Ca în fiecare an, Consiliul Local Timișoara va vota și în 2023 o hotărâre pentru stabilirea nivelului taxelor și impozitelor locale pentru anul următor. Momentan, executivul a pregătit proiectul de hotărâre, pe care îl lansează acum spre consultare publică. Până să fie votat, în perioada următoare va fi organizată și o dezbatere publică, dar data nu a fost încă stabilită.
Se păstrează nivelurile de anul trecut
Reprezentanții primăriei spun că vor păstra taxele și impozitele la nivelul de anul trecut, iar o primă consultare a proiectului de hotărâre confirmă acest lucru. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al primăriei:
- Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10 % asupra valorii impozabile;
- Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile.
- Impozitul/taxa pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii.
- Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.
- Cota taxei pentru servicii de reclamă și publicitate este de 3%.
De asemenea, se păstrează și alte câteva facilități introduse în anii anteriori.
„Primăria Timișoara își continuă angajamentul de a susține activitățile culturale și în 2024, astfel menține cota 0 de impozitare pentru spectacole și manifestări artistice. Se mențin și în 2024 scutirile de impozit pentru anumite categorii de imobile, beneficiari și activități (de exemplu persoane cu venituri mici, asociații care prestează servicii sociale, scutiri pentru persoanele care și-au reabilitat termic imobilul ș.a.). Pentru a încuraja tranziția către un transport nepoluant, pentru anul 2024, se propune o reducere a impozitului pentru mijloacele de transport hibride cu 50%”, transmit, mai exact, reprezentanții primăriei.
Totuși, consultând anexele proiectului de hotărâre, observăm și câteva creșteri la majoritatea taxelor speciale. Nu peste tot, dar în cele mai multe cazuri vedem o majorare cu 10-15%.
De amintit că, și în 2024, plata cu anticipație, până la data de 31 martie, a impozitului pe clădiri, pe teren sau pe mijloacele de transport datorat pentru întregul an 2024, le va aduce contribuabililor o bonificație, adică o reducere de 10%.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat integral AICI. Puteți compara niveluri propuse cu cele din hotărârea luată anul trecut, disponibilă AICI.
Trimite articolul
XSe pastreaza nivelul triplat anul trecut. Super! A ramas majorat de la covid sau din cauza rusilor? Multumim partidului!
-
Da. Pentru nerezidentiale avem impozit de 1.95%. Cel mai mare din tara.
Bataie de joc
Creșterea taxelor locale la nivelul maxim permis de legislația națională este un capitol la care administrația Fritz excelează. La restul nu stă prea bine dar important e să ai un punct forte cu care să defilezi în față electoratului. Cu siguranță alegători îi vor mulțumi în consecință la alegerile de anul viitor.