Edilul a afirmat că Primăria Timişoara a primit o sesizare de la poliţie, o listă cu societăţile comerciale vizate, reprezentanţii municipalităţii au efectuat controale, iar în urma verificărilor s-a dispus suspendarea activităţii.
„În general nu aveau acord de funcţionare, drept urmare s-a dispus suspendarea activităţii. Trebuie să îndeplinească anumite condiţii, potrivit legii, pentru a primi acord de funcţionare”, spune şeful Serviciului Publicitate şi Comerţ de la Primăria Timişoara, Adrian Ilin.
Viceprimarul Adrian Orza a arătat că au fost verificate şase societăţi comerciale de pe raza municipiului Timişoara, primăria fiind sesizată că acestea comercializează produse din sfera etnobotanicelor. Inspectorii municipalităţii au efectuat mai multe controale la aceste unităţi. Este vorba de şase societăţi, dintre care una cu două puncte de lucru, deci în total şapte magazine.
La cinci dintre ele s-au întocmit procese verbale de contravenţie şi a fost suspendată activitatea. De exemplu, în cazul firmei care avea două puncte de lucru s-a dispus suspendarea activităţii la ambele magazine. O altă societate comercializa produse etnobotanice fără a avea acord de funcţionare decât pentru produse alimentare, alcool şi tutun. S-a întocmit proces verbal de contravenţie, iar la al doilea control s-a constatat că societatea a sistat comercializarea produselor etnobotanice. În cazul unei alte firme s-a constatat în urma controlului că nu comercializa produse din sfera etnobotanicelor.
Etnobotanicele, în dezbatere publică
Vă reamintim că două proiecte de hotărâre prin care se doreşte interzicerea sau limitarea vânzării la liber a produselor etnobotanice în municipiul Timişoara, unul propus de aleşii locali PDL şi altul de un consilier PNŢCD, vor intra în dezbatere publică la primărie săptămâna aceasta, urmând ca apoi să fie supuse la vot în plenul Consiliului Local.
Democrat-liberalii doresc promovarea unei hotărâri de consiliu local prin care să se interzică, pe raza municipiului Timişoara, comercializarea, depozitarea, fabricarea, distribuirea, deţinerea, oferirea, transmiterea, achiziţionarea, producerea, intermedierea şi utilizarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel şi indiferent de regimul juridic reglementat de legislaţia în vigoare.
Ţărănistul Corado Toader a iniţiat un proiect de hotărâre prin care se interzice amplasarea punctelor de comercializare a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere sau pun viaţa în pericol şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, altele decât cele al căror regim este reglementat prin legislaţia în vigoare, pe o rază de 1.000 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, a bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, taberelor şcolare, bazelor şi complexurilor cultural-sportive etc.
Dezbaterea publică pe marginea celor două proiecte va fi organizată miercuri, de la ora 12, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara
Tinerii din PSD au făcut la sfârşitul săptămânii trecute un lanţ uman în faţa unui magazin de vise din zona Pieţei Unirii din Timişoara, dorind să tragă un semnal de alarmă cu privire la vânzarea aşa-numitelor droguri uşoare.
Potrivit prefectului Mircea Băcală, 150 de persoane au ajuns la spital, în 2010, după ce au consumat produse etnobotanice, în judeţul Timiş.
A. S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!