aceeași temă:
Alesii au aprobat noi studii pentru pasajele Jiul si Popa Sapca, cele vechi… pot fi aruncate
Robu s-a razgandit: largeste si pasajul Jiul si Popa Sapca deodata, dar nu se stie exact cand!
Citiți principiile noastre de moderare aici!