Așa cum tion.ro arăta și vineri și cu alte ocazii, unele partide parlamentare au fost mai norocoase decât altele, reușind să își cumpere sediile la prețuri de nimic. Cu excepția PSD Timiș, care a reușit doar să se mute dintr-un loc în altul în ultimii 15 ani.
Profitând de HG 927/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 90/2003 privind vânzarea spațiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice, aproape toate partidele parlamentare din Timiș și-au achiziționat spații ultracentrale la prețuri de nimic.
Astfel, în urmă cu aproape 15 ani, fostul PDL plătea 616 milioane de lei vechi (circa 20.000 de euro la valoarea de atunci), fără TVA, pentru sediul de pe strada Mărășești nr. 9, un spațiu de 275,71 mp. Acesta a ajuns între timp în posesia PNL, odată cu fuziunea celor două partide, iar acum este închiriat de fostul city manager Sorin Drăgoi, care a deschis acolo un restaurant.
Tot pe la finele lui 2004 și PNȚCD a reușit să își cumpere sediul din Piața Libertății, cu o suprafață de 377 mp, cu doar 1.029.000 de lei vechi. Adică un pic mai mult de 20 de euro.
În 2006, profitând de aceeași lege, și PNL și-a cumpărat spațiul ultracentral de pe strada Gh. Lazăr nr.1, plătind pentru cei 408 mp din parterul și subsolul fostei bănci de scont 551.244 de lei vechi. Adică aproximativ 15 euro.
Toate tranzacțiile au fost aprobate de Consiliul Local Timișoara, format evident din membrii ai acestor partide care aveau de câștigat sume imense de pe urma acestor tranzacții.
Anii au trecut, iar unele sedii s-au închis, cum ar fi cel al PRM Timiș sau cel al PNȚCD. La viitorul plen, care va avea loc pe 3 aprilie, consilierii locali vor trebui să hotărască dacă municipalitatea va cumpăra înapoi sediul PNȚCD.
Chiar dacă proiectul aflat pe ordinea de zi prevede neexercitarea dreptului de preempțiune al Primăriei Timișoara, primarul Nicolae Robu spune că este interesat de acel spațiu.
„Este situat în Piața Libertății și cred că trebuie să avem grijă să avem cât mai multe spații publice. Aș vrea să-l cumpărăm, dar trebuie să discut puțin, vreau să-mi iau măsuri de precauție. Dacă primăria l-a vândut cu 100 de lei și îl cumpără acum cu 470.000 de euro, evident că la primul control o să se spună că s-a creat prejudiciu, chiar dacă așa era legea în 2004. Când îți vine un auditor, el spune că nu-l interesează decât faptul că aceeași instituție a vândut cu atât și a cumpărat cu atât”, a explicat primarul.
S-a ajuns în această situație după ce la Primăria Timișoara a ajuns o solicitare a unui executor judecătoresc, „reprezentant al creditoarei United Media SRL, împotriva debitoarei Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat”, referitor la exprimarea dreptului de preempţiune pentru spaţiul cu altă destinaţie din imobilul cu adresa în Piaţa Libertăţii nr. 2, parter. Prețul cerut acum de executor este de 2,1 milioane de lei, adică 470.000 de euro.
„Nu exclud și acțiuni necurate acolo. Iar ajungem la lege. N-ar fi normal ca, într-o astfel de situație, când tu ai dat un bun public unui partid, cu un scop, să funcționeze ca partid, în momentul în care nu mai funcționează ca partid, să iei bunul înapoi? Așa ar fi logic. Cum este posibil să vândă cei la care PNȚCD este dator? E normal așa ceva? Nu e normal ce se întâmplă”, a mai spus edilul.
În „buna” tradiție a celor de la Primăria Timișoara, cu trei zile înainte de plen, expunerea de motive și avizele pentru proiectul amintit nu sunt afișate pe site-ul instituției.
Articole pe aceeași temă
Citiți principiile noastre de moderare aici!