Valoare investiției propusă de municipalitate este de 230 de milioane de lei. Instalația va avea o putere de 45 MW electric și 44 MW termic și va genera atât curent, cât și energie termică.
„Facem acum investițiile pe care orașul trebuia să le facă acum 10 ani. Aplicăm acum pentru cea mai mare finanțare obținută vreodată pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Instalația, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finele anului viitor – începutul anului 2024 va produce apă caldă, pe care o putem folosi în sistem centralizat, dar și curent, pe care îl putem vinde pe piață. Practic, această instalație ne va proteja de fluctuațiile de preț de pe piața de energie, deoarece curentul vândut acoperă practic diferențele de preț. Mai mult, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, înseamnă automat și achiziționarea a mai puține certificate de emisii. Cum prețul acestora a explodat, ajungând de la 10-15 euro în anii trecuți, la 80 de euro în prezent, economiile realizate anual de această instalație se ridică la 5,7 milioane de euro”, a declarat primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Timișoara.
Primăria Municipiului Timișoara derulează și alte proiecte pentru modernizarea instalațiilor de termoficare centralizată din municipiu. În acest moment se află în etapa de Studiu de Fezabilitate proiectul de modernizare a instalației primare de termoficare rămasă neretehnologizată.
Trimite articolul
XSi la Mintia s-au investit vreo 150 mil eur inainte sa fie inchisa si apoi vanduta cu 90 mil eur…
#idiocracy
-
EXACT !!!
-
Nu vreau sa fiu contra/anti, dar, daca s-au investit 150 milioane E, de ce era pe butuci ??? Nu era rentabila…
A, ca asa au spus la TV ca suma investita e mai mare decat cea obtinuta din vanzare, asta-i altceva ; AU SPUS…multe stiri sant false sau modificate intentionat, in functie de “necesitati” sau “nevoi”….-
pe butuci din diverse motive, management defectuos, capusare prin contracte tampite, tot tacamul de coruptie, echipamente uzate din epoca de aur, dar principalul motiv ramane bruxelles /greendeal /certificate co2. Nu trebuie sa ma crezi, gasesti usor raportul administratorului judiciar. Cat despre sume, tu poti sa-l crezi pe ministrul cu 4 benzinarii V. Popescu, el are intotdeauna dreptate, n-a zis el ca liberalizarea va duce la scaderea pretului la gaz? n-a zis el ca devenim independenti energetic prin legea offshore? si n-a fost asa? 🤣😂😜😂 La un nivel “superior”, sabotarea economiei romanesti(a estului europei de fapt) si preluarea ei a fost stabilita de multa vreme, inainte de malta. Ne puteam opune? total nu, insa dintre toti, parca am fost si suntem cei mai in genunchi.
Tu? trol sau doar naiv?
-
-
Oradea și-a modernizat sistemul (ok, pe gaz) acum câțiva ani.
Szeged a investit într-un sistem de foraje care permit recircularea apei geotermale.
Se poate. Unde nu este infrastructură se vor instala probabil pompe de căldură, dar tot ai nevoie și de putere electrică instalată mai mare decât ce e disponibil acum.
Si cu ce merge? Parturile lui Domi?
Excelent. La cat mai nulte initiative de modernizare la colterm.
Ar mai fi,mult mai buna investiție în invenția domnului Iulian Hornet. Ar rezolva 2 probleme, și aceea a deșeurilor și a căldurii. Problema este ca nu se dorește, ce este prea bun și in avantajul cetățeanului este boicotat. De ce alte țări se bat pe invenția lui și la noi nimeni nu îl baga în seama? Va spun eu…le-ar distruge sistemul de șpăgi!
-
Dl. Hornet a fost si la Timisoara, … Dar singurul ce nu a vrut PARA-NDARAT a fost primarul din Buzau.Acolo e functionala toata instalatia ECOHornet.