Mai exact, comisia de recepție a primăriei ar fi constatat neconformități la alei, la bănci, la copaci, la stâlpi de iluminat, la pergole și la fântâna ornamentală. Lucrarea începută în 2019 ar fi trebuit să fie finalizată în șase luni și să coste 5,6 milioane de lei, cu TVA. Până la urmă, constructorul a predat-o de abia patru ani mai târziu, iar costurile au crescut și ele, până la 6,2 milioane de lei, cu TVA.
„Cei care ies la o plimbare sau trecătorii suferă de pe urma lucrărilor prost făcute. Sunt zone cu alei pe care băltește apa în caz de ploi, unii stâlpi de iluminat sunt cu probleme, plantele uscate nu au fost înlocuite, iar la fântâna ornamentală cărămida decorativă e crăpată în mai multe locuri. Am folosit toate pârghiile pentru a determina executantul să remedieze lucrările neconforme, dar se vede cu ochiul liber ce s-a întâmplat și cum a lucrat. Nu putem face recepția pentru lucrări neconforme. Reținem garanția de bună execuție de circa 250.000 de lei. Echipele Horticultura vor începe, în cel mai scurt timp, să întrețină spațiul verde din parc”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Neconformitățile depistate
Potrivit reprezentanților primăriei, aleile din interiorul parcului prezintă probleme de planeitate, pentru băncile circulare nu a fost turnată fundație, ci au fost puse ancore în pământ, copacii uscați nu au fost înlocuit, iar unii chiar lipseau. În cazul stâlpilor de iluminat, executantul nu a respectat proiectul, aceștia având o înălțime de 3,4 metri, iar fundația lor dimensiunea de 60×60 cm. Partea metalică a fost învelită în spumă poliuretanică acoperită de un înveliș din material plastic, iar la trei stâlpi și lipsește câte un braț de la partea superioară.
Pergolele prezentau crăpături care au fost acoperite cu silicon, astfel că au apărut ondulați, iar culoarea acestuia nu respectă nuanța lemnului. La fântâna ornamentală, de asemenea, comisia de recepție a constatat că presiunea apei este foarte mică, iar cărămida decorativă este ruptă sau ciobită în multe locuri.
Teoretic, mai există și o perioada de garanție de 5 ani.
Lucrările au început în 2019
Vă amintim că, pentru reabilitarea Parcului Civic, după o licitație nu fără probleme la rândul ei, a fost semnat un contract în noiembrie 2019, iar nu după mult a fost dat și ordinul de începere a lucrărilor. Asocierea Elf Road SRL – D&Garden Design SRL ar fi trebuit, într-un termen de șase luni, să refacă aproape 22.000 mp de alei, să amenajeze o piațetă, o fântână decorativă, să pună stâlpi de iluminat, pergole și bănci.
A intervenit pandemia, s-a produs o schimbare de administrație, a fost nevoie și de o cercetare a Direcției Județene de Cultură, iar lucrările mai mult au stagnat. Până la urmă, firma a cerut recepționarea acestora încă din decembrie 2021, însă conducerea primăriei a tot refuzat să facă acest lucru.
De atunci, au existat mai multe contre politice, pe rețelele de socializare sau în ședințele de consiliu local, pe tema parcului, și în mod special a salubrizării acestuia. Pe scurt, liberalii – în mod special, dar nu numai – au acuzat în mai multe rânduri că nu este cosită iarba și se strâng saci de gunoi în parc, în timp conducerea useristă a primăriei susținea că atât timp cât nu sunt recepționate lucrările, responsabilitatea întreținerii parcului nu îi mai aparține, dar că face eforturi pentru gestionarea situației.
Trimite articolul
XDaca au dat spaga, mai trebuiau sa faca si corect ?
-
Tu te plangi ca…. n- am inteles
-
“2019”?! 😉
-
O întrebare retorică, presupun. Parcul arată mai rău ca inainte, un proiect absolut jenant, în concordanță cu profesionalismul fostei administrații .
-
Foarte inteligent comentariu.
-
Ghinionul lor că s-a schimbat administrația, altfel erau bine mersi cu banii încasați și fără bătăi de cap. Desigur, noi rămâneam cu “lucrarea” profesionist executată pe principiul “lasă că merge si-asa”
Cea mai proasta lucrare posibila din oras , mai sunt cele obisnuit3 de la Aquatim cand sparg soselele si la carpesc , ne intoarcem in anii 90 🙁
Din pacate nu sunt consecinte pentru aceste firme fantoma. Stiu ca nu se va schimba nimic deoarece politicul isi spune cuvantul cu spaga si etc. Sper sa se refaca de la 0 acest parc care este o ruina.
N-au dat zeciueala la partid ?
-
Au dat-o, la fosta administratie.
-
Cat de prost sa fi sa dai gresit?
Asta e. Acum tre sa dea si la preacorectii de la usr
-
ELF Road este in insolventa din 2020…
Executantul e cu “ceilalti”. Altfel lucrarea, asa proasta cum e, era inaugurata triumfal.
Nu doar ca preturile lucrarilor sunt umflate de 10 ori…dar nici nu fac treaba buna…indiferent de partid. Cred ca anul viitor ies si pun stampila poo a SOS Romania, haimanalele politice carevau guvernat RO ultimilor 30 de ani tre bagate la puscarie.
-
Splendida logica – sa schimbam haimanalele cu derbedei!
Las ca vine pletosul ultracinstit al orasului si intra el cu drujba ca de 3 ani o are in debara nefolosita .
Clasa politica de la PNL e sub orice critica ,regret ca l-am votat pe flausatul ala de Nica .
DIN 2019 adica de pe vremea voievodului Nicy Robu ….hmmm oare ce are de comentat intaiul drujbist al orasului ???
In acest parc am inteles ca sunt probleme dar cu celelalte ce a avut administratia orasului de le-a lasat neintretinute cu lunile?
-
care celalalte neintretinute? ca mie mi se par faine mai toate, asta ii vai de el, ca au furat banii si s-au prefacut ca il fac…ii o mizerie parcul ala
-
Atât a putut UReSeSe
Pentru postacii iubitori de fritz kola : contractul a fost semnat in NOIEMBRIE 2019,nu dupa mult timp a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor apoi a intervenit pandemia. O intrebare simpla : cine isi bate joc de oras incepand din 2020 si nu e in stare sa urmareasca executia unor lucrari ?
Xxx, cunoști proiectul, dacă spui că e jenant?
Proiectul este în regulă, execuția e jenantă.
Primăria a fost nevoită să intervină, asta pentru că dirigintele de șantier a fost pe mâna cu cu executantul.
N-o fi fost proiectul ideal, dar execuția a fost praf.